Lasagne
En klassisk och god lasagne med krämig ostsås. Det är enkelt men tar lite tid att göra men så blir det gott också! Den goda köttfärssåsen varvas med lasagneplattor och ostsås i en ugnsform. Sedan toppar man med riven ost och gräddar i ugnen. Det här receptet har jag gjort massor av gånger.
Tid: 1 timme
Mängd: 4-6 portioner
Ingredienser:
- 9 st lasagneplattor
Köttfärssås:
- 1-2 st gula lökar
- ca 1 msk (eller mer) smör eller olja att steka i
- 400-500 g nötfärs
- 400 g krossade tomater
- 2 msk tomatpuré
- 1 st köttbuljongtärning
- eller 1 st grönsaksbuljongtärning
- 1 tsk basilika
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- ev. ca 0,5 tsk chilipeppar
- eller chili explosion
Ostsås:
Ovanpå:
- ca 1 dl (ca 30 g) riven ost
Utrustning:
- 1 ugnsform ca 20x25 cm
Ugn:
- 225 °C i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter med över- och undervärme
Näringsvärden
Näringsvärde per portion, beräknat på 6 portioner (370 g): 463 kcal, 43 g kolhydrater, 19 g fett, 30 g protein
Matlåda
Denna rätt är lämplig för matlådor.
Serveringstips
Servera med morötter eller en sallad.
Tips & tricks
Om man har lasagneplattor som behöver tillagas väldigt länge så kan man även koka dessa före användning så tar det inte så lång tid i ugnen. Läs på lasagneförpackningen.
GI Tips
Använd fullkornslasagneplattor.
Variationstips
Byt ur buljongen mot 2 finrivna morötter och en bit finriven rotselleri. Det lyfter köttfärssåsen och man slipper buljongen som tyvärr ofta innehåller olika tillsatser.
Hållbarhet och förvaring
Förvara överbliven lasagne i kylskåp. Den kan också frysas in och håller sig då minst 3 månader.
️ Skrivet av
Stor hjälp av bilder och text för en novis i köket👍
️ Skrivet av
Mkt bra recept- använt det under många år. Rekommenderas🙋♀️
️ Skrivet av
Super god
️ Skrivet av
Kalasgott blev det! Tack för ett bra recept!
webmaster
Svar till
Annica
️ Skrivet av
Vad glad jag blir att ni tycker om receptet! Tack också för bra tips!