
Jordgubbssylt
Gör enkelt din egen jordgubbssylt med detta recept som blir mycket godare än köpt.




Ingredienser:
- 2 liter (1 kg) jordgubbar (färska eller tinade frysta)
- 5 dl (475 g) syltsocker



Gör så här:
-
Skölj och rensa jordgubbarna. Lägg dem i en kastrull.
- 2 liter (1 kg) jordgubbar (färska eller tinade frysta)
Rensade jordgubbar. -
Häll på syltsockret och mosa lite med en gaffel.
(Hur mycket man mosar beror på hur stora bitar jordgubbar man vill ha i sin sylt, jag tycker det är gott med lite större bitar så jag mosar inte så mycket. Vill man ha helt slät sylt kan man använda en mixer.)
- 5 dl (475 g) syltsocker
Syltsocker. Mosa jordgubbarna. Färdigmosat. -
Låt sedan koka upp på medelvärme under omrörning. Låt koka ca 10 minuter. Om det skvätter, sänk värmen, men inte mer än att det fortfarande kokar.
Om det skummar mycket kan man ta bort skummet med en sked, det gör att jordgubbssylten får längre hållbarhet.
Koka jordgubbssylten. -
Häll upp i rena glasburkar med tätslutande lock.
För längre hållbarhet kan man ställa in glasburkarna i 100°C varm ugn innan man häller upp sylten.
Färdigkokt jordgubbssylt. Häll upp i glasburk.
Tips & tricks:
Sylten blir bäst om man gör en sats åt gången.
Hållbarhet och förvaring:
Oöppnade syltburkar kan förvaras i rumstemperatur. Öppnade syltburkar får bättre hållbarhet om de förvaras i kylskåp. Min sylt höll sig mer än 6 månader i kylskåpet, troligtvis ännu längre men då var min uppäten!

✏️ Skrivet av
Lätt att göra och god. Men lite för söt för mig. Läste inte kommentarerna förrän efteråt. Ska försöka lägga på minnet att minska sockermängden till nästa gång.☺️

✏️ Skrivet av
Sylten blev jättegod enkelt att göra

✏️ Skrivet av
Hej! Gjorde denna sylt nu i veckan och den blev helt suverän! Godaste sylten nånsin och med perfekt konsistens! Tack Susanne! =D

✏️ Skrivet av
Svar till Marie-Louise: Jag häller i den varma sylten i varma, steriliserade glasburkar, sätter på locken och vänder burkarna uppochner. Sedan får de svalna i rumstemperatur. Då bildas ett vakuum, som borde öka hållbarheten. /mvh

✏️ Skrivet av
Ska man sätta på locken direkt efter man hällt i sylten, eller ska den svalna?