| Fläskkött |

Fläskfilé

Fläskfilé
Fläskfilé är det finaste och dyraste grisköttet och är därför en ingrediens i många festrätter.

pil Recept med Fläskfilé

Fläskfilén är den finaste och dyraste sortens griskött. Den är mör och fin och går snabbt att tillaga. Den lämpar sig därför utmärkt till olika festrätter men går förstås att äta även till vardags.

Låt dig inte lockas av den billiga danska fläskfilén

Tyvärr ser man väldigt mycket billig dansk fläskfilé i butikerna. Jag kan förstå att man kan bli frestad att köpa den p.g.a. priset men tänk då på att vi i Sverige har mycket bättre djurskyddslag, här får inte grisarna antibiotika i förbyggande syfte, grisarna måste ha knorren kvar o.s.v. Dessutom går svenska grisbönder i konkurs för de kan inte konkurrera med danska grisbönder.

Köp alltid svenskt kött - fläskytterfilé är ett alternativ

Om du inte anser dig ha råd med svensk fläskfilé köp då istället svensk fläskytterfilé som inte brukar kosta mer än dansk fläskfilé och gör som jag och köp alltid svenskt kött så får grisarna, svenska bönder och även vi själva det bättre eftersom köttet är bättre (utan antibiotika) och det går mer skattepengar till Sverige när man köper svenskt.

Tillagning

Putsa gärna bort fetthinnorna runt om fläskfiléen innan du tillagar den.

Steka fläskfilé utan recept

Fläskfilé kan skäras i skivor och stekas några minuter i smör eller olja på varje sida tills det är genomstekt. Krydda under stekningen med salt och svartpeppar eller någon annan krydda du gillar. Servera med t.ex. klyftpotatis eller ris och någon sås, t.ex. soltorkad tomatsås eller kall chilisås.

Tillagning

För att lyckas perfekt med tillagningen är mitt bästa tips att använda termometer.

Innertemperaturer

För att veta när köttbiten är lagom stekt, stoppa in en kött-termometer eller digital termometer med spetsens mitt i köttbitens mitt.

Följande innertemperaturer rekommenderas för Fläskfilé:

  • Genomstekt: 65°C

Tillagningstips

Tillaga hel fläskfilé i mitten av ugnen i ca 125°C - 200°C till önskad innertemperatur. Ungefärlig tid ca 20-25 minuter om du kör på 200°C, annars längre tid.

Generellt gäller:

  • Lägre ugnsvärme (och därmed längre tid i ugnen för att uppnå rätt innertemperatur) ger saftigare kött.
  • Högre ugnsvärme (och därmed kortare tid i ugnen för att uppnå rätt innertemperatur) ger torrare kött.

Låt fläskfilén vila ca 15 minuter innan du skär upp den och serverar den.

Fler innertemperaturer och tips hittar du i min stek- och grillguide.

Innehållsinformation

grön flagga Tillsatsfritt:  Ja

grön flagga Laktosfritt:  Ja

grön flagga Glutenfritt:  Ja

röd flagga Vegetariskt:  Nej

Tips och info

Storbritaniens flagga Engelskt namn:

pork tenderloin, pork filet, pork tender

Hitta Finns i affären:

Oftast både fryst och färsk, där den frysta kan vara lite billigare. Köttets ursprung är oftast från Danmark eller Sverige.

Tummen upp GI tips:

Fläskfilé är kött och kött innehåller i princip inga kolhydrater så man kan säga att det har väldigt lågt GI.

Datum Hållbarhet och förvaring:

Färsk fläskfilé håller sig några dagar i kylskåp eller ännu längre beroende på hur det är förpackat. Läs förpackningens bäst-före-datum. Man kan också frysa in fläskfilé. Den håller sig ca 6 månader i frysen.

Kundvagn Köptips:

Fläskfilé är något som det då och då är nedsatt pris på i de flesta affärer och då kan det löna sig att passa på att köpa några filéer och frysa in. Priset brukar ligga på från 60 kr/kg till 150 kr/kg, så skillnaden är stor. Generellt är också det svenska grisköttet dyrare än det danska, men samtidigt är det svenska köttet bättre eftersom Sverige har mycket hårdare krav på grisskötsel m.m. än Danmark vilket borde leda till gladare grisar och bättre kött. Svenskt kött innehåller väldigt lite antibiotika och det är även förbjudet att klippa knorren på grisarna samt att man gynnar Sverige och svenska bönder för att nämna några fördelar med svenskt kött. Anser man sig inte ha råd med svensk fläskfilé så kan man köpa svensk fläskytterfilé som är billigare.

Stapeldiagram Näringsvärdestips:

Fläskfilé är magert fläskkött (om man putsar den), den finaste biten på grisen.

Byt ut Ersätt med:

Annat benfritt fläskkött, t.ex. fläskstek, benfri fläskkarré, fläskgrytbitar, lite beroende på vad man vill göra. Ibland kan man även byta ut fläskfilé mot oxfilé.