
Lasagne
5.0 | 💬 222 kommentarer




Ingredienser:
- 9 st lasagneplattor
Köttfärssås:
- 1-2 st gula lökar
- ca 1 msk (eller mer) smör eller olja att steka i
- 400-500 g nötfärs
- 400 g krossade tomater
- 2 msk tomatpuré
- 1 st köttbuljongtärning
- eller 1 st grönsaksbuljongtärning
- 1 tsk basilika
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- ev. ca 0,5 tsk chilipeppar
- eller chili explosion
Ostsås:
Ovanpå:
- ca 1 dl (ca 30 g) riven ost
Utrustning:
- 1 ugnsform ca 20x25 cm
Ugn:
- 225 °C i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter med över- och undervärme
Tillaga lasagne så här:
-
Ta fram en form som någorlunda passar lasagneplattorna, så att de går att lägga ut och täcker ytan ganska bra. Formen jag använder är 20x30 cm men något mindre ca 20x25 cm tror jag skulle passa ännu bättre.
-
Börja med köttfärssåsen. Skala och hacka löken. Hetta upp en stekpanna med smör eller olja. Stek lök och köttfärs så att löken blir blank och fin och köttfärsen får lite färg.
- 1-2 st gula lökar
- ca 1 msk (eller mer) smör eller olja att steka i
- 400-500 g nötfärs
Stek lök och köttfärs. -
Tillsätt tomater, tomatpuré, basilika och buljongtärning. Om du vill ha lite chilismak på din lasagne så rekommenderas chilipeppar eller några varv på kryddkvarnen chili explosion.
- 400 g krossade tomater
- 2 msk tomatpuré
- 1 st köttbuljongtärning
- eller 1 st grönsaksbuljongtärning
- 1 tsk basilika
- ev. ca 0,5 tsk chilipeppar
- eller chili explosion
Tillsätt tomater m.m. -
Låt koka på svag värme, gärna under lock, ca 20 minuter. Gör gärna ostsåsen under tiden. Smaka av köttfärssåsen med salt och peppar.
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
Köttfärssåsen småkokar. -
Börja med ostsåsen: Mät upp mjölet i en kastrull som det inte bränner fast i så lätt och tillsätt en mindre del av mjölken ca 1.25 dl kan vara lagom att börja med till 4 msk mjöl.
Vispa ut mjölet i den mindre delen av mjölken först och vispa därefter ner resten av mjölken till en jämn blandning.
Vispa ut mjölet i lite av mjölken. Mjöl utvispat i mjölk. Vispa ner resten av mjölken. -
Låt koka upp under omrörning. Sänk värmen när det kokat upp och låt småkoka ca 3 minuter. Tillsätt salt. Rör om och smaka och tillsätt ev. mer salt.
- ca 0,5-1 tsk salt
Koka upp under omrörning. -
Tillsätt den rivna osten. Rör tills osten smält. Tänk på att inte låta såsen koka med osten i, då kan såsen bli grynig.
- ca 2 dl (ca 70 g) riven ost
Tillsätt riven ost. Färdig ostsås. -
När köttfärssåsen och ostsåsen är klar är det dags att lägga ihop lasagnen.
(OBS! Läs på förpackning hur länge lasagneplattorna ska tillagas. Om det är mer än 20 minuter bör du förkoka dem innan du använder dem i lasagnen, alternativt ha lasagnen längre tid i ugnen än angiven tid nedan annars kommer det bli en hård lasagne.)
- 9 st lasagneplattor
-
Häll hälften av ostsåsen på botten av formen. Lägg på 3 av plattorna.
Hälften av ostsåsen. 3 st lasagneplattor på ostsåsen. -
Bred ut hälften av köttfärssåsen. Lägg på tre plattor. Bred ut resten av köttfärssåsen ovanpå.
Hälften av köttfärssåsen. 3 st lasagneplattor ovanpå köttfärsen. Andra hälften av köttfärssåsen. -
Lägg på de sista tre plattorna. Häll på resten av ostsåsen. Strö över riven ost.
- ca 1 dl (ca 30 g) riven ost
3 st lasagneplattor läggs på. Resten av ostsåsen. Strö över riven ost. -
Ställ in mitt i ugnen i 225°C i ca 15-20 minuter eller så lång tid som krävs för att lasagneplattorna ska bli mjuka (läs på förpackningen). Du kan behöva lägga på ugnsfolie för att den inte ska bli bränd ovanpå om du har den inne längre än 20 minuter.
Servera!
Färdig lasagne. En bit lasagne.
Serveringstips:
Tips & tricks:
GI Tips:
Variationstips:
Hållbarhet och förvaring:
| Billigt | Italienskt | Lunch |


Hoppas du kommer att fortsätta med denna sida.
Kram på're från Dalarna



1. Om man har fullkornsplattor, så kan man lägga dem i blöt i formen medan man förvereder resten, så går det snabbare i ugnen sen.
2. Om man lägger ett lager plattor i botten, så blir det stadigare, och är lätt att ta och flytta till tallrik/matlåda.