
Tack så mycket!!!!
Luisa
Utrustning:
Smörj en rund form ca 22 cm i diameter och beströ den med ströbröd.
Knäck äggen i en bunke och häll på strösockret.
Vispa till en ljus pösig smet, gärna med elvisp.
Tillsätt bakpulvret och vispa så det blir blandat.
Tillsätt vetemjöl och potatismjöl.
Vispa eller rör till en jämn smet. Blanda inte längre tid än att det är blandat.
Häll smeten i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 30 minuter. (Kakan ska släppa kanten och man kan även känna med en provsticka att den är klar, provstickan ska vara torr.)
Låt kakan stå i formen i några minuter innan du stjälper upp den på ett fat, en skärbräda eller något annat lämpligt.
Lägg över en bakhandduk och låt svalna.
Gör vaniljkrämen enligt receptet eller koka marsankrämen enligt anvisningar på förpackningen. Ta bort kastrullen från plattan.
Vispa grädden (till vaniljkrämen) tjock, den ska vara ganska fast.
Blanda den vispade grädden med vaniljsocker och vaniljkrämen när vaniljkrämen svalnat lite så den är ljummen. Blanda till en jämn smet. Ställ sedan i kylskåp där den kan stå tills det är dags att lägga ihop tårtan.
Skär tårtbotten i 3 delar. Detta görs enklast med en lång brödkniv och man skär lite runt om innan man skär igenom.
Lägg den understa tårtbotten på ett tårtfat. Bred drygt en tredjedel av vaniljgrädde-krämen på den understa tårtbotten.
Lägg på den mittersta tårtbotten. Bred på drygt en tredjedel av vaniljgrädde-krämen på den mittersta tårtbotten.
Lägg sedan på den översta tårtbotten och bred ut den resterande vaniljgrädde-krämen ovanpå.
Vispa grädden (till "foder") ganska så fast.
Bred ut grädden ovanpå vaniljkrämen och runtom på kanten på tårtan.
(Det är viktigt att inte vaniljkrämen eller tårtbotten kommer i kontakt med marsipanen. Grädden fungerar alltså som ett "foder" mellan tårtan och marsipanen, syftet är att motverka att marsipanen börjar "svettas".)
Lägg på marsipanlocket.
(Om du gör eget marsipanlock så färgar du marsipanen och kavlar ut den till en rund platta som du sedan lägger på tårtan.)
Pudra över florsocker.
Dekorera tårtan med marsipanros och blad som går att köpa färdigt om man inte vill göra själv.
(Gör om du vill en egen marsipanros: Färga en liten klutt marsipan med röd karamellfärg och en annan klutt med grön karamellfärg. Forma små blad av den röda marsipanen och med bladen bygger du ihop en ros. Forma löv av den gröna marsipanen. Tryck med kniv i bladen om du vill ha mönster i bladen. Dekorera tårtan med ros och blad.)
Tårtan är nu klar. Prinsesstårtan blir godare om den får stå i kylskåp mellan 4 och 12 timmar innan servering. Förvara tårtan i kylskåp.
Planeringstips:
Hållbarhet och förvaring: