Pannkakor

Att steka pannkakor är lätt och framförallt så är de hemlagade nystekta pannkakorna fantastiskt goda! Det här är ett klassiskt recept på pannkakssmet som ger goda frasiga pannkakor eller plättar. För att pannkakan ska bli tunn och frasig så gäller det att inte ta för mycket smet och att inte snåla med smöret och ha stekpannan lagom varm. Variera med olika tillbehör.
pannkakor
Med detta recept steker du dessa goda pannkakor. Servera t.ex. med hallon och vispad grädde.
Timglas Tid: 30 minuter
Portioner ca 10 pannkakor
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Servering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör pannkakor så här:

  1. Mät upp vetemjöl och salt i en bunke. Blanda.

    vetemjöl och salt i en bunke
    Vetemjöl och salt.
    vetemjöl och salt blandat i en bunke
    Vetemjöl och salt blandat.
  2. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en jämn smet.

    Vispa sedan i resten av mjölken.

    hälften av mjölken tillsatt
    Tillsätt hälften av mjölken.
    jämn smet av vetemjöl, salt och mjölk
    Vispa till en jämn smet.
    resten av mjölken har vispats ner i smeten
    Vispa ner resten av mjölken.
  3. Vispa i äggen.

    Låt smeten stå och svälla, gärna ca 20 minuter, så håller pannkakssmeten ihop bättre.

    ägg har tillsatts till pannkakssmeten
    Vispa ner äggen.
    pannkakssmet i en bunke
    Pannkakssmeten klar.
  4. Lägg på en smörklick i stekpannan (en smörklick för varje pannkaka). Hetta upp stekpannan på medelhög effekt.

    När smöret slutar bubbla är det dags att hälla på pannkakssmeten.

    stekpanna med smält smör
    Stekpanna med smör.
  5. För varje pannkaka: Vispa i botten av pannkakssmeten (mjölet sjunker snabbt till botten).

    Häll på pannkakssmet i stekpannan, ca 0.5-1 dl, mängden beror på hur tjocka pannkakor du vill ha. Lyft upp stekpannan och luta den åt olika håll så att smeten rinner ut och fördelar sig jämnt över stekpannan.

    stekpanna med ogräddad pannkakssmet
    Häll på pannkakssmet.
  6. När ytan stelnat och blivit matt (brukar ta ca 1-2 min) är det dags att vända och grädda andra sidan. Lyft försiktigt med en stekspade och vänd snabbt.

    Den andra sidan går fortare (ca 30 sek - 1 min). Pannkakan är färdig när den fått fin färg på båda sidor utan att bli bränd.

    Lägg upp pannkakorna på ett fat och grädda nästa pannkaka.

    Glöm inte röra om i botten av smeten för varje pannkaka. Justera ev. värmen på spisen så att pannkakorna får fin färg utan att bli brända. Om dina pannkakor går sönder så beror det antagligen på att du inte rört om i smeten ordentligt precis innan du hällt på smeten, eller att pannkakan inte är tillräckligt genomgräddad när du vänder på den vilket kan bero på för hög värme eller att du inte väntat tillräckligt länge.

    stekpanna med gräddad pannkakssmet redo att vändas
    Dags att vända pannkakan.
    stekpanna med gräddad pannkaka
    Stek andra sidan.
  7. Servera pannkakorna med goda tillbehör som t.ex. jordgubbssylt, vispad grädde eller hallon.

    pannkaka serverad på tallrik med hallon
    Pannkaka serverad med hallon.

servera Serveringstips:

Servera med sylt t.ex. jordgubbssylt, hallonsylt eller blåbärssylt.

glödlampa Tips:

Använd två stekpannor så går gräddningen fortare.

GI GI Tips:

Byt ut 1 dl av vetemjölet mot grahamsmjöl för att få lite nyttigare pannkakor med fibrer. Tänk också på tillbehören. Se recept på pannkakor med lågt GI

byt ut Variationstips:

Tillsätt 1 tsk vaniljsocker för lite vaniljsmak på pannkakorna.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Pannkakorna kan förvaras i kylskåp ca 5 dagar. De kan också frysas 3-6 månader. Varken efter förvaring i kylskåp eller frysen blir de lika frasiga och goda som nygräddade.

Kommentarer till Pannkakor

Skriv en kommentar

penna Skrivet av C.K
Älskar alla dina recept. Ska jag baka/ laga mat så kollar jag här först. Enkla goda och lyckade recept, såna man faktiskt lyckas följa och lyckas med själv. 😊
penna Skrivet av Bengt
Hejsan.
Tack.
FÖRSTA gången jag lyckas göra justa pannkakor.
Inte på grund av mig själv,utan efter det fantastiskt tydliga receptet. Jag är ändå 64 år.
Inte en enda misslyckad.
Kommer mer än gärna kolla extra på denna websida.

PannkaksBengan
penna Skrivet av Pernilla
Gjorde en lyckad sats pannkisar i dag, med hjälp av ditt recept och dina goda råd för att lyckas! Trots min höga ålder har jag ytterst få gånger gräddat pannkakor, kanske mest p g a att jag inte är så där jätteförtjust i det själv. Men nu ville min kära sambo ha det och det fick han.

Uppskattar också din sajt mycket och har använt många av dina recept. Ibland ändrar jag lite i recepten, men grunden är som sagt ofta just dina recept. Mycket pedagogiskt upplagt, med foton och allt. Tack!
besökare Svar till Freshchungz penna Skrivet av Susanne
Så trevligt att du tyckte om receptet på pannkakorna! Tack för det fina omdömet!
penna Skrivet av Freshchungz
Så himla gott det blev! Följde receptet från punkt till pricka och det gick suveränt! Tack så mycket för detta goda receptet. Ska definitivt laga dessa som frukost framöver!
besökare Svar till Natalie penna Skrivet av Susanne
Vad roligt att du tycker om receptet på pannkakor! :)
penna Skrivet av Natalie
Bästa pannkakorna :) gör alltid efter detta recept, super goda!
besökare Svar till Anna penna Skrivet av Susanne
Hej Anna, vad duktig du är! Ja man kan använda t.ex. dinkelmjöl och grahamsmjöl, se receptet på fullkornspannkakor. Jag vet faktiskt inte hur många recept jag gjort! Kul att du och din familj tyckte så mycket om pannkakorna. Tack för att du skrev!
penna Skrivet av Anna
hej, Pannkakorna var jättegoda. Min familj tyckte att de var jättegoda och att jag var duktig för att jag är 9 år. Du är jättebra på att baka. Min mamma tyckte att de var godaste pannkakorna hon någonsin har smakat. Kan man använda olika sortes mjöl för att jag vill göra till min släkt i marocko. Förresten hur många recept har du gjort.
besökare Svar till Alice penna Skrivet av Susanne
Ja det går väldigt bra att ha pannkakssmeten i kylen, den kan säkert stå ett par dagar om du skulle vilja det. Det är bara att vispa innan man använder smeten eftersom mjölet kommer sjunka till botten, så var noga med att röra om i botten ordentligt så att smeten blir jämn. Kul att du gillar min receptsida! :)

Läs alla 342 kommentarer

Se även dessa recept

| Lunch | Vegetariskt |