Lax med hollandaisesås

Ugnsstekt lax med hollandaisesås är lyxigt och gott. Servera med kokt potatis och grönsaker.
Lax med hollandaisesås
Lax med hollandaisesås är lyxigt och gott. Servera med kokt potatis och grönsaker.
Timglas Tid: 35 min
Portioner 4 portioner

Ingredienser:

glutenfritt Glutenfritt

Gör så här:

  1. Lägg laxfilén i en ugnssäker form. Salta och peppra.

    (Jag använder bakplåtspapper så slipper jag diska så mycket.)

    laxfilé med salt och peppar
    Laxfilé med salt och peppar.
  2. Ställ in laxen i mitten av ugnen i 175°C i ca 30 minuter tills laxen är genomstekt.

    Koka under tiden potatisen i lättsaltat vatten.

    Gör hollandaisesåsen enligt detta recept ca 15 minuter innan potatisen och laxen är klar.

    Koka broccoli (eller andra grönsaker som ska kokas) i lättsaltat vatten ett par minuter under sista tiden så allt blir klart samtidigt. Om det finns plats i potatiskastrullen kan man lägga i grönsakerna där sista minuterna.

    Servera, ät och njut.

    laxen i ugnen
    Laxen i ugnen.
    färdigstekt lax
    Färdigstekt lax.
    kokt potatis
    Kokt potatis.
    hollandaisesås
    Hollandaisesås.

GI GI Tips:

Ersätt potatisen med grönsaker eller ät bara lite potatis.

LCHF LCHF Tips:

Servera med t.ex. kokt blomkål eller broccoli istället för potatis.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Laxen och såsen håller sig minst 5 dygn i kylskåp. Laxen går bra att värma igen men hollandaisesåsen är svår att värma och skär sig lätt, den är helt omöjlig att värma i mikro utan att den skär sig. Den går förstås äta även om den skär sig men det är ingen vacker syn.

Kommentarer till Lax med hollandaisesås

Kontrollord:  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
besökare Svar till Lily penna Skrivet av Susanne
Vanlig laxfié menar du? Ja du kan alltid slänga in laxfilé i en ugnsform i ugnen. Salta och peppra, gärna citronpeppar. In i mitten av ugnen i 225°C i ca 20 min.
penna Skrivet av Lily
Går det bra med "vanlig" fryst lax men hur tillagar man den då??
besökare Svar till Marcus penna Skrivet av Susanne

Receptet är nu uppdaterat med länk till recept på äkta hollandaisesås.

Visst kan man fuska med pulversås om man har bråttom men det blir inte lika gott och det är inte heller så nyttigt med härdat fett och alla tillsatser och konstiga ämnen som pulversåser innehåller.

penna Skrivet av Marcus
Pås-hollandaise? nej tack!
penna Skrivet av Kalle
Jag gillar fisk med hollandaisessås.
penna Skrivet av Elli
Inget slår en god fisk med hollandaisesås, mumma!

Se även dessa recept

| Fisk och skaldjur | GI Recept | Huvudrätter | LCHF |