| Bakingredienser |
Socker och sötningsmedel
Socker är en klassisk ingrediens i bakning och matlagning, medan sötningsmedel används som alternativ för att minska sockerintaget. Här får du en genomgång av olika sockersorter och vanliga sötningsmedel – hur de används, förvaras och påverkar kroppen.

Vanliga typer av socker
- Strösocker – Vitt, finkornigt socker som används i de flesta bakverk, desserter och drycker.
- Florsocker – Finmalet socker som används i glasyrer, smörkräm och dekoration.
- Pärlsocker – Grova, vita sockerkristaller som används som dekor, t.ex. på kanelbullar.
- Farinsocker – Brunt, fuktigt socker med smak av melass. Används i mustiga bakverk som mjuk pepparkaka.
- Rörsocker – Kommer från sockerrör och har en mild karamellton.
- Råsocker – Mindre raffinerat, med lätt färg och mer smak än vitt socker.
Relaterade produkter
- Sirap – Ljus eller mörk flytande sockerprodukt. Vanlig i bröd, kakor och godis.
- Vaniljsocker – Florsocker smaksatt med vanilj eller vanillin.
- Kanderat socker – Stora sockerkristaller som används i dekoration eller godis.
Användning av socker
- Bakning – Socker ger sötma, färg, textur och hjälper jäsning.
- Desserter – Nödvändigt i maränger, glass, pannacotta m.m.
- Matlagning – För att balansera syra eller sälta, t.ex. i såser och asiatiska rätter.
Förvaring av socker
Förvara socker torrt och svalt i tättslutande förpackning. Undvik fukt som kan göra att farinsocker hårdnar – det kan återfuktas med en fuktig bit hushållspapper i en burk med lock.
Sötningsmedel
Sötningsmedel används som ersättning för socker, ofta för att minska kaloriintaget eller kontrollera blodsocker. De delas in i energigivande och icke-energigivande, samt naturliga och artificiella.
Vanliga sötningsmedel
- Stevia – Naturligt sötningsmedel från växt. Väldigt sött och används ofta i små mängder eller blandningar.
- Erythritol – Sockeralkohol med ca 70 % av sötman från socker. Vanligt i sockerfria bakverk. Bidrar inte till blodsockerhöjning.
- Xylitol – Sockeralkohol som ofta används i tuggummi. Smakar likt socker men kan ha laxerande effekt i stora mängder.
- Sukralos – Artificiellt sötningsmedel som tål uppvärmning. Väldigt sött, används i lightprodukter och bakverk.
- Aspartam – Vanligt i sockerfri läsk och andra lightprodukter. Bör undvikas av personer med PKU.
- Sackarin och cyklamat – Äldre artificiella sötningsmedel. Mycket söta och används i vissa produkter i kombination med andra.
Användning av sötningsmedel
- I bakning – Vissa sötningsmedel (t.ex. erythritol, stevia-blandningar) kan ersätta socker delvis eller helt.
- I drycker – Vanliga i saft och läsk utan tillsatt socker.
- I efterrätter – Sötningsmedel används i sockerfri glass, pannacotta och pudding.
Observera att inte alla sötningsmedel ger samma smak, konsistens eller "bruningsreaktion" (Maillard-effekt) som socker, vilket kan påverka resultatet i bakning.
Hälsa och söt smak
Både socker och sötningsmedel bör användas med måtta. Socker ger energi men inga näringsämnen och kan bidra till karies och viktuppgång vid överdriven konsumtion. Sötningsmedel ger ofta ingen energi, men vanan vid stark sötma kan påverka smakpreferenser och minska intaget av naturligt mindre söta livsmedel.
Läs mer om respektive produkt nedan för att hitta recept med olika sorters socker och sötningsmedel som ingrediens.