Prinsesstårta

Den klassiska tårtan med grönt marsipanlock är alltid god. Det här receptet på prinsesstårta är väldigt enkelt och går snabbt om man köper färdigt marsipanlock.
prinsesstårta
God klassisk prinsesstårta är inte så svårt att göra själv med detta recept.
Timglas Tid: 2 ½ timme, varav 40 min i ugnen
Portioner ca 12 bitar

Ingredienser:

Bottnar:

Fyllning:

Garnering:

Ev: Marsipanros (om man vill göra själv):

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Baka prinsesstårta så här:

    Tårtbotten:

  1. Smörj en rund form ca 22 cm i diameter och beströ den med ströbröd.

    smord och bröad form
    Smord och bröad form.
  2. Knäck äggen i en bunke och häll på strösockret.

    Vispa till en ljus pösig smet, gärna med elvisp.

    ägg och strösocker
    Ägg och strösocker.
    ägg och strösocker vispat
    Ägg och strösocker vispat.
  3. Tillsätt bakpulvret och vispa så det blir blandat.

    bakpulver tillsatt
    Bakpulver tillsatt.
  4. Tillsätt vetemjöl och potatismjöl.

    Vispa eller rör till en jämn smet. Blanda inte längre tid än att det är blandat.

    vetemjöl och potatismjöl tillsatt
    Vetemjöl och potatismjöl tillsatt.
    smeten blandad och klar
    Smeten blandad och klar.
  5. Häll smeten i formen.

    Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 35 minuter. (Kakan ska släppa kanten och man kan även känna med en provsticka att den är klar, provstickan ska vara torr.)

    smeten i formen
    Smeten i formen.
    tårtbotten gräddas i ugnen
    Tårtbotten gräddas i ugnen.
  6. Låt kakan stå i formen i några minuter innan du stjälper upp den på ett fat, en skärbräda eller något annat lämpligt.

    Lägg över en bakhandduk och låt svalna.

    färdiggräddad tårtbotten
    Färdiggräddad tårtbotten (som skulle kunna varit några minuter mindre i ugnen).
    uppstjälpt tårtbotten
    Uppstjälpt tårtbotten. Låt svalna under bakhandduk.
  7. Fyllning:

  8. Gör vaniljkrämen enligt receptet eller koka marsankrämen enligt anvisningar på förpackningen. Ta bort kastrullen från plattan.

    • ca 2 dl vaniljkräm (hemgjord är godast)
      • eller  ca 2 dl marsankräm som man kokar
    vaniljkräm
    Vaniljkräm (mitt recept).
  9. Vispa grädden (till vaniljkrämen) tjock, den ska vara ganska fast.

    Blanda den vispade grädden med vaniljsocker och vaniljkrämen när vaniljkrämen svalnat lite så den är ljummen. Blanda till en jämn smet. Ställ sedan i kylskåp där den kan stå tills det är dags att lägga ihop tårtan.

    vispad grädde till vaniljkrämen
    Vispad grädde till vaniljkrämen.
    vaniljkräm och vispad grädde
    Vaniljkräm och vispad grädde.
    vaniljgrädde-kräm
    Vaniljgrädde-kräm.
  10. Skär tårtbotten i 3 delar. Detta görs enklast med en lång brödkniv och man skär lite runt om innan man skär igenom.

    tårtbotten skärs i 3 delar
    Tårtbotten skärs i 3 delar.
  11. Lägg den understa tårtbotten på ett tårtfat. Bred drygt en tredjedel av vaniljgrädde-krämen på den understa tårtbotten.

    understa tårtbottnen på tårtfat
    Understa tårtbottnen på tårtfat.
    understa tårtbottnen med fyllning
    Understa tårtbottnen med fyllning.
  12. Lägg på den mittersta tårtbotten. Bred på drygt en tredjedel av vaniljgrädde-krämen på den mittersta tårtbotten.

    mittersta tårtbottnen pålagd
    Mittersta tårtbottnen pålagd.
    mittersta tårtbottnen med fyllning
    Mittersta tårtbottnen med fyllning.
  13. Lägg sedan på den översta tårtbotten och bred ut den resterande vaniljgrädde-krämen ovanpå.

    den översta tårtbottnen pålagd
    Den översta tårtbottnen pålagd.
    vaniljgrädde-krämen utbredd
    Vaniljgrädde-krämen utbredd.
  14. Vispa grädden (till "foder") ganska så fast.

    Bred ut grädden ovanpå vaniljkrämen och runtom på kanten på tårtan.

    (Det är viktigt att inte vaniljkrämen eller tårtbotten kommer i kontakt med marsipanen. Grädden fungerar alltså som ett "foder" mellan tårtan och marsipanen, syftet är att motverka att marsipanen börjar "svettas".)

    vispad grädde till "foder"
    Vispad grädde till "foder".
    prinsesstårtan "fodrad"
    Prinsesstårtan "fodrad".
  15. Garnering:

  16. Lägg på marsipanlocket.

    (Om du gör eget marsipanlock så färgar du marsipanen och kavlar ut den till en rund platta som du sedan lägger på tårtan.)

    Pudra över florsocker.

    marsipanlocket pålagt
    Marsipanlocket pålagt.
    prinsesstårta pudrad med florsocker
    Prinsesstårta pudrad med florsocker.
  17. Dekorera tårtan med marsipanros och blad som går att köpa färdigt om man inte vill göra själv.

    (Gör om du vill en egen marsipanros: Färga en liten klutt marsipan med röd karamellfärg och en annan klutt med grön karamellfärg. Forma små blad av den röda marsipanen och med bladen bygger du ihop en ros. Forma löv av den gröna marsipanen. Tryck med kniv i bladen om du vill ha mönster i bladen. Dekorera tårtan med ros och blad.)

    prinsesstårtan dekorerad med marsipanros och blad
    Prinsesstårtan dekorerad med marsipanros och blad.
  18. Tårtan är nu klar. Prinsesstårtan blir godare om den får stå i kylskåp mellan 4 och 12 timmar innan servering. Förvara tårtan i kylskåp.

    prinsesstårtan klar att servera
    Prinsesstårtan klar att servera.

planera Planeringstips:

Tårtan kan göras kvällen före servering. Förvara i kylskåp.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara tårtan i kylskåp. Marsipanen kan börja "svettas" efter några dygn beroende på hur bra man "fodrat" den (läs i receptbeskrivningen). Min tårta på bilderna höll sig 4-5 dygn innan den började "svettas". Fodrar man inte alls så kan marsipanen börja svettas redan efter 1 dygn. Tårtan går dock utmärkt att äta även om marsipanen "svettas", den bara ser inte lika fin och fräsch ut.

Kommentarer till Prinsesstårta

Skriv en kommentar

penna Skrivet av Ah
Var i jösses namn är hallonsylten? Alla vi som bakar vet att Princess innehåller hallon!!
penna Skrivet av Luis Baigorri
Dear,
I would like to send a birthday cake to my girlfriend who is living in malmo.
Could you please confirm if you can deliver it and can I pay with credit card? Because I'm in Argentina.
Thanks,

Luis
penna Skrivet av Johanna
Hej!
Måste verkligen få tacka dig för så många bra och fantastiska recept på din sida. Det är så fint att du lägger energi på att ta bilder för alla steg. Det var första gången jag vågade prova mig på en prinsesstårta och det blev en succé! Tårtan blev hög, fin och fyllningen höll formen så pass bra att det färdigköpta locket knappt räckte runt :-P
Kändes bra att kunna hitta in till sidan efter att ha gått vilse bland andra recept som verkade mer komplicerade. Var nervös för att blanda grädden med vaniljsåsen (som jag otroligt nog också lyckades med - tack för bra recept på det med - kommer inte köpa något mer), men blandningen gick bra och det höll formen bra.
besökare Svar till Sofia penna Skrivet av Susanne
Hej! Kul att du tycker om min matblogg! Du kan säkert ersätta marsipanlocket med sockerpasta. Marsipan smakar ju mest socker och det gör ju sockerpasta också. Dock är det inget som jag provat själv, så skriv gärna hur det blev om du provar!
penna Skrivet av Sofia
Hej! Jag älskar verkligen din matblogg! Hur som helst undrar jag om man kan ersätta marsipantäcket med sockerpasta? Eller skulle det isåfall inte smaka lika gott?
besökare Svar till Emil penna Skrivet av Susanne
Jag använder en brödkniv och så skär jag kanske 1 cm in runtom hela tårtan, jag snurrar tårtan vartefter jag skär och sedan fortsätter jag och skär lite längre in runtom och till slut så når man mitten och då är det klart.
penna Skrivet av Emil
Hej, hur skär man tårtbotten bäst?
penna Skrivet av Susanne
Receptet är nu uppdaterat med nya bilder och tydligare beskrivning steg för steg också med bilder. Vaniljkrämen finns två alternativ, antingen gör man själv enligt recept som är mycket enkelt och mycket godare än marsansås eller så gör man marsansås. Jag har även tagit bort gelatin ur receptet, även om det var valfritt tidigare så anser jag inte det behövs, det blir tillräckligt fast ändå. Jag har även ändrat receptet så att man "fodrar" med vispad grädde. Om man inte "fodrar" så kan marsipanen börja "svettas" redan efter ett dygn men när man gör som det nu står i receptet så dröjer det 4-5 dygn enligt mitt test, men förhoppningsvis har ni redan ätit upp tårtan då. ;) Å andra sidan går den ju lika bra att äta då med men den ser ju inte lika fin ut. Hoppas ni gillar!
penna Skrivet av Fanny
Tack Susanne för vaniljkrämen ska testa i helgen! Du vore lägga in ditt recept på vaniljkräm i detta recept så att det finns två alternativ. Det blev dock väldigt gott även när det var gjort på pulver. Gjorde rosen själv och spred lite smält choklad över!
besökare Svar till Fanny penna Skrivet av Susanne
Jo jag har recept på vaniljkräm. Den blir mycket godare och utan tillsatser! Kul att du tyckte om tårtan!

Läs alla 58 kommentarer

Se även dessa recept

| Tårtor & bakelser |