Chokladtårta med saffranstryffel

Baka den här goda jultårtan. En god chokladtårta toppad med saffranstryffel som man kan garnera med t.ex. lingon och syltade apelsinskal för att få både god smak och riktig julkänsla. Tårtan kan även göras till påsk, då kanske hallon passar bättre att garnera med istället för lingon. En lyxigt god och mäktig tårta med mycket choklad som dessutom är glutenfri.
jultårta
En bit chokladtårta med saffranstryffel som passar perfekt som tårta till jul och nyår.
Timglas Tid: 3 timmar varav 30 minuters jobb
Portioner 12 bitar
Näringsvärde Näringsvärde per bit: 401 kcal

Ingredienser:

Chokladtårta:

Saffranstryffel:

Garnering:

Ev: Servering:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Gör så här:

    Chokladtårta:

  1. Smörj en rund form ca 24 cm i diameter med löstagbar kant.

  2. Smält smöret. Tag bort kastrullen från värmen och tillsätt chokladen i mindre bitar och låt den smälta i smöret.

  3. Tillsätt strösocker, salt och knäck i äggen. Vispa till en jämn smet.

  4. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i 200°C ca 15 minuter eller lite mer. Skaka lite lätt och den ska ha "stannat" när den är klar, d.v.s. den ska ha stelnat på ytan och bara röra sig lite grann när man skakar på den.

    Tänk på att ugnstiden blir längre om du har en mindre form och lite kortare om du har en större form. Men gör alltid testet ovan eftersom det kan vara olika med ugnar.

  5. Låt chokladtårtan svalna och kallna, först i rumstemperatur och sedan i kylskåp. Har man möjlighet så går även matkällare eller övertäckt utomhus bra om det är kallt ute. Det är bra om tårtan är kylskåpskall när saffranstryffeln hälls på så stelnar den fint.

  6. Saffranstryffel:

  7. Blanda saffran och vispgrädde i en kastrull.

  8. Låt koka upp. Tag bort från värmen så det inte kokar över och lägg i den vita chokladen i bitar och rör om då och då tills all choklad smält och det blir en jämn fin blandning.

    Skulle det vara så att den vita chokladen inte smälter så kan man värma på lite försiktigt igen. Tänk bara på att värma försiktigt för blir det för varmt blir den vita chokladen kornig och tråkig, den vita chokladen är mycket känsligare än mörk choklad.

  9. Häl saffranstryffelsmeten över den kylskåpskalla chokladtårtan och ställ kylskåpskallt.

  10. Garnering:

  11. När saffranstryffeln stelnat kan man garnera tårtan. Fördela syltade apelsinskal över tårtan. Till hit kan man förbereda och förvara tårtan fram till servering i kylskåp gärna över natten eller 1-2 dagar.

  12. När tårtan ska serveras (eller några timmar innan) fördelar man ut lingonen (lingon kan torka lite på ytan därför kan man vänta med att ha på dem till några timmar före servering).

    Servera om du vill med vispad grädde.

planera Planeringstips:

Gör gärna tårtan en dag eller två före servering. Vänta med att garnera med lingonen fram till servering eftersom de kan torka lite på ytan.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Den här tårtan håller sig otroligt bra i kylskåp i minst 2 veckor. Kan även frysas.

Se även dessa recept

| Julmat och andra julrecept | Nyårsrecept |

Kommentarer till Chokladtårta med saffranstryffel

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info