Arne Nilsson, Borås
Gräddtårta



Ingredienser:
Sockerkaksbotten:
- 4 st ägg
- 2 dl strösocker
- 1 dl vetemjöl
- 0,75 dl potatismjöl
- 1,5 tsk bakpulver
Fyllning 1:
- ca 2 dl vaniljkräm
- eller 2,5 dl mjölk och 2 msk strösocker och 2 msk marsanpulver för kokning
Fyllning 2:
- 3 dl färska eller frysta bär t.ex. hallon, blåbär
- ev. 1-2 dl sylt t.ex. hallonsylt
- 2 dl vispgrädde
Garnering:
- 3 dl vispgrädde
- ca 1-2 dl säsongens frukt eller bär t.ex. vindruvor

Utrustning:
- elvisp
- 1 st form med löstagbar kant / springform ca 24 cm i diameter
Ugn:
- 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter med över- och undervärme
Baka gräddtårta så här:
-
Smörj en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter och beströ den med ströbröd.
Smord form med ströbröd. -
Mät upp ägg och strösocker i en bunke. Vispa till en nästan vit pösig smet, använd gärna elvisp med vispar.
- 4 st ägg
- 2 dl strösocker
Ägg och strösocker. Ägg och strösocker vispat. -
Mät upp vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en annan bunke. Blanda till en jämn blandning utan klumpar.
- 1 dl vetemjöl
- 0,75 dl potatismjöl
- 1,5 tsk bakpulver
Vetemjöl, potatismjöl och bakpulver blandat. -
Tillsätt mjöl-blandningen till ägg- och sockersmeten. Vispa på lägsta hastighet med elvispen till en jämn smet.
Mjölblandning tillsatt. Smeten blandad. -
Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 30 minuter tills kakan släpper kanten och kakan börjar sjunka lite. Prova gärna med en provsticka som ska förbli torr.
Smeten i formen. -
Låt kakan svalna. Ställ gärna formen på galler och lägg över en bakhandduk. När kakan svalnar sjunker den ihop lite grann.
Under tiden tårtan svalnar kan man passa på att förbereda fyllningarna. Gör vaniljkrämen och vispa grädden. Om man ska använda frysta bär så tinar man dem.
(Vill man förbereda kan man gärna låta kakan stå i sin form över natten.)
Färdiggräddad tårtbotten. -
Gör antingen vaniljkräm enligt receptet på den eller gör marsankräm så här:
Mät upp kall mjölk, strösocker och marsanpulver i en kastrull.
Vispa och låt koka upp under omrörning. När det börjar koka så tjocknar den och tag då bort den från värmen. Är den lite lös kan man sänka värmen och låta koka en liten stund till. Dock så tjocknar krämen ytterligare när den svalnar.
Låt marsankrämen svalna till rumstemperatur och låt stå i kylskåp minst 10 minuter.
- ca 2 dl vaniljkräm
- eller 2,5 dl mjölk och 2 msk strösocker och 2 msk marsanpulver för kokning
Mjölk, strösocker och marsanpulver. Marsankräm. - ca 2 dl vaniljkräm
-
Vispa grädden både till fyllningen och garneringen på en gång (totalt 5 dl om du bakar en tårta). Den ska vispas ganska fast, det ska bli toppar när man lyfter upp elvispen.
- 2 dl vispgrädde
- 3 dl vispgrädde
Vispad grädde. -
När tårtan svalnat kan man lägga ihop tårtan.
Skär bottnen i 3 delar.
(Använd en brödkniv och skär försiktigt runtom för att sedan komma in mot mitten. Använd stekspade för att lyfta bottnarna.)
(Om man vill kan man vända kakan upp och ner först så blir det lättare att dela i 3 lika höga bottnar.)
Skär 2 ggr så det blir 3 tårtbottnar. -
Lägg understa tårtbottnen på ett tårtfat.
Understa tårtbotten. -
Bred på vaniljkrämen.
Vaniljkrämen utbredd. -
Lägg på nästa tårtbotten (mittendelen).
Mittendelen pålagd. -
Fördela ut bären och bred eventuellt på sylt. Bred på grädden.
- 3 dl färska eller frysta bär t.ex. hallon, blåbär
- ev. 1-2 dl sylt t.ex. hallonsylt
Hallon till fyllningen. Vispad grädde ovanpå hallonen. -
Lägg på den översta tårtbottnen.
Översta tårtbottnen pålagd. -
Bred på grädden först runt kanterna och sedan ovanpå. Fördela ut bär eller frukt.
Man kan också spritsa grädden om man vill ha en snyggare tårta.
Ställ in gräddtårtan i kylen. Tårtan blir godast om den får stå ca 12 timmar innan servering så att fyllningarnas smak går in i bottnarna.
(För att grädden ska hålla sig fräsch i kylen och inte torka på ytan så är det bästa om man har ett tårtlock att ställa över annars kan man använda tandpetare och plastfolie.)
- ca 1-2 dl säsongens frukt eller bär t.ex. vindruvor
Grädden utbredd på kanterna och ovanpå. Gräddtårta med blåbär och smultron. -
Servera tårtan, ät och njut.
En tårtbit.
Hållbarhet och förvaring:
Förvara tårtan i kylskåp. Servera inom 2 dygn. Tårtan håller sig i ca 5 dygn men grädden börjar få sämre konsistens efter 2 dygn.
| Sommarmat | Tårtor & bakelser |
Arne Nilsson, Borås

⭐ webmaster

⭐ webmaster