Fläskfilé

Recept med Fläskfilé
Näringsvärden
Fläskfilén är den finaste och dyraste sortens griskött. Den är mör och fin och går snabbt att tillaga. Den lämpar sig därför utmärkt till olika festrätter men går förstås att äta även till vardags.
Låt dig inte lockas av den billiga danska fläskfilén
Tyvärr ser man väldigt mycket billig dansk fläskfilé i butikerna. Jag kan förstå att man kan bli frestad att köpa den p.g.a. priset men tänk då på att vi i Sverige har mycket bättre djurskyddslag, här får inte grisarna antibiotika i förbyggande syfte, grisarna måste ha knorren kvar o.s.v. Dessutom går svenska grisbönder i konkurs för de kan inte konkurrera med danska grisbönder.
Köp alltid svenskt kött - fläskytterfilé är ett alternativ
Om du inte anser dig ha råd med svensk fläskfilé köp då istället svensk fläskytterfilé som inte brukar kosta mer än dansk fläskfilé och gör som jag och köp alltid svenskt kött så får grisarna, svenska bönder och även vi själva det bättre eftersom köttet är bättre (utan antibiotika) och det går mer skattepengar till Sverige när man köper svenskt.
Tillagning
Putsa gärna bort fetthinnorna runt om fläskfiléen innan du tillagar den.
Steka fläskfilé utan recept
Fläskfilé kan skäras i skivor och stekas några minuter i smör eller olja på varje sida tills det är genomstekt. Krydda under stekningen med salt och svartpeppar eller någon annan krydda du gillar. Servera med t.ex. klyftpotatis eller ris och någon sås, t.ex. soltorkad tomatsås eller kall chilisås.
Tillagning
För att lyckas perfekt med tillagningen är mitt bästa tips att använda termometer.
Innertemperatur
För att veta när köttbiten är lagom stekt, stoppa in en kött-termometer eller digital termometer med spetsens mitt i köttbitens mitt.
Rekommenderad innertemperatur för fläskfilé:
- Genomstekt: 65°C
Tillagningstips
Tillaga hel fläskfilé i mitten av ugnen i ca 125°C - 200°C till önskad innertemperatur. Ungefärlig tid ca 20-25 minuter om du kör på 200°C, annars längre tid.
Generellt gäller:
- Lägre ugnsvärme (och därmed längre tid i ugnen för att uppnå rätt innertemperatur) ger saftigare kött.
- Högre ugnsvärme (och därmed kortare tid i ugnen för att uppnå rätt innertemperatur) ger torrare kött.
Låt fläskfilén vila ca 15 minuter innan du skär upp den och serverar den.
Fler innertemperaturer och tips hittar du i min stek- och grillguide.
Innehållsinformation
Tillsatsfritt:
Ja
Laktosfritt:
Ja
Glutenfritt:
Ja
Vegetariskt:
Nej
Näringsvärde
Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av fläskfilé.
Energi: | 107 kcal |
---|---|
Kolhydrater: | 0 g |
Protein: | 20.6 g |
Fett: | 2.6 g |
Tips och info
Engelskt namn:
Finns i affären:
GI tips:
Hållbarhet och förvaring:
Pris:
Köptips:
Näringsvärdestips:
Ersätt med:
| Fläskkött |









Exotisk fläskfilé
Recept på Fläskfilé med curry, bacon och banan! En jättegod festrätt som är enkel att göra.


Festlig gryta
Mycket god festlig gryta med fläskkött, svamp och bacon. Enkel att göra. Passar både till vardag och fest. Servera gärna med kokt ris.


Fläskfilé i chutneysås
God festmat med fläskfilé i sås med purjolök och mango chutney. Enkelt recept med bilder steg för steg.


Fläskfilépanna med paprika och bacon
Mycket gott och enkelt recept med fläskfilé, paprika, champinjoner, bacon. Servera med t.ex. kokt ris.


Gratinerad fläskfilé paprika & chili
Recept på gratinerad fläskfilé med paprika och chili! Ett riktigt fest-recept som går bra att förbereda! Bilder steg för steg!


Helgrillad fläskfilé
Recept på helgrillad fläskfilé! Så får du filén saftig utan att bli bränd! Grundrecept med tydliga instruktioner och bilder.


Limefilé
Limefilé - Recept på fläskfilé i en mycket god limesås med crème fraiche, kalvfond, sambal oelek, soja och honung. Bilder steg för steg.


Marinerad fläskfilé med citron
Recept på mycket god marinerad fläskfilé med citron. Riktigt god smak och saftigt kött. Serveras kall. Går utmärkt att förbereda!


Marinerad fläskfilé med rosmarin
Recept på marinerad fläskfilé med rosmarin. Köttet får god smak och blir saftigt. Går bra att förbereda.


Ostgratinerade fläskfilémedaljonger
Enkelt och mycket gott recept på en festmåltid med fläskfilé, bacon och ost.
