| Sommarmat | Tårtor & bakelser |

Gräddtårta

Klassisk gräddtårta är aldrig fel. Fyllning och garnering väljer du efter säsong.
Gräddtårta
Gräddtårta med jordgubbar
Timglas Tid: 3 timmar varav 1 ½ timmes jobb
Portioner 10-12 bitar

Ingredienser:

Sockerkaksbotten:

Fyllning 1:

  • 2 dl mjölk
  • 5 msk marsanpulver (för kallvispad vaniljkräm)

Fyllning 2:

Garnering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

Smörj och bröa en form ca 26 cm i diameter. Vispa ägg och socker med elvisp.

Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och tillsätt till äggsmeten. Kör till en jämn smet.

Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 40 minuter.

Stjälp upp kakan och låt den kallna eller låt den kallna i formen under bakhandduk.

Skär bottnen i 3 delar. (Använd en brödkniv och skär försiktigt runtom för att sedan komma in mot mitten. Använd stekspade för att lyfta bottnarna.)

Lägg den understa bottnen på ett serveringsfat. Gör vaniljkrämen och låt stå i kylskåp 10 minuter. Bred ut krämen på tårtbottnen.

Lägg på nästa botten. Fördela bären jämnt och bred eventuellt över lite sylt. Bred på vispad grädde.

Lägg på nästa botten. Bred runtom på sidorna och resten ovanpå.

Skölj frukt/eller bär och skär ev. i mindre bitar. Fördela dem ovanpå tårtan. Man kan också spritsa grädden om man vill ha en snyggare tårta. Ställ in i kylen. Tårtan blir godast om den får stå ½ dygn innan servering så att fyllningarnas smak går in i bottnarna.

Sockerkaksbottnar
Färdiggräddad sockerkaksbotten
Sockerkaksbotten
Vänd sockerkakan upp och ner (blir lättare att skära) och skär med en kniv i tre delar.
Vaniljkräm
Bred på vaniljkrämsfyllningen på första bottnen.
Grädde på Gräddtårta
Bred på grädde runtom och ovanpå tårtan.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara tårtan i kylskåp. Servera inom 2 dygn. Tårtan håller sig i ca 5 dygn men grädden börjar få sämre konsistens efter 2 dygn.

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
   kommentar  Skrivet av  Joel  
Tårtan blev jättefin, jättegod, uppskattad och komplimerad av alla! Kanske lägger upp en bild så småningom (finns det ett forum för det här? :))
 svar  Svar till  Joel    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Tack, trevligt att du tycker det! Det går även att klicka på ingredienserna för ännu mer info!
   kommentar  Skrivet av  Joel  
Grym sida!
Snubblade in här för jag ville baka en fin födelsedagstårta till mig.
Gillar skarpt mouseover-instruktionerna på receptingredienserna!
   kommentar  Skrivet av  David  
Det blev en fantastisk tårta! Vi firade en lemur som fyllde år och han älskade den med jordgubbar på.
 svar  Svar till  Emma    kommentar  Skrivet av  Susanne  

Ja det kan man räkna ut genom att beräkna ytan av långpannan jämfört med ytan av runda formar. Ja man kan dela den i tre lager.

Säg till om du vill ha hjälp med beräkningarna.

   kommentar  Skrivet av  Emma  
Hej. tänkte göra en tårta i långpannan, då de räcker till fler =) Undrar om du har några bra mått till det? Hur mycket man ska ta av de olika ingredienserna? och om de e möjligt o dela den i tre? Har du någon erfarenhet i detta skulle jag bli mycket tacksam!
   kommentar  Skrivet av  Sofia  
Jag blev jättenöjd med den här bottnen! Den blev hög och fin och var inte alls svår att göra - bara att följa receptet. (Och tänka på vispa ägg och socker riktigt ordentligt, inte vispa mer efter att mjölet blandats i, att grädda i nedre delen av ugnen och att inte vara för ivrig och öppna ugnsluckan för många gånger.)
   kommentar  Skrivet av  tollan  
komplicerat recept xD
tårtan blev äcklig :D
   kommentar  Skrivet av  jimmie  
om du har fel temperatur i kylen så kan grädden surna men har du gjort som webmastern med lock som de flesta har så är det inte några problem alls.
   kommentar  Skrivet av  Susanne  
Svar till bagardotter: Tack för din synpunkt. Jag håller med om att man inte bör servera tårtan efter 2 dygn till gäster men jag tycker att tårtan är helt klart ätbar upp till 5 dygn, så man behöver ju inte slänga tårta som blir över efter 2 dygn, men som du säger blir grädden tråkig, den blir kompakt, däremot har jag aldrig varit med om att den surnat eller smakat dåligt utan tårtan har varit god upp till 5 dygn. Jag förvarar mina tårtor kallt i kylen och med kupa över. Jag ska förtydliga detta i receptet.

Skriv och läs alla 38 kommentarer