Chokladtårta med saffranstryffel
Baka den här goda jultårtan eller påsktårtan. En god chokladtårta toppad med saffranstryffel som man kan garnera med t.ex. lingon och syltade apelsinskal för att få både god smak och riktig julkänsla. Tårtan kan även göras till påsk, då kanske hallon passar bättre att garnera med istället för lingon. En lyxigt god och mäktig tårta med mycket choklad som dessutom är glutenfri.
Tid: 3 timmar varav 30 minuters jobb
Mängd: 12 bitar
Ingredienser:
Chokladtårta:
- 100 g smör
- 200 g mörk choklad
- 2 dl strösocker
- 0,5 tsk salt
- 4 st ägg
Saffranstryffel:
- 0,5 g (1 frp) saffran
- 1 dl vispgrädde
- 200 g vit choklad
Garnering:
- 100 g syltade apelsinskal
- 1 dl frysta lingon
Ev: Servering:
- ev. 4 dl vispgrädde
Glutenfritt
Vegetariskt
Utrustning:
- 1 st form med löstagbar kant / springform ca 24 cm i diameter
Ugn:
- 200 °C i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter med över- och undervärme
Näringsvärden
Näringsvärde per bit (97 g): 397 kcal, 39 g kolhydrater, 25 g fett, 5 g protein
Planeringstips
Gör gärna tårtan en dag eller två före servering. Vänta med att garnera med lingonen fram till servering eftersom de kan torka lite på ytan.
Hållbarhet och förvaring
Den här tårtan håller sig otroligt bra i kylskåp i minst 2 veckor. Kan även frysas.
️ Skrivet av
Ska det verkligen inte vara någon sorts mjöl i chokladtårtan? /mvh