Jordgubbssylt

Gör enkelt din egen jordgubbssylt med detta recept som blir mycket godare än köpt.
jordgubbssylt
Gör din egen jordgubbssylt, snabbt och enkelt. Mycket godare än köpt!
Timglas Tid: 20 minuter
Portioner ca 1 liter sylt
Näringsvärde Näringsvärde för hela mängden: 2291 kcal

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Gör så här:

  1. Skölj och rensa jordgubbarna. Lägg dem i en kastrull.

    • 2 liter (1 kg) jordgubbar (färska eller tinade frysta)
    instruktion steg 1 jordgubbssylt
    Rensade jordgubbar.
  2. Häll på syltsockret och mosa lite med en gaffel.

    (Hur mycket man mosar beror på hur stora bitar jordgubbar man vill ha i sin sylt, jag tycker det är gott med lite större bitar så jag mosar inte så mycket. Vill man ha helt slät sylt kan man använda en mixer.)

    instruktion steg 2.1 jordgubbssylt
    Syltsocker.
    instruktion steg 2.2 jordgubbssylt
    Mosa jordgubbarna.
    instruktion steg 2.3 jordgubbssylt
    Färdigmosat.
  3. Låt sedan koka upp på medelvärme under omrörning. Låt koka ca 10 minuter. Om det skvätter, sänk värmen, men inte mer än att det fortfarande kokar.

    Om det skummar mycket kan man ta bort skummet med en sked, det gör att jordgubbssylten får längre hållbarhet.

    instruktion steg 3 jordgubbssylt
    Koka jordgubbssylten.
  4. Häll upp i rena glasburkar med tätslutande lock.

    För längre hållbarhet kan man ställa in glasburkarna i 100°C varm ugn innan man häller upp sylten.

    instruktion steg 4.1 jordgubbssylt
    Färdigkokt jordgubbssylt.
    instruktion steg 4.2 jordgubbssylt
    Häll upp i glasburk.

glödlampa Tips:

Sylten blir bäst om man gör en sats åt gången.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Oöppnade syltburkar kan förvaras i rumstemperatur. Öppnade syltburkar får bättre hållbarhet om de förvaras i kylskåp. Min sylt höll sig mer än 6 månader i kylskåpet, troligtvis ännu längre men då var min uppäten!

Se även dessa recept

| Sommarmat | Tillbehör |

Kommentarer till Jordgubbssylt

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Margareta
Varför ska den koka tio minuter? Dansucker skriver två minuter i sitt recept. Om sylten blir för lös nu, hur kan jag rädda den?
✏️ Skrivet av Viktoria
Svar till Tina: Receptet ger cirka en liter sylt, så hur många burkar du behöver beror helt på hur stor volym just dina burkar rymmer. /mvh
✏️ Skrivet av Tina
Hej!
Har testat receptet tidigare och blev jättenöjd. Tänkte använda det till sylt igen. Hur många burkar ger receptet? Minns inte hur många receptet gav sist.
Tack för ett bra och superenkelt recept.
✏️ Skrivet av Sara
Har gjort jordgubbssylt efter detta recept flera gånger, dock med mindre socker (ca 4 dl) och en skvätt pressad citron i.
Bor i Spanien och kan inte få tag i syltsocker, så använder vanligt socker, ibland råsocker, och det blir också bra.
Blir alltid jättegott och helt perfekt.
Kokar ordentligt med sylt när det är säsong, som jag sedan sedan fryser jag burkarna och tar ut allt eftersom.

Tack för recept!
✏️ Skrivet av Mia
Va är sylt , kan man äta sylt ?🤤🤤🤤