Helgrillad fläskfilé

Helgrillad fläskfilé är enkelt att göra och blir god och saftig om du grillar på svag värme och inte för länge.
helgrillad fläskfilé
Helgrillad fläskfilé
Timglas Tid: 20 minuter + tid för marinering
Portioner ca 3 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Marinad:

Kött att grilla:

Ev: Serveringsförslag:

laktosfritt Laktosfritt
glutenfritt Glutenfritt

Utrustning:

Gör så här:

  1. Putsa gärna fläskfilén (d.v.s. skär bort fett och hinnor).

    Blanda ihop marinaden eller använd färdigköpt.

    Lägg fläskfilén i marinaden och dra runt den så den får marinad på hela sin yta runt omkring. Man kan också använda en pensel.

    Låt ligga i marinad minst en timme.

    instruktion steg 1 helgrillad fläskfilé
  2. När man grillar fläskfilé är det viktigt att inte grillen är för varm för då blir ytan för bränd. Indirekt grillning är att föredra. På en gasolgrill kan du antingen göra på lägsta effekt eller bara använda ena brännaren om du har flera. I en kolgrill kan du lägga kolen runtom och inte i mitten av grillen.

    Se till att grillen är varm innan du lägger på fläskfilén. Grilla ca 7 minuter. Vänd och grilla ca 7 min på andra sidan. Har du en mindre fläskfilé så är den förmodligen klar nu, mät gärna med en termometer. Innertemperaturen ska vara 67°C. (Temperaturen stiger några grader efter att du slutat grilla.) Fortsätt annars grilla ca 5 min ytterligare tills innertemperaturen 67°C uppnåtts.

    (När du mäter innertemperaturen ska du göra det med spetsen av kött-termometern i mitten av den tjockaste delen av filén. Har du ingen termometer kan du provskära och kolla att köttsaften är genomskinlig.)

    instruktion steg 2.1 helgrillad fläskfilé
    instruktion steg 2.2 helgrillad fläskfilé
  3. Låt gärna fläskfilén vila ca 15-30 minuter innan du skär upp och serverar den.

    Skär den i skivor, ca 2 cm tjocka. Krydda gärna efter behag.

    instruktion steg 3 helgrillad fläskfilé
  4. Servera med goda tilbehör t.ex. potatissallad och sallad.

    instruktion steg 4 helgrillad fläskfilé
    Helgrillad fläskfilé serverad med potatissallad och sallad.

glödlampa Tips:

Tänk på att det är bättre att grilla för kort tid än för länge. Grillar du för länge blir köttet torrt och tråkigt. Grillar du för kort tid så att köttet inte är tillräckligt genomstekt så kan du stoppa in köttet ca 30-60 sekunder på högsta effekt i mikron så blir det snabbt tillagat!

Se även dessa recept

| Fläskkött | GI Recept | Grillat | LCHF |

Kommentarer till Helgrillad fläskfilé

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Glenn
Låter som vissa lägger skulden på andra så här på försäsong 😄
Skaffa er tålamod, man upp och lär er grilla själva istället
💬 Svar till Harald ✏️ Skrivet av Susanne
Det är alltid tråkigt när det blir som man tänkt. I receptet står det väldigt tydligt att man ska kontrollera temperaturen och då kan det inte bli fel. Hur lång tid det tar beror ju väldigt mycket på hur varmt man har i grillen samt även hur stor fläskfilén är. Det går inte att skriva några exakta tider som stämmer för alla utan man måste mäta innertemperaturen i köttet för att vara säker. När jag grillar en mindre fläskfilé i min grill så stämmer tiderna. Jag vill inte skriva längre tider för det är ju värre om man översteker köttet för då är det förstört, däremot gör det ju inget om det inte är klart. När man kontrollerar temperaturen och ser att det inte är klart är det bara att fortsätta grilla tills det är klart. Med tiden lär man också känna sin grill och vet hur varm den blir och hur lång tid det brukar ta att grilla olika saker. Tänk även på att när det är kallt ute så blir inte grillen lika varm, då behöver man öka på effekten och inte köra på lägsta för annars tar det längre tid. Men som sagt en termometer löser alla problem. Då lyckas man alltid.
✏️ Skrivet av Harald
Tack för en förstörd onsdag 7 minuter höger o vänster... va ärlig istället. Hade den på lägsta värmen som de stod o den blev ändå inte genomstekt. Nu får man stå här o steka på i stekpannan för att köttet ska bli genomstekt.
💬 Svar till Anders ✏️ Skrivet av Susanne
Då var inte din grill tillräckligt varm eller att du hade köttet för långt ifrån värmen, jag gissar att du grillar med kolgrill? Det är mycket svårare än med gasolgrill att uppnå hög temperatur och det är svårt att säga då exakt hur lång tid det tar när temperaturen är lägre. Om man grillar med gasolgrill och får upp effekten och grillar med lock så tar det så lång tid som jag skrivit. Har man lägre temperatur i grillen så tar det förstås längre tid. Jag har själv grillat kött i evigheter också innan jag hade en gasolgrill och jag vet att jag inte kunde förstå hur någon skrev i recept 3-4 minuter per sida. Men det beror alltså på att man ibland inte kommer upp i tillräckligt hög värme i kolgrillen. Tiderna i mina recept och även andras utgår alltid från att man har hög temperatur i grillen.
✏️ Skrivet av Anders
"7 minuter per sida"...
Jo tjena. Säg 27 minuter per sida så kommer man närmare...