
⭐ webmaster
Sedan jag fick en glassmaskin förra året använder jag alltid den när jag blir sugen på glass eller när jag vill bjuda mina gäster på riktigt god glass. Jag köper nästan aldrig glass nuförtiden eftersom den man gör själv blir så mycket godare och man vet också vad glassen man gör själv innehåller till skillnad från köpt glass som nuförtiden innehåller diverse tillsatser att det inte borde få kallas glass ens. Den glass jag köpte senast i affären var inget som ens gick att äta.
Min glassmaskin är av märket Krups med modellbeteckning GVS2 och är en av de billigaste glassmaskinerna. Skillnaden mellan modellerna GVS1 och GVS2 är att GVS2 har en liten display och automatisk avstängning. Displayen visar några prickar som rör sig när glassmaskinen jobbar som kanske kvittar egentligen men annars är det framförallt den automatiska avstängningen som gör GVS2 bättre än GVS1.
Bunken (som ses i bilden till höger nedan) måste man ställa in i frysen minst 16 timmar innan man ska göra glassen, men man kan förstås förvara bunken där hela tiden om man har plats, bunken är 22 cm i diameter och 13 cm hög inklusive plastlock.
Bilden till vänster visar glassmaskinen i arbete. Bilden till höger visar den färdiga jordgubbsglassen med hackad choklad i. Glassen blev mycket god kan jag tillägga :-)
Man kan göra glass utan att ha glassmaskin.
Den stora skillnaden med en glassmaskin är att den hela tiden rör runt i glass-smeten under infrysningen vilket gör att man får glass utan stora iskristaller som kan göra att glassen smakar is och blir hårdare.
Man kan om man inte har en glassmaskin röra om i glassen under infrysningen några gånger för att minska iskristallerna men det blir förstås aldrig lika bra som en glassmaskin som kontinuerligt rör om.
Problemet med iskristallerna är som störst när man gör nyttigare glass på yoghurt som ej är så fet. Glass gjord på 40% vispgrädde är lättare att få till bra utan glassmaskin, men ändå är glassen man gör i glassmaskin mycket godare. Prova och du kommer märka skillnaden! Att äta glass direkt ur glassmaskinen är såååå gott!
Glassmaskinen består av en bunke som stått i frysen och håller därför frystemperatur. I bunken håller man glass-smeten och därefter sätter man på locket och på locket sitter en motor med en plastrotor. Man sätter på glassmaskinen och då snurrar plastrotorn och gör då att glass-smeten hela tiden rörs om under tiden som den fryser till glass på grund av bunkens frystemperatur.
När glassen är tillräckligt hård och det blir ett visst motstånd för motorn att röra om i glass-smeten så piper glassmaskinen och stänger av sig själv (tar 20-40 minuter beroende på glassmängd) och då är det dags att äta glass!
Om man inte vill äta upp glassen direkt så kan man hälla den i en plastburk och ställa in i frysen. Men annars är det bara och servera den och äta och njuta!
Därefter får man diska glassmaskinen. Den här glassmaskinen är väldigt lättdiskad får jag säga. Man kan diska plastredskapen i diskmaskin men bunken får man diska för hand och motorblocket får man torka av. Bunken är dock väldigt lättdiskad.
Det finns förstås både för- och nackdelar med att använda glassmaskin jämfört med att köpa färdig glass.
För min del överväger fördelarna helt klart! :-)
Här finns recept på glass både med och utan glassmaskin.
Ett tips är att köpa glass-våffelstrutar i affären och skeda upp sin hemmagjorda glass i.