Jordgubbssylt

Gör enkelt din egen jordgubbssylt med detta recept som blir mycket godare än köpt.
jordgubbssylt
Gör din egen jordgubbssylt, snabbt och enkelt. Mycket godare än köpt!
Timglas Tid: 20 minuter
Portioner ca 1 liter sylt

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Gör så här:

  1. Skölj och rensa jordgubbarna. Lägg dem i en kastrull.

    • 2 liter (1 kg) jordgubbar (färska eller tinade frysta)
    instruktion steg 1 jordgubbssylt
    Rensade jordgubbar.
  2. Häll på syltsockret och mosa lite med en gaffel.

    (Hur mycket man mosar beror på hur stora bitar jordgubbar man vill ha i sin sylt, jag tycker det är gott med lite större bitar så jag mosar inte så mycket. Vill man ha helt slät sylt kan man använda en mixer.)

    instruktion steg 2.1 jordgubbssylt
    Syltsocker.
    instruktion steg 2.2 jordgubbssylt
    Mosa jordgubbarna.
    instruktion steg 2.3 jordgubbssylt
    Färdigmosat.
  3. Låt sedan koka upp på medelvärme under omrörning. Låt koka ca 10 minuter. Om det skvätter, sänk värmen, men inte mer än att det fortfarande kokar.

    Om det skummar mycket kan man ta bort skummet med en sked, det gör att jordgubbssylten får längre hållbarhet.

    instruktion steg 3 jordgubbssylt
    Koka jordgubbssylten.
  4. Häll upp i rena glasburkar med tätslutande lock.

    För längre hållbarhet kan man ställa in glasburkarna i 100°C varm ugn innan man häller upp sylten.

    instruktion steg 4.1 jordgubbssylt
    Färdigkokt jordgubbssylt.
    instruktion steg 4.2 jordgubbssylt
    Häll upp i glasburk.

glödlampa Tips:

Sylten blir bäst om man gör en sats åt gången.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Oöppnade syltburkar kan förvaras i rumstemperatur. Öppnade syltburkar får bättre hållbarhet om de förvaras i kylskåp. Min sylt höll sig mer än 6 månader i kylskåpet, troligtvis ännu längre men då var min uppäten!

Kommentarer till Jordgubbssylt

Skriv en kommentar

penna Skrivet av Birgitta
När jag kokar sylt har jag alltid rört i sockret när bären kokat klart. Fungerar det även med syltsocker eller måste det koka med ? Bären behöver inte koka så länge som receptet säger!
besökare Svar till Maria penna Skrivet av Susanne
Så roligt att du och barnen tyckte det! Håller med om att hemgjord jordgubbssylt är så mycket godare än köpt sylt! Tack för att du skrev!
penna Skrivet av Maria
Supergod jordgubbssylt, barnen gav den 10 av 10 möjliga poäng, smakade bättre än köpe-sylten. Tack!
besökare Svar till Christian penna Skrivet av Susanne
Lingon har bättre hållbarhet i sig självt än jordgubbar. I syltsocker ingår även konserveringsmedel. Så hållbarheten blir sämre om du bara tar strösocker. Konsistensen blir också lite rinnigare då syltsockret innehåller pektin. Du skulle ju kunna frysa jordgubbssylten för att få längre hållbarhet om du inte använder syltsocker. Kul att du gillar min hemsida! :)
penna Skrivet av Christian
Hej! Jag gjorde ditt recept på lingonsylt nyligen med vanligt strösocker och det blev jättebra. Kan jag använda strösocker även i detta receptet? Jag vill inte använda syltsocker då det innehåller citronsyra (E330).

Du har en väldigt bra hemsida!

Vänliga hälsningar Christian
besökare Svar till Magdalena penna Skrivet av Susanne
Tack för bra tips! :) Låter gott med vanilj!
penna Skrivet av Magdalena
Bra recept! Gjorde sylt av 4 liter jordgubbar igår, lyx! Kan tipsa om att ha i lite vaniljpulver i sylten, gott tycker jag!
besökare Svar till Ann-Lis penna Skrivet av Susanne
Men tack snälla du!! Vad glad jag blir! :)
penna Skrivet av Ann-Lis
Kanonenkelt och jättelyckat recept. Mina gubbar var ganska syrliga så jag tänkte ½ kg syltsocker kanske inte räcker, tog först i lite mindre och sedan resten. Det blev i min smak en helt perfekt sylt lagom syrlig.
Jag har prövat flera av dina recept och är jättenöjd med dem. Du är otroligt duktig i utformning, beskrivning och ja hela ditt väl genomtänkta koncept. Har aldrig hört av mig förut, men ja...GRATULERAR till en fin sajt!
besökare Svar till Cicci penna Skrivet av Susanne
Roligt att höra att den blev bra och det blev bra med citronsaft! Men kan ju ta mindre socker dock har ju socker även en konserverande effekt så sylten håller sig sämre om man tar mindre socker. Annars håller jag med dig om att sylten skulle kunna vara lite mindre söt!

Läs alla 22 kommentarer

Se även dessa recept

| Sommarmat | Tillbehör |