Vinbärsgelé

svart vinbärsgelé
Svart vinbärsgelé.

Vinbärsgelé är sött och gott som tillbehör till olika maträtter. Det är vanligt att servera till nöt- och viltkött som tillagats som stekar eller grytor.

Har man gott om vinbär i sin trädgård kan man göra sin egen vinbärsgelé, annars finns det att köpa.

Det finns röd och svart vinbärsgelé. Röd är gjord på röda vinbär och svart är gjord på svarta vinbär. Den svarta är godast tycker jag.

Köpt svart vinbärsgelé brukar innehålla juice från svarta vinbär, socker, vatten, pektin, citronsyra och konserveringsmedel E202, E211.

Olika sorter i affären har olika kvalitet. En bättre sort innehåller mer vinbär och mindre socker och vatten. Se även upp med övriga ingredienser, läs på förpackningen och jämför olika sorter.

Innehållsinformation

Tillsatsfritt:  Nej

Köpt vinbärsgelé innehåller konserveringsmedel. Du kan göra egen vinbärsgelé utan konserveringsmedel men vill du ha längre hållbarhet behövs konserveringsmedel som finns i syltsocker.

Laktosfritt:  Ja

Glutenfritt:  Ja

Vegetariskt:  Ja

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av vinbärsgelé.

Energi: 260 kcal
Kolhydrater: 64 g (varav sockerarter: 63.0 g)
Protein: 0 g
Fett: 0 g
Fibrer: 0 g

Tips och info

GI tips:

Gelé innehåller mycket socker och har högt GI.

Hållbarhet och förvaring:

I rumstemperatur oftast 1-2 år. Läs på förpackningen.

Pris:

ca 20 kr för en liten burk på 150 g. Bättre kvalitet, högre pris.

Ersätt med:

Annan gelé eller sylt.

Kommentarer

Vill du ha svar?
info

Visa alla kommentarer

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest