Glassmaskin

Sedan jag fick en glassmaskin förra året använder jag alltid den när jag blir sugen på glass eller när jag vill bjuda mina gäster på riktigt god glass. Jag köper nästan aldrig glass nuförtiden eftersom den man gör själv blir så mycket godare och man vet också vad glassen man gör själv innehåller till skillnad från köpt glass som nuförtiden innehåller diverse tillsatser att det inte borde få kallas glass ens. Den glass jag köpte senast i affären var inget som ens gick att äta.

Min glassmaskin

Glassmaskin

Min glassmaskin är av märket Krups med modellbeteckning GVS2 och är en av de billigaste glassmaskinerna. Skillnaden mellan modellerna GVS1 och GVS2 är att GVS2 har en liten display och automatisk avstängning. Displayen visar några prickar som rör sig när glassmaskinen jobbar som kanske kvittar egentligen men annars är det framförallt den automatiska avstängningen som gör GVS2 bättre än GVS1.

Bunken (som ses i bilden till höger nedan) måste man ställa in i frysen minst 16 timmar innan man ska göra glassen, men man kan förstås förvara bunken där hela tiden om man har plats, bunken är 22 cm i diameter och 13 cm hög inklusive plastlock.

GlassmaskinGlassmaskin

Bilden till vänster visar glassmaskinen i arbete. Bilden till höger visar den färdiga jordgubbsglassen med hackad choklad i. Glassen blev mycket god kan jag tillägga :-)

Varför ska man ha glassmaskin?

Man kan göra glass utan att ha glassmaskin.

Den stora skillnaden med en glassmaskin är att den hela tiden rör runt i glass-smeten under infrysningen vilket gör att man får glass utan stora iskristaller som kan göra att glassen smakar is och blir hårdare.

Man kan om man inte har en glassmaskin röra om i glassen under infrysningen några gånger för att minska iskristallerna men det blir förstås aldrig lika bra som en glassmaskin som kontinuerligt rör om.

Problemet med iskristallerna är som störst när man gör nyttigare glass på yoghurt som ej är så fet. Glass gjord på 40% vispgrädde är lättare att få till bra utan glassmaskin, men ändå är glassen man gör i glassmaskin mycket godare. Prova och du kommer märka skillnaden! Att äta glass direkt ur glassmaskinen är såååå gott!

Hur fungerar glassmaskin?

Glassmaskinen består av en bunke som stått i frysen och håller därför frystemperatur. I bunken håller man glass-smeten och därefter sätter man på locket och på locket sitter en motor med en plastrotor. Man sätter på glassmaskinen och då snurrar plastrotorn och gör då att glass-smeten hela tiden rörs om under tiden som den fryser till glass på grund av bunkens frystemperatur.

När glassen är tillräckligt hård och det blir ett visst motstånd för motorn att röra om i glass-smeten så piper glassmaskinen och stänger av sig själv (tar 20-40 minuter beroende på glassmängd) och då är det dags att äta glass!

Om man inte vill äta upp glassen direkt så kan man hälla den i en plastburk och ställa in i frysen. Men annars är det bara och servera den och äta och njuta!

Därefter får man diska glassmaskinen. Den här glassmaskinen är väldigt lättdiskad får jag säga. Man kan diska plastredskapen i diskmaskin men bunken får man diska för hand och motorblocket får man torka av. Bunken är dock väldigt lättdiskad.

Fördelar och nackdelar med glassmaskin

Det finns förstås både för- och nackdelar med att använda glassmaskin jämfört med att köpa färdig glass.

Fördelar

 • Du vet vad glassen innehåller.
 • Du kan göra vilken glass-sort du vill och experimentera fram dina favoriter.
 • Du kan göra nyttigare glass.
 • Glassen blir mycket godare!

Nackdelar

 • Glassbunken måste stå i frysen ett dygn innan användning.
 • En glassmaskin kostar ca 600-800 kr.
 • En glassmaskin tar plats.
 • Man får diska glassmaskinen efter användning, dock lättdiskad.

Att tänka på när du ska välja glassmaskin

 • Tänk på att inte välja en för liten glassmaskin. Det blir då väldigt lite glass. Undvik OBH Nordicas små modeller som visserligen är snygga men ack så små.
 • Om du vill göra massor av glass och har en del pengar över så titta då på de glassmaskiner som finns med frysaggregat. De kostar mellan 2000 och 8000 kr och tar större plats men de behöver inte stoppas in i frysen och du kan serietillverka glass.
 • Den glassmaskin jag har fungerat bra nu i flera år för mig och finns att köpa hos bland annat Elgiganten.

För min del överväger fördelarna helt klart! :-)

Här finns recept på glass både med och utan glassmaskin.

Recept på glass till glassmaskin


Tips

Ett tips är att köpa glass-våffelstrutar i affären och skeda upp sin hemmagjorda glass i.

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
   kommentar  Skrivet av  BL  2017-02-02 17:21
Glassmaskiner behöver inte alls vara så dyra, köpte precis en helt ny på tradera för knappa hundralappen inkl frakt!
 svar  Svar till  Elin    kommentar  Skrivet av  Susanne  2014-04-21 08:14
Trevlig att höra! Det är ju så mycket godare och bättre med hemgjord glass! :)
   kommentar  Skrivet av  Elin  2014-04-11 16:50
jag har precis likadan glassmaskin bara att min ej har display! jag lagar verkligen massa god glass själv :)köper inte mera nån glass utan lagar egen
 svar  Svar till  patrick    kommentar  Skrivet av  Susanne  2013-08-14 14:35
Tack själv för att du tog dig tid att skriva! Roligt att höra! :)
   kommentar  Skrivet av  patrick  2013-08-14 09:05
Hej,

Tack för alla fina glassrecept. Köpte en glassmaskin och vi prövar oss fram bland alla glassarna på din sida. Till barnens (och deras kompisars) stora förtjusning... Och såklart rätt sommar med sånt strålande väder att börja göra egen glass :-)
Mvh Patrick

Skriv och läs alla 32 kommentarer