| Sommarmat | Tårtor & bakelser |

Gräddtårta

Klassisk gräddtårta är aldrig fel. Fyllning och garnering väljer du efter säsong.
Gräddtårta
Gräddtårta med jordgubbar
Timglas Tid: 3 timmar varav 1 ½ timmes jobb
Portioner 10-12 bitar

Ingredienser:

Sockerkaksbotten:

Fyllning 1:

  • 2 dl mjölk
  • 5 msk marsanpulver (för kallvispad vaniljkräm)

Fyllning 2:

Garnering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

Smörj och bröa en form ca 26 cm i diameter. Vispa ägg och socker med elvisp.

Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och tillsätt till äggsmeten. Kör till en jämn smet.

Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 40 minuter.

Stjälp upp kakan och låt den kallna eller låt den kallna i formen under bakhandduk.

Skär bottnen i 3 delar. (Använd en brödkniv och skär försiktigt runtom för att sedan komma in mot mitten. Använd stekspade för att lyfta bottnarna.)

Lägg den understa bottnen på ett serveringsfat. Gör vaniljkrämen och låt stå i kylskåp 10 minuter. Bred ut krämen på tårtbottnen.

Lägg på nästa botten. Fördela bären jämnt och bred eventuellt över lite sylt. Bred på vispad grädde.

Lägg på nästa botten. Bred runtom på sidorna och resten ovanpå.

Skölj frukt/eller bär och skär ev. i mindre bitar. Fördela dem ovanpå tårtan. Man kan också spritsa grädden om man vill ha en snyggare tårta. Ställ in i kylen. Tårtan blir godast om den får stå ½ dygn innan servering så att fyllningarnas smak går in i bottnarna.

Sockerkaksbottnar
Färdiggräddad sockerkaksbotten
Sockerkaksbotten
Vänd sockerkakan upp och ner (blir lättare att skära) och skär med en kniv i tre delar.
Vaniljkräm
Bred på vaniljkrämsfyllningen på första bottnen.
Grädde på Gräddtårta
Bred på grädde runtom och ovanpå tårtan.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara tårtan i kylskåp. Servera inom 2 dygn. Tårtan håller sig i ca 5 dygn men grädden börjar få sämre konsistens efter 2 dygn.