Recepten.se – Recept> Lunch> Pannkakor

Pannkakor - Recept

Att steka pannkakor är lätt och framförallt så är de hemlagade nystekta pannkakorna fantastiskt goda! Det här är ett klassiskt recept på pannkakssmet som ger goda frasiga pannkakor eller plättar. För att pannkakan ska bli tunn och frasig så gäller det att inte ta för mycket smet och att inte snåla med smöret och ha stekpannan lagom varm. Variera med olika tillbehör som olika sorters sylt, bär och vispad grädde eller glass.
pannkakor
Med mitt pannkaksrecept steker du dessa goda pannkakor. Servera t.ex. med hallon och vispad grädde.
Skriv ut   Mejla
Tid: 50 minuter
Mängd: ca 10 pannkakor

Ingredienser:

Ev: Servering:

Vegetariskt

Utrustning:

Tillaga pannkaka så här:

  1. Mät upp vetemjöl och salt i en bunke. Blanda.

    vetemjöl och salt i en bunke
    Vetemjöl och salt.
    vetemjöl och salt blandat i en bunke
    Vetemjöl och salt blandat.
  2. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en jämn smet.

    Vispa sedan i resten av mjölken.

    hälften av mjölken tillsatt
    Tillsätt hälften av mjölken.
    jämn smet av vetemjöl, salt och mjölk
    Vispa till en jämn smet.
    resten av mjölken har vispats ner i smeten
    Vispa ner resten av mjölken.
  3. Vispa i äggen.

    Låt smeten stå och svälla, gärna ca 20 minuter, så håller pannkakssmeten ihop bättre.

    ägg har tillsatts till pannkakssmeten
    Vispa ner äggen.
    pannkakssmet i en bunke
    Pannkakssmeten klar.
  4. Lägg på en smörklick i stekpannan (en smörklick för varje pannkaka). Hetta upp stekpannan på medelhög effekt.

    När smöret slutar bubbla är det dags att hälla på pannkakssmeten.

    stekpanna med smält smör
    Stekpanna med smör.
  5. För varje pannkaka: Vispa i botten av pannkakssmeten (mjölet sjunker snabbt till botten).

    Häll på pannkakssmet i stekpannan, ca 0.5-1 dl, mängden beror på hur tjocka pannkakor du vill ha. Lyft upp stekpannan och luta den åt olika håll så att smeten rinner ut och fördelar sig jämnt över stekpannan.

    stekpanna med ogräddad pannkakssmet
    Häll på pannkakssmet.
  6. När ytan stelnat och blivit matt (brukar ta ca 1-2 min) är det dags att vända och grädda andra sidan. Lyft försiktigt med en stekspade och vänd snabbt.

    Den andra sidan går fortare (ca 30 sek - 1 min). Pannkakan är färdig när den fått fin färg på båda sidor utan att bli bränd.

    Lägg upp pannkakorna på ett fat och grädda nästa pannkaka.

    Glöm inte röra om i botten av smeten för varje pannkaka. Justera ev. värmen på spisen så att pannkakorna får fin färg utan att bli brända. Om dina pannkakor går sönder så beror det antagligen på att du inte rört om i smeten ordentligt precis innan du hällt på smeten, eller att pannkakan inte är tillräckligt genomgräddad när du vänder på den vilket kan bero på för hög värme eller att du inte väntat tillräckligt länge.

    stekpanna med gräddad pannkakssmet redo att vändas
    Dags att vända pannkakan.
    stekpanna med gräddad pannkaka
    Stek andra sidan.
  7. Servera pannkakorna med goda tillbehör som t.ex. jordgubbssylt, vispad grädde eller hallon.

    pannkaka serverad på tallrik med hallon
    Pannkaka serverad med hallon.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per pannkaka (98 g): 149 kcal, 14 g kolhydrater, 8 g fett, 5 g protein, 1 g fibrer

Matlåda

Denna rätt är lämplig för matlådor.

Serveringstips

Servera med sylt t.ex. jordgubbssylt, hallonsylt eller blåbärssylt.

Tips & tricks

Använd två stekpannor så går gräddningen fortare.

GI Tips

Byt ut 1 dl av vetemjölet mot grahamsmjöl för att få lite nyttigare pannkakor med fibrer. Tänk också på tillbehören. Se recept på fullkornspannkakor.

Variationstips

Tillsätt 1 tsk vaniljsocker för lite vaniljsmak på pannkakorna.

Hållbarhet och förvaring

Pannkakorna kan förvaras i kylskåp ca 5 dagar. De kan också frysas 3-6 månader. Varken efter förvaring i kylskåp eller frysen blir de lika frasiga och goda som nygräddade.

Kommentarer och betyg

  1   2   3   nästa sida
Svar till Frank Skrivet av Susanne
Men vad kul att du alltid använder det här receptet! Tack för att du skrev! 😊
Skrivet av Frank
Dessa pannkakor har jag stekt sedan 2018!
Jag surfar alltid in här och kikar på receptet varje gång jag ska göra dina pannkakor! Blir alltid så jäkla goda o bra!

Enkelt att steka i gjutjärnspanna!

Tack för receptet! 🥳
Svar till Stefan Skrivet av Susanne
Vad tråkigt. För att det inte ska hända behöver du se till att vispa i smeten i botten varje gång innan du häller på smet. Det blir exakt så som du beskriver om man inte gör det för mjölet sjunker till botten och man måste vispa så det fördelas innan man gräddar VARJE pannkaka. Det är också bra att låta smeten vila minst 20 minuter innan man gräddar första pannkakan för då håller också smeten ihop bättre. Så gör gärna ett nytt försök.
Skrivet av Stefan
Gick sönder för lätt och blev inte als många pannkakor. Mvh Stefan
Svar till Sisi Skrivet av Susanne
Men tack snälla du, jag blir verkligen glad att du tycker om mina recept! ❤️
Skrivet av Sisi
Mycket bra recept, som allt annat jag lagat från din sida genom åren. Tack för så fina recept 😊
Skrivet av Carl
Bästa pannkakorna jag har testat! Jag följde receptet till punkt och pricka och använde en 1 dl per pannkaka. Lätt att vända också!
Svar till Lillian Skrivet av Susanne
Tack så mycket, roligt att läsa! ❤️
Skrivet av Lillian
Toppen! Precis som alla dina recept, bäst bland alla andra som finns på nätet!
Skrivet av Tomas
Så jäkla bra beskrivit. Pannkaka for dummis. Älskar era instruktioner.
Skrivet av August
Betyg 1000000000000000000000000000000000000
Skrivet av Oxy
Jättebra recept
Skrivet av Khaekhai Sungkhagul
Underbart! pannkakor recepten.se!!!! Tack jätte jätte jätte så mycket!
Skrivet av Christer
Helt grymt bra och enkelt recept, världsklass!!!
Skrivet av Viktoria
Svar till Martin: Du måste ha glömt att vispa smeten inför varje stekning. /mvh
Skrivet av Martin
Det där med att låta jäsa var inget bra. Jag gjorde dubbel sats som fick jäsa i 30 minuter. Varenda pannkaka gick sönder när dom skulle vändas. Och då lät jag pannkakan ligga 5 minuter innan jag skulle vända! Däremot göra smeten och stek med en gång är det enda som får pannkakorna att hålla när man vänder dom!
Skrivet av Mira Nylund
Älskar pannkakor!! Röker en fet och så lite pankakor med sylt och grädde så är man i himlen ❤️
Skrivet av Sandra
Bästa pannkakorna 👍👍👍👍
Skrivet av C.K
Älskar alla dina recept. Ska jag baka/ laga mat så kollar jag här först. Enkla goda och lyckade recept, såna man faktiskt lyckas följa och lyckas med själv. 😊
Skrivet av Bengt
Hejsan.
Tack.
FÖRSTA gången jag lyckas göra justa pannkakor.
Inte på grund av mig själv,utan efter det fantastiskt tydliga receptet. Jag är ändå 64 år.
Inte en enda misslyckad.
Kommer mer än gärna kolla extra på denna websida.

PannkaksBengan
Skrivet av Pernilla
Gjorde en lyckad sats pannkisar i dag, med hjälp av ditt recept och dina goda råd för att lyckas! Trots min höga ålder har jag ytterst få gånger gräddat pannkakor, kanske mest p g a att jag inte är så där jätteförtjust i det själv. Men nu ville min kära sambo ha det och det fick han.

Uppskattar också din sajt mycket och har använt många av dina recept. Ibland ändrar jag lite i recepten, men grunden är som sagt ofta just dina recept. Mycket pedagogiskt upplagt, med foton och allt. Tack!
Svar till Freshchungz Skrivet av Susanne
Så trevligt att du tyckte om receptet på pannkakorna! Tack för det fina omdömet!
Skrivet av Freshchungz
Så himla gott det blev! Följde receptet från punkt till pricka och det gick suveränt! Tack så mycket för detta goda receptet. Ska definitivt laga dessa som frukost framöver!
Svar till Natalie Skrivet av Susanne
Vad roligt att du tycker om receptet på pannkakor! :)
Skrivet av Natalie
Bästa pannkakorna :) gör alltid efter detta recept, super goda!
  1   2   3   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl