| Småkakor |

Schackrutor

Mycket goda och fina klassiska småkakor, som är enkla att göra!
schackrutor
Schackrutor, goda klassiska småkakor. Den ljusa delen är smaksatt med vanilj och den mörka delen är smaksatt med kakao. En god smakkombination!
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 2 timmar
Portioner ca 50 st

Ingredienser:

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Mät upp smör och strösocker i en bunke. Låt stå framme en stund så smöret blir mjukt.

  2. Rör ihop till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar.

  3. Tillsätt vetemjölet.

    (När du mäter upp vetemjölet, häll upp det i litermått eller väg det. Om du gräver med decilitermått i mjölpåsen så blir det väldigt lätt packat och du kommer ta för mycket mjöl.)

  4. Fortsätt använda elvispen och kör ihop till en deg med stora smulor (som på bilden).

    (Först blir det små smulor och sedan blir dessa smulor större och större. Tar ca 1-2 minuter med elvisp. Sedan går det lätt att trycka ihop degen till en boll.)

  5. Tryck ihop degen till en boll. Dela bollen i två delar. Använd våg om du vill vara exakt.

  6. Ta den ena halvan av degen och lägg i bunken och tillsätt vaniljsocker.

    Kör med elvisp till en jämn smet.

    Tryck ihop degen till en boll.

  7. Ta den andra halvan av degen och lägg i bunken och tillsätt kakao.

    Kör med elvisp till en jämn smet.

    Tryck ihop degen till en boll.

  8. Ta upp bollarna på en bänk och dela dem i 2 delar så du har 4 st bollar, 2 ljusa och 2 mörka.

    Använd gärna hushållsvåg och se till att varje boll väger lika mycket.

  9. Rulla ut bollarna till längder, ca 27 cm.

    Tryck till längderna så de får en kvadratisk form.

  10. Lägg längderna tätt ihop, varannan mörk och ljus och tryck lite lätt ihop. Försök att få den att bli så kvadratisk som möjligt, med raka kanter.

  11. Vira in den kvadratiska kakdegen i plastfolie och lägg i kylskåp ca 2 timmar eller frysen ca 30 minuter.

  12. Ta fram kakdegen och ta bort plastfolien och lägg den på en skärbräda.

    Skär ca 3-4 mm tjocka bitar med en vass kniv. Det är viktigt att kniven är bra och vass, jag brukar använda min största köttkniv.

  13. Lägg kakorna på plåtar. Om du skurit dem lite olika tjocka, sortera dem gärna så att de som hamnar på samma plåt har ungefär samma tjocklek.

  14. Grädda kakorna mitt i ugnen i 200°C i ca 8-10 minuter. De ska knappt få någon färg, bara lite tendens till gyllene färg i kanten.

  15. Låt kakorna svalna utan bakhandduk, jag brukar lägga dem på köksbänken.

    Förvara sedan i burkar eller frys in dem.

Beskrivande bilder

instruktion steg 1 schackrutor
1.
instruktion steg 2 schackrutor
2.
instruktion steg 3 schackrutor
3.
instruktion steg 4 schackrutor
4. Nu går det lätt att trycka ihop degen till en boll.
instruktion steg 5.1 schackrutor
5.1.
instruktion steg 5.2 schackrutor
5.2.
instruktion steg 6.1 schackrutor
6.1.
instruktion steg 6.2 schackrutor
6.2.
instruktion steg 7.1 schackrutor
7.1.
instruktion steg 7.2 schackrutor
7.2.
instruktion steg 8.1 schackrutor
8.1.
instruktion steg 8.2 schackrutor
8.2.
instruktion steg 9.1 schackrutor
9.1.
instruktion steg 9.2 schackrutor
9.2.
instruktion steg 10.1 schackrutor
10.1.
instruktion steg 10.2 schackrutor
10.2.
instruktion steg 11 schackrutor
11.
instruktion steg 12.1 schackrutor
12.1.
instruktion steg 12.2 schackrutor
12.2.
instruktion steg 13 schackrutor
13.
instruktion steg 14 schackrutor
14.
instruktion steg 15 schackrutor
15. Kakorna till vänster på plåten är perfekt gräddade medan de till höger är lite för länge gräddade (den gyllene färgen), dock goda ändå men inte perfekta! :) Vill man ha perfekt resultat så är det viktigt att man sorterar kakorna efter tjocklek före gräddning.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Tänk på att låta kakorna svalna ordentligt först. Förvara sedan i rumstemperatur, gärna i en plåtburk, de håller sig åtminstone 2 veckor. De går också bra att frysa och håller sig då minst 6 månader.