Kotletter i purjolök- och champinjonsås

Gott och enkelt recept med stekta kotletter och sås på crème fraiche, purjolök och champinjoner.
kotletter med purjolök
Tid: 30 minuter
4-6 portioner

Ingredienser:

Serveringsförslag:

  • ev. 4-6 portioner kokt ris
Laktosfritt - Välj laktosfri crème fraiche.
Glutenfritt
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Hetta upp smör i en stekpanna. När smöret slutat bubbla är det dags att börja steka.

    instruktion steg 1 kotletter i purjolök- och champinjonsås
    Dags att börja steka.
  2. Stek kotletterna på medelhög värme några minuter på varje sida så de får fin färg. Salta och peppra. (Det är alltså inte meningen att de ska bli genomstekta, det blir de senare.)

    Om inte alla kotletterna får plats i stekpannan - stek dem i omgångar.

    Lägg över kotletterna på en tallrik.

    Under tiden du steker kan du förbereda purjolöken och champinjonerna (se följande steg).

    instruktion steg 2.1 kotletter i purjolök- och champinjonsås
    Stek ena sidan. Salta och peppra.
    instruktion steg 2.2 kotletter i purjolök- och champinjonsås
    Stek andra sidan. Salta och peppra.
    instruktion steg 2.3 kotletter i purjolök- och champinjonsås
    Lägg över kotletterna på en tallrik.
  3. Strimla purjolöken. Skär först i skivor och dela sedan på mitten.

    instruktion steg 3.1 kotletter i purjolök- och champinjonsås
    Purjolök i skivor.
    instruktion steg 3.2 kotletter i purjolök- och champinjonsås
    Strimlad purjolök.
  4. Skär champinjonerna i skivor.

    instruktion steg 4 kotletter i purjolök- och champinjonsås
    Champinjoner i skivor.
  5. Stek purjolöken och champinjonerna i smör tills purjolöken är blank och fin och champinjonerna krympt ihop. Det tar några minuter.

    instruktion steg 5.1 kotletter i purjolök- och champinjonsås
    Purjolök och champinjoner.
    instruktion steg 5.2 kotletter i purjolök- och champinjonsås
    Stek några minuter.
  6. Häll på crème fraiche och kalvfond och rör om. Låt koka några minuter. Smaka av och tillsätt ev. mer kalvfond eller mer salt.

    instruktion steg 6.1 kotletter i purjolök- och champinjonsås
    Tillsätt crème fraiche och kalvfond.
    instruktion steg 6.2 kotletter i purjolök- och champinjonsås
    Rör om och koka några minuter.
  7. Lägg kotletterna ovanpå och låt koka på svag värme ca 5-10 minuter så att kotletterna blir genomstekta. Har man ett lock till stekpannan kan man använda det.

    instruktion steg 7 kotletter i purjolök- och champinjonsås
    Lägg kotletterna ovanpå och låt småkoka.
  8. Servera gärna med kokt ris och några grönsaker.

    • ev. 4-6 portioner kokt ris

Matlåda

Denna rätt är lämplig för matlådor.

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
Skrivet av Kalle
Har gjort lite olika varianter på den här många gånger nu. Ibland med rödlök istället, oftast med kyckling, under säsong kantareller, ibland med blomkål osv. Alltid mycket gott och uppskattat.
Skrivet av Ramona
så enkelt, så gott.
Skrivet av Joanna
Mycket omtyckt recept både av mig och min pojkvän. Keep up the good work! ;)
Skrivet av Mona
Supergott tycker hela familjen! Vi brukar också ha klyftpotatis till!
Skrivet av Lollo
Nä, detta va inget för varken mig eller min familj.. Älskar annars purjolök och champinjoner.....

Visa alla kommentarer

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest