
Chokladtårta med saffranstryffel
💬 1 kommentarer



Ingredienser:
Chokladtårta:
- 100 g smör
- 200 g mörk choklad
- 2 dl strösocker
- 0,5 tsk salt
- 4 st ägg
Saffranstryffel:
- 0,5 g (1 frp) saffran
- 1 dl vispgrädde
- 200 g vit choklad
Garnering:
- 100 g syltade apelsinskal
- 1 dl frysta lingon
Ev: Servering:
- ev. 4 dl vispgrädde


Utrustning:
- 1 st form med löstagbar kant / springform ca 24 cm i diameter
Gör så här:
-
Smörj en rund form ca 24 cm i diameter med löstagbar kant.
-
Smält smöret. Tag bort kastrullen från värmen och tillsätt chokladen i mindre bitar och låt den smälta i smöret.
- 100 g smör
- 200 g mörk choklad
-
Tillsätt strösocker, salt och knäck i äggen. Vispa till en jämn smet.
- 2 dl strösocker
- 0,5 tsk salt
- 4 st ägg
-
Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i 200°C ca 15 minuter eller lite mer. Skaka lite lätt och den ska ha "stannat" när den är klar, d.v.s. den ska ha stelnat på ytan och bara röra sig lite grann när man skakar på den.
Tänk på att ugnstiden blir längre om du har en mindre form och lite kortare om du har en större form. Men gör alltid testet ovan eftersom det kan vara olika med ugnar.
-
Låt chokladtårtan svalna och kallna, först i rumstemperatur och sedan i kylskåp. Har man möjlighet så går även matkällare eller övertäckt utomhus bra om det är kallt ute. Det är bra om tårtan är kylskåpskall när saffranstryffeln hälls på så stelnar den fint.
-
Blanda saffran och vispgrädde i en kastrull.
- 0,5 g (1 frp) saffran
- 1 dl vispgrädde
-
Låt koka upp. Tag bort från värmen så det inte kokar över och lägg i den vita chokladen i bitar och rör om då och då tills all choklad smält och det blir en jämn fin blandning.
Skulle det vara så att den vita chokladen inte smälter så kan man värma på lite försiktigt igen. Tänk bara på att värma försiktigt för blir det för varmt blir den vita chokladen kornig och tråkig, den vita chokladen är mycket känsligare än mörk choklad.
- 200 g vit choklad
-
Häl saffranstryffelsmeten över den kylskåpskalla chokladtårtan och ställ kylskåpskallt.
-
När saffranstryffeln stelnat kan man garnera tårtan. Fördela syltade apelsinskal över tårtan. Till hit kan man förbereda och förvara tårtan fram till servering i kylskåp gärna över natten eller 1-2 dagar.
- 100 g syltade apelsinskal
-
När tårtan ska serveras (eller några timmar innan) fördelar man ut lingonen (lingon kan torka lite på ytan därför kan man vänta med att ha på dem till några timmar före servering).
Servera om du vill med vispad grädde.
- 1 dl frysta lingon
- ev. 4 dl vispgrädde
Servera chokladtårta med saffranstryffel.
Chokladtårta:
Saffranstryffel:
Garnering:
Planeringstips:
Hållbarhet och förvaring:
