Fryst jordgubbstårta med vit choklad

Mycket god och lyxig glasstårta med vit choklad och jordgubbar som går utmärkt att förbereda. Går snabbt att göra och förvaras sedan i frysen.
fryst jordgubbstårta med vit choklad
Fryst jordgubbstårta med vit choklad garnerad med jordgubbar och citronmeliss. Mycket gott och enkelt recept!
Tid: 40 minuter + 4 timmar i frysen.
6-10 portioner

Ingredienser:

Ev: Garnering:

Glutenfritt
Vegetariskt

Utrustning:

Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Vispa grädden hårt.

    fryst jordgubbstårta med vit choklad steg 1: vispad grädde
    Vispad grädde.
  2. Smält vit choklad i vattenbad. Dela gärna chokladen i mindre bitar så går smälter det fortare. Rör om då och då så smälter det fortare. När det nästan smält klart så kan du ta bort bunken ur vattenbadet så smälter det sista av den befintliga värmen så slipper chokladen bli onödigt varm vilket är viktigt när äggen vispas i, i nästa steg.

    (Vattenbad: Koka upp vatten i en kastrull som du låter en rostfri bunke flyta i. Lägg chokladen i den rostfria bunken. Sänk värmen så det sjuder eller fortsätter småkoka. Chokladen smälter av värmen från vattnet, tar ca 5 minuter.)

    fryst jordgubbstårta med vit choklad steg 2: vit choklad i vattenbad
    Vit choklad i vattenbad.
    fryst jordgubbstårta med vit choklad steg 2: rör om när chokladen smälter
    Rör om när chokladen smälter.
    fryst jordgubbstårta med vit choklad steg 2: färdigsmält vit choklad
    Färdigsmält vit choklad.
  3. Vispa ner äggen i den smälta chokladen, ett i taget med elvisp. (Visparna behöver ej rengöras efter att du vispat grädden.)

    fryst jordgubbstårta med vit choklad steg 3: tillsätt knäckt ägg
    Tillsätt knäckt ägg.
    fryst jordgubbstårta med vit choklad steg 3: vispa
    Vispa.
  4. Blanda i hälften av den vispade grädden. (Vispa på lägsta hastighet med elvispen.)

    fryst jordgubbstårta med vit choklad steg 4: tillsätt hälften av vispade grädden
    Tillsätt hälften av vispade grädden.
    fryst jordgubbstårta med vit choklad steg 4: blanda
    Blanda.
  5. Häll smeten i en form med löstagbar kant, ca 24 cm. Ställ den i kylen eller frysen så länge.

    fryst jordgubbstårta med vit choklad steg 5: smeten i formen
    Smeten i formen.
  6. Lägg jordgubbar, florsocker och pressad citronsaft i en mixerskål. Mixa till en slät smet.

    fryst jordgubbstårta med vit choklad steg 6: jordgubbar, florsocker och pressad citron
    Jordgubbar, florsocker och pressad citron.
    fryst jordgubbstårta med vit choklad steg 6: mixat
    Mixat.
  7. Blanda ner de mixade jordgubbarna i resten av grädden. (Använd gärna elvispen igen och visparna behöver ej ha rengjorts emellan.)

    fryst jordgubbstårta med vit choklad steg 7: mixade jordgubbar och resten av vispade grädden
    Mixade jordgubbar och resten av vispade grädden.
    fryst jordgubbstårta med vit choklad steg 7: blandat
    Blandat.
  8. Häll jordgubbssmeten ovanpå chokladsmeten i formen.

    Dra med en gaffel så att skikten blandas lite grann.

    Ställ in i frysen minst 4 timmar.

    Alternativ: Vill man inte blanda skikten så kan man låta chokladsmeten stå själv i frysen minst en timme innan man häller på jordgubbssmeten.

    fryst jordgubbstårta med vit choklad steg 8: jordgubbssmeten ovanpå andra smeten
    Jordgubbssmeten ovanpå andra smeten.
    fryst jordgubbstårta med vit choklad steg 8: dra med en gaffel
    Dra med en gaffel.
  9. Ta ut tårtan ur frysen ca 30 minuter före servering och låt stå framme i rumstemperatur, alternativt 1-2 timmar i kylen.

    Garnera med t.ex. färska jordgubbar, citronmeliss eller hyvlad vit choklad (tips: ta en osthyvel och hyvla längs med kanten.)

    fryst jordgubbstårta med vit choklad steg 9: tårtan frusen
    Tårtan frusen.
    fryst jordgubbstårta med vit choklad steg 9: garnera med jordgubbar
    Garnera med jordgubbar.

Näringsvärden

Näringsvärde per portion, beräknat på 10 portioner (119 g): 390 kalorier, 20 g kolhydrater, 33 g fett, 4 g protein

Tips för att undvika tillsatser

Använd färsk vispgrädde. Vit choklad kan innehålla tillsatser.

Planeringstips

Gör gärna tårtan långt i förväg och förvara i frysen.

Hållbarhet och förvaring

Håller sig minst 3 månader i frysen.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Svar till Mira Skrivet av Susanne
Ja det borde gå bra med hallon istället för jordgubbar!
Skrivet av Mira
Hej behöver svar på det här ganska snabbt, jag ska göra den här till midsommar men gillar inte jordgubbar! Kan man ha hallon istället?
Svar till Inger Skrivet av Susanne
Ja fast nej för problemet är att formen går väldigt lätt sönder om du försöker ta bort den när den är fryst. Så mitt råd är att köpa en form till.
Skrivet av Inger
Hej, behöver tårta till många som man kan göra i förväg. Födelsedagsbuffe för drygt 15 pers. Tänkte prova detta recept. Kan man ta av formen från tartan när den är frusen, och sedan låta tårtan vara kvar i frysen? Jag vill kunna använda formen för att göra fler tårtor. Det fungerar ju inte om tårtan faller isär utan formen som stöd. Tack.
Skrivet av Sanne
Jag hade färska jordgubbar och 40% grädde. Vispade upp grädden och blandade jordgubbssmeten med grädden innan jag hällde i den i formen. Kanske bättre lycka nästa gång :)

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest