
Arne Nilsson, Borås
Utrustning:
Smörj en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter och beströ den med ströbröd.
Mät upp ägg och strösocker i en bunke. Vispa till en nästan vit pösig smet, använd gärna elvisp med vispar.
Mät upp vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en annan bunke. Blanda till en jämn blandning utan klumpar.
Tillsätt mjöl-blandningen till ägg- och sockersmeten. Vispa på lägsta hastighet med elvispen till en jämn smet.
Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 30 minuter tills kakan släpper kanten och kakan börjar sjunka lite. Prova gärna med en provsticka som ska förbli torr.
Låt kakan svalna. Ställ gärna formen på galler och lägg över en bakhandduk. När kakan svalnar sjunker den ihop lite grann.
Under tiden tårtan svalnar kan man passa på att förbereda fyllningarna. Gör vaniljkrämen och vispa grädden. Om man ska använda frysta bär så tinar man dem.
(Vill man förbereda kan man gärna låta kakan stå i sin form över natten.)
Gör antingen vaniljkräm enligt receptet på den eller gör marsankräm så här:
Mät upp kall mjölk, strösocker och marsanpulver i en kastrull.
Vispa och låt koka upp under omrörning. När det börjar koka så tjocknar den och tag då bort den från värmen. Är den lite lös kan man sänka värmen och låta koka en liten stund till. Dock så tjocknar krämen ytterligare när den svalnar.
Låt marsankrämen svalna till rumstemperatur och låt stå i kylskåp minst 10 minuter.
Vispa grädden både till fyllningen och garneringen på en gång (totalt 5 dl om du bakar en tårta). Den ska vispas ganska fast, det ska bli toppar när man lyfter upp elvispen.
När tårtan svalnat kan man lägga ihop tårtan.
Skär bottnen i 3 delar.
(Använd en brödkniv och skär försiktigt runtom för att sedan komma in mot mitten. Använd stekspade för att lyfta bottnarna.)
(Om man vill kan man vända kakan upp och ner först så blir det lättare att dela i 3 lika höga bottnar.)
Lägg understa tårtbottnen på ett tårtfat.
Bred på vaniljkrämen.
Lägg på nästa tårtbotten (mittendelen).
Fördela ut bären och bred eventuellt på sylt. Bred på grädden.
Lägg på den översta tårtbottnen.
Bred på grädden först runt kanterna och sedan ovanpå. Fördela ut bär eller frukt.
Man kan också spritsa grädden om man vill ha en snyggare tårta.
Ställ in gräddtårtan i kylen. Tårtan blir godast om den får stå ca 12 timmar innan servering så att fyllningarnas smak går in i bottnarna.
(För att grädden ska hålla sig fräsch i kylen och inte torka på ytan så är det bästa om man har ett tårtlock att ställa över annars kan man använda tandpetare och plastfolie.)
Servera tårtan, ät och njut.
Hållbarhet och förvaring:
| Sommarmat | Tårtor & bakelser |