| Fläskkött | GI Recept | Grillat | LCHF |

Helgrillad fläskfilé

Helgrillad fläskfilé är enkelt att göra och blir god och saftig om du grillar på svag värme och inte för länge.
helgrillad fläskfilé
Helgrillad fläskfilé
Timglas Tid: 20 minuter + tid för marinering
Portioner ca 3 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Marinad:

Kött att grilla:

Ev: Serveringsförslag:

laktosfritt Laktosfritt
glutenfritt Glutenfritt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Vintips:

Quara (nr 6551)

Gör så här:

  1. Putsa gärna fläskfilén (d.v.s. skär bort fett och hinnor).

    Blanda ihop marinaden eller använd färdigköpt.

    Lägg fläskfilén i marinaden och dra runt den så den får marinad på hela sin yta runt omkring. Man kan också använda en pensel.

    Låt ligga i marinad minst en timme.

  2. När man grillar fläskfilé är det viktigt att inte grillen är för varm för då blir ytan för bränd. Indirekt grillning är att föredra. På en gasolgrill kan du antingen göra på lägsta effekt eller bara använda ena brännaren om du har flera. I en kolgrill kan du lägga kolen runtom och inte i mitten av grillen.

    Se till att grillen är varm innan du lägger på fläskfilén. Grilla ca 7 minuter. Vänd och grilla ca 7 min på andra sidan. Har du en mindre fläskfilé så är den förmodligen klar nu, mät gärna med en termometer. Innertemperaturen ska vara 67°C. (Temperaturen stiger några grader efter att du slutat grilla.) Fortsätt annars grilla ca 5 min ytterligare tills innertemperaturen 67°C uppnåtts.

    (När du mäter innertemperaturen ska du göra det med spetsen av kött-termometern i mitten av den tjockaste delen av filén. Har du ingen termometer kan du provskära och kolla att köttsaften är genomskinlig.)

  3. Låt gärna fläskfilén vila ca 15-30 minuter innan du skär upp och serverar den.

    Skär den i skivor, ca 2 cm tjocka. Krydda gärna efter behag.

  4. Servera med goda tilbehör t.ex. potatissallad och sallad.

Beskrivande bilder

instruktion steg 1 helgrillad fläskfilé
1.
instruktion steg 2.1 helgrillad fläskfilé
2.1.
instruktion steg 2.2 helgrillad fläskfilé
2.2.
instruktion steg 3 helgrillad fläskfilé
3.
instruktion steg 4 helgrillad fläskfilé
4. Helgrillad fläskfilé serverad med potatissallad och sallad.

glödlampa Tips:

Tänk på att det är bättre att grilla för kort tid än för länge. Grillar du för länge blir köttet torrt och tråkigt. Grillar du för kort tid så att köttet inte är tillräckligt genomstekt så kan du stoppa in köttet ca 30-60 sekunder på högsta effekt i mikron så blir det snabbt tillagat!

Kommentarer

Skriv en kommentarer

  person Svar till Anders   penna Skrivet av Susanne  
Då var inte din grill tillräckligt varm eller att du hade köttet för långt ifrån värmen, jag gissar att du grillar med kolgrill? Det är mycket svårare än med gasolgrill att uppnå hög temperatur och det är svårt att säga då exakt hur lång tid det tar när temperaturen är lägre. Om man grillar med gasolgrill och får upp effekten och grillar med lock så tar det så lång tid som jag skrivit. Har man lägre temperatur i grillen så tar det förstås längre tid. Jag har själv grillat kött i evigheter också innan jag hade en gasolgrill och jag vet att jag inte kunde förstå hur någon skrev i recept 3-4 minuter per sida. Men det beror alltså på att man ibland inte kommer upp i tillräckligt hög värme i kolgrillen. Tiderna i mina recept och även andras utgår alltid från att man har hög temperatur i grillen.
  penna Skrivet av Anders  
"7 minuter per sida"...
Jo tjena. Säg 27 minuter per sida så kommer man närmare...