Lasagne

En klassisk och god lasagne med krämig ostsås. Det är enkelt men tar lite tid att göra men så blir det gott också! Den goda köttfärssåsen varvas med lasagneplattor och ostsås i en ugnsform. Sedan toppar man med riven ost och gräddar i ugnen. Det här receptet har jag gjort massor av gånger.
lasagne
Den färdiggräddade lasagnen direkt från ugnen, färdig att serveras.
Timglas Tid: 1 timme
Portioner 4-6 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per portion, beräknat på 6 portioner (370 g): 463 kalorier, 43 g kolhydrater, 19 g fett, 30 g protein
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Köttfärssås:

Ostsås:

Ovanpå:

  • ca 1 dl (ca 30 g) riven ost

Utrustning:

Ugn:

  • 225 °C i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter med över- och undervärme

Tillaga lasagne så här:

  1. Ta fram en form som någorlunda passar lasagneplattorna, så att de går att lägga ut och täcker ytan ganska bra. Formen jag använder är 20x30 cm men något mindre ca 20x25 cm tror jag skulle passa ännu bättre.

  2. Börja med köttfärssåsen. Skala och hacka löken. Hetta upp en stekpanna med smör eller olja. Stek lök och köttfärs så att löken blir blank och fin och köttfärsen får lite färg.

    stek lök och köttfärs
    Stek lök och köttfärs.
  3. Tillsätt tomater, tomatpuré, basilika och buljongtärning. Om du vill ha lite chilismak på din lasagne så rekommenderas chilipeppar eller några varv på kryddkvarnen chili explosion.

    tillsätt tomater m.m.
    Tillsätt tomater m.m.
  4. Låt koka på svag värme, gärna under lock, ca 20 minuter. Gör gärna ostsåsen under tiden. Smaka av köttfärssåsen med salt och peppar.

    köttfärssåsen småkokar
    Köttfärssåsen småkokar.
  5. Börja med ostsåsen: Mät upp mjölet i en kastrull som det inte bränner fast i så lätt och tillsätt en mindre del av mjölken ca 1.25 dl kan vara lagom att börja med till 4 msk mjöl.

    Vispa ut mjölet i den mindre delen av mjölken först och vispa därefter ner resten av mjölken till en jämn blandning.

    vispa ut mjölet i lite av mjölken
    Vispa ut mjölet i lite av mjölken.
    mjöl utvispat i mjölk
    Mjöl utvispat i mjölk.
    vispa ner resten av mjölken
    Vispa ner resten av mjölken.
  6. Låt koka upp under omrörning. Sänk värmen när det kokat upp och låt småkoka ca 3 minuter. Tillsätt salt. Rör om och smaka och tillsätt ev. mer salt.

    koka upp under omrörning
    Koka upp under omrörning.
  7. Tillsätt den rivna osten. Rör tills osten smält. Tänk på att inte låta såsen koka med osten i, då kan såsen bli grynig.

    • ca 2 dl (ca 70 g) riven ost
    tillsätt riven ost
    Tillsätt riven ost.
    färdig ostsås
    Färdig ostsås.
  8. När köttfärssåsen och ostsåsen är klar är det dags att lägga ihop lasagnen.

    (OBS! Läs på förpackning hur länge lasagneplattorna ska tillagas. Om det är mer än 20 minuter bör du förkoka dem innan du använder dem i lasagnen, alternativt ha lasagnen längre tid i ugnen än angiven tid nedan annars kommer det bli en hård lasagne.)

  9. Häll hälften av ostsåsen på botten av formen. Lägg på 3 av plattorna.

    hälften av ostsåsen
    Hälften av ostsåsen.
    3 st lasagneplattor på ostsåsen
    3 st lasagneplattor på ostsåsen.
  10. Bred ut hälften av köttfärssåsen. Lägg på tre plattor. Bred ut resten av köttfärssåsen ovanpå.

    hälften av köttfärssåsen
    Hälften av köttfärssåsen.
    3 st lasagneplattor ovanpå köttfärsen
    3 st lasagneplattor ovanpå köttfärsen.
    andra hälften av köttfärssåsen
    Andra hälften av köttfärssåsen.
  11. Lägg på de sista tre plattorna. Häll på resten av ostsåsen. Strö över riven ost.

    • ca 1 dl (ca 30 g) riven ost
    3 st lasagneplattor läggs på
    3 st lasagneplattor läggs på.
    resten av ostsåsen
    Resten av ostsåsen.
    strö över riven ost
    Strö över riven ost.
  12. Ställ in mitt i ugnen i 225°C i ca 15-20 minuter eller så lång tid som krävs för att lasagneplattorna ska bli mjuka (läs på förpackningen). Du kan behöva lägga på ugnsfolie för att den inte ska bli bränd ovanpå om du har den inne längre än 20 minuter.

    Servera!

    färdig lasagne
    Färdig lasagne.
    en bit lasagne
    En bit lasagne.

servera Serveringstips:

Servera med morötter eller en sallad.

glödlampa Tips & tricks:

Om man har lasagneplattor som behöver tillagas väldigt länge så kan man även koka dessa före användning så tar det inte så lång tid i ugnen. Läs på lasagneförpackningen.

GI GI Tips:

Använd fullkornslasagneplattor.

byt ut Variationstips:

Byt ur buljongen mot 2 finrivna morötter och en bit finriven rotselleri. Det lyfter köttfärssåsen och man slipper buljongen som tyvärr ofta innehåller olika tillsatser.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara överbliven lasagne i kylskåp. Den kan också frysas in och håller sig då minst 3 månader.

Se även dessa recept

| Billigt | Italienskt | Lunch |

Kommentarer och betyg

progress
Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
💬 Svar till Annica ✏️ Skrivet av Susanne
Vad glad jag blir att ni tycker om receptet! Tack också för bra tips!
✏️ Skrivet av Annica
Detta recept har blivit en vardagsfavorit hos oss! Alla i familjen älskar den, från barn till vuxen. Vi gör den glutenfri med glutenfria lasagneplattor (vi tycker ICAs funkar bäst) och ersätter vetemjölet med majsstärkelse. Funkar fint!
💬 Svar till Paul ✏️ Skrivet av Susanne
Det är klart du kan ha smör i ostsåsen om du vill det. Men det behövs inte. Ost innehåller ganska mycket fett.
✏️ Skrivet av Paul
Borde det inte vara smör i ostsåsen? Grunden är kanske inte en bechamelsås?
✏️ Skrivet av Sten
Så bra och pedagogiskt!!
Jag lägger gärna plattorna i en fuktig handduk innan.
Kör Béchamelsås med kycklingbuljong och rejält med muskot i stället för ostsåsen för att det blir billigare.