Recepten.se – Recept> Förrätter> Smörgåstårta

Smörgåstårta

Det här är min favorit av recept på smörgåstårtor! Den går snabbt och enkelt att göra och den blir supergod! Prova gärna mitt recept!
Smörgåstårta
Min smörgåstårta som görs med hönökakor. Fyllning med tonfisk m.m. Garnering med ägg, kräftstjärtar, dill m.m.
Skriv ut   Mejla
Tid: 60 minuter + gärna stå i kylen över natten
Mängd: 8-10 portioner

Ingredienser:

Bröd:

Fyllning:

Garnering:

Gör så här:

    Fyllning:

  1. Börja med fyllningen. Mät upp crème fraiche, majonnäs, chilisås, salt och peppar i en bunke.

    instruktion steg 1 smörgåstårta
    Såsen till fyllningen.
  2. Hacka rödlöken i små bitar.

    Låt tonfisken rinna av, tryck ur så mycket vätska som möjligt.

    instruktion steg 2 smörgåstårta
    Hackad röd lök.
  3. Häll i den finhackade rödlöken och den avrunna tonfisken i bunken. Rör om till en jämn smet. Nu är fyllningen klar.

    instruktion steg 3.1 smörgåstårta
    Fyllningen.
    instruktion steg 3.2 smörgåstårta
    Rör om.
  4. Ta fram ett stort fat och lägg 2 st hönökakor bredvid varandra så det blir en cirkulär form. Om du inte har ett tillräckligt stort fat så får du skära bort en bit av kanten på brödet.

    Bred på hälften av fyllningen.

    instruktion steg 4.1 smörgåstårta
    Första lagret.
    instruktion steg 4.2 smörgåstårta
    Bred ut fyllningen.
  5. Lägg 2 st hönökakor ovanpå och bred på resten av fyllningen.

    instruktion steg 5.1 smörgåstårta
    Andra lagret hönökakor.
    instruktion steg 5.2 smörgåstårta
    Andra lagret fyllning.
  6. Lägg på de sista 2 hönökakorna. Sätt plastfolie över tårtan och ställ in den i kylskåp, gärna över natten så den hinner safta till sig ordentligt.

    instruktion steg 6 smörgåstårta
    Tredje och sista lagret hönökakor.
  7. Garnering:

  8. Koka äggen så de blir hårdkokta. Kyl sedan ner dem.

  9. Mät upp crème fraiche, majonnäs, chilisås, salt och peppar i en bunke och blanda.

    (Om du gör garneringen direkt och inte låter tårtan stå i kylen så länge så kan du använda samma bunke utan att diska den emellan.)

    instruktion steg 8.1 smörgåstårta
    Mät upp ingredienserna.
    instruktion steg 8.2 smörgåstårta
    Blanda.
  10. Bred på i ett jämnt lager ovanpå smörgåstårtan.

    instruktion steg 9 smörgåstårta
    Bred på.
  11. Skiva de kokta kalla äggen. Lägg på äggskivorna på smörgåstårtan.

    instruktion steg 10.1 smörgåstårta
    Skiva hårdkokta ägg.
    instruktion steg 10.2 smörgåstårta
    Äggskivor.
  12. Skär gurkan i skivor. Lägg ovanpå äggskivorna i två ringar.

    instruktion steg 11 smörgåstårta
    Gurkskivor.
  13. Låt kräftstjärtarna rinna av. Halvera körsbärstomaterna. Skär citronen i tunna skivor och dela på mitten.

    instruktion steg 12.1 smörgåstårta
    Kräftstjärtarna får rinna av.
    instruktion steg 12.2 smörgåstårta
    Citronskivor och halverade körsbärstomater.
  14. Lägg körsbärstomaterna innanför den inre ringen av gurka och kräftstjärtarna mellan den inre och yttre ringen av gurka.

    instruktion steg 13 smörgåstårta
    Garnera tårtan.
  15. Sprid ut citronskivshalvor i en rund ring över kräftstjärtarna.

    Pytsa ut stenbitsromen i små högar mellan citronskivorna.

    Klipp över dill över hela smörgåstårtan.

    instruktion steg 14 smörgåstårta
    Färdig smörgåstårta.

Information och tips

Variationstips

Variera med annan garnering. En smörgåstårta går väldigt bra att garnera efter eget tycke och smak.

Planeringstips

Gör gärna fyllningen och lägg ihop med hönökakorna dagen innan så blir smörgåstårtan saftigare.

Hållbarhet och förvaring

Förvara i kylskåp med plastfolie ovanpå. Håller sig minst 5 dygn men ser fräschast ut inom 12 timmar efter att man garnerat den.

Kommentarer och betyg

  1   2   nästa sida
Skrivet av sksk
Världens bästa smörgåstårta!!!!Blev sån succé bland gästerna, sååå god och sååå enkel att göra tack vare dem pedagogiska bilderna.
Tack för ett jättebra recept!
Skrivet av Madelaine
Tänkte göra denna smörgåstårtan.Ska göra 2st och ha rostbiff på en av dem o kalkon.o ost på en av dem.Vad för fyllning rekommenderar du då??
Skrivet av Gabrielle Svensson
Första gången jag gjorde smörgåstårta
Lätt beskrivning och denna tårtan var bland det
Godaste jag ätit wow !
Denna kommer bli en favorit här hemma
Svar till Siw Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om receptet på smörgåstårtan! :)
Skrivet av Siw
Ett superrecept! Sååå gott! Alla runt bordet lovordade tårtan!
Tack Susanne!
Svar till Emma Skrivet av Susanne
Tack för bra förslag och kul att du tycker om min receptsida! :)
Skrivet av Emma
Hej!
Jag hade uppskattat massor om du kommit ut med smörgåstårtan fast skinkvarianten istället och hur man gör goda fyllningar till en sådan. Grundreceptet hur man gör har du ju redan, men fyllningar till charktårta hade kunnat finnas som alternativ eller något.

Tack för en toppensida, lagar alltid mat från dina recept :)

MVH Emma
Svar till Gitte Skrivet av Susanne
Ja man kan egentligen ta precis vad man vill när man gör smörgåstårta. Det är inte så noga. Se bara till att brödet är mjukt och saftigt och inte för tjocka skivor. Gravad eller kallrökt lax brukar vara jättegott i smörgåstårta.
Skrivet av Gitte
Kan man ta grov bröd i stället, och kan man bytte ut kräftor med lax ??
Svar till camilla Skrivet av Susanne
Tack! Hoppas det!
Skrivet av camilla
Supergod! Blir perfekt till dotterns student.
Skrivet av Anne
Det finns bara ett ord: Himlagod!
Svar till Malin B Skrivet av Susanne
Tack för bra tips!
Skrivet av Malin B
Den här är supergod men jag brukar hacka i rökt skinka i tonfisksmeten för att få den mer "matig" och rökig.
Svar till Christina Skrivet av Susanne
Tack snälla du vad roligt att höra! :)
Skrivet av Christina
Jättegott. Fantastiskt god tårta. En av dom godaste jag ätit. Har bjudit den på jobbet några gånger. Arbetskamraterna slickar faten varenda gång. Rekomenderas verkligen och ni kommer göra succe. Tack snälla Susanne
Skrivet av Anna-Lena
Mmmm, jättegod smörgåstårta! Bra med bilder steg för steg! Tack för receptet!
Svar till Oskar Skrivet av Susanne
För att fyllningen inte ska bli för lös så gäller det att man inte tillsätter ingredienser som är för blöta. Det gäller alltså att man låter tonfisken rinna av ordentligt oavsett om det är olja eller vatten.
Skrivet av Oskar
Jag tycker att fyllningen blir väldigt lös och rinner, något tips? Ska det vara tonfisk i vatten eller olja? Ska tonfisken finfördelas?
Svar till Didda Skrivet av Susanne
Tack! :)
Ja man kan göra nästan precis som man vill.
Skrivet av Didda
Hej tack för en jättebra hemsida den bästa jag undra bara ifall man kan ha lång franska istället för hönokakan och om jag kan byta ut tonfisken mot endast räkor
Skrivet av Sonja
Supergod, jag har gjort den några gånger......
Skrivet av Cake
anmäld post Posten är anmäld och väntar på att godkännas eller tas bort.
Skrivet av Susanne
Ja, absolut! De ser ut som polarkakor fast lite större.
Skrivet av en som vill göra tårtan
kan man köpa hönökakor i matbutiker?
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl