Béchamelsås

Ingredienser:
- 2,5 msk vetemjöl
- 5 dl vispgrädde eller valfri sorts grädde
- eller 5 dl mjölk eller en blandning av mjölk och grädde
- 0,75 tsk salt
- 1 krm vitpeppar
-
Mät upp vetemjölet och 0,75 dl av grädden i en såskastrull. Vispa till en jämn smet med en handvisp. Vispa ner resten av grädden.
- 2,5 msk vetemjöl
- 5 dl vispgrädde eller valfri sorts grädde
- eller 5 dl mjölk eller en blandning av mjölk och grädde
Mjöl och grädde. Mjöl och grädde vispat. Resten av grädden nedvispad. -
Låt såsen koka upp under vispning på medelhög värme. Vispa i botten hela tiden. När såsen tjocknar så sänk värmen till låg.
Såsen har tjocknat. -
Låt koka på svag värme i ca 1-2 minuter, vispa lite då och då. Smaksätt med salt och vitpeppar samt eventuell annan smaksättning. Smaka av.
Såsen blir god som den är men den är också en väldigt bra grund för mer smaksättning. Exempel på goda smaksättningar är muskotnöt, persilja, vitlök, pepparrot, olika fonder, bacontärningar, kassler i tärningar m.m.
Tips: Om din smaksättning är innehåller salt t.ex. fonder, kasslertärningar och bacon så kan man minska eller utesluta saltet i såsen. Även vitpeppar kan minskas eller uteslutas beroende på annan smaksättning.
Salt och vitpeppar tillsatt.
Näringsvärden
Matlåda
Variationstips
Hållbarhet och förvaring
Gör så här : Mät upp mjölet och 0,75 dl av grädden... (!?!?)
Ursäkta mig : Hur mycket är 0,75 dl av 0,5 dl ?
Min gissning är : 3/4-del av , eller 0,75 del av ! Eller ?