Persiljesås




Ingredienser:
- 2 msk vetemjöl
- 1 dl vispgrädde
- 3 dl mjölk
- eller 3 dl grädde
- 1-2 msk fiskfond
- ev. 0,5 krm vitpeppar
- 1 kruka (ca 1-2 dl) persilja
Utrustning:
- ev. örtsax
Gör så här:
-
Mät upp vetemjölet i en kastrull. Häll på vispgrädden och vispa till en jämn smet.
- 2 msk vetemjöl
- 1 dl vispgrädde
-
Vispa ner mjölken eller grädden. Tillsätt fiskfonden och eventuellt vitpeppar. Smaka av och häll eventuellt i mer fiskfond eller vitpeppar.
-
Låt koka upp under vispning så att det inte bränner fast på botten.
Sänk värmen.
-
Rör i finklippt eller hackad persilja. Låt småkoka ett par minuter. Servera!
- 1 kruka (ca 1-2 dl) persilja
Det går snabbt att klippa persilja med en örtsax. Den färdiga såsen.
Serveringstips:
Servera persiljesåsen till kokt eller stekt fisk eller kyckling.
Variationstips:
Mjölken i såsen kan ersättas med valfri sorts grädde helt eller delvis. Godast tycker jag det blir med hälften vispgrädde och hälften mjölk.
Hållbarhet och förvaring:
Förvara överbliven persiljesås i kylskåp där den håller sig minst 5 dygn. Den går bra att värma igen.
| Varma såser |