| Buffé | Förrätter | Nyårsrecept | Sommarmat |

Smörgåstårta

Det här är min favorit av recept på smörgåstårtor! Den går snabbt och enkelt att göra och den blir supergod! Prova gärna mitt recept!
Smörgåstårta
Min smörgåstårta som görs med hönökakor. Fyllning med tonfisk m.m. Garnering med ägg, kräftstjärtar, dill m.m.
Timglas Tid: 60 minuter + gärna stå i kylen över natten
Portioner 8-10 portioner

Ingredienser:

Bröd:

Fyllning:

Garnering:

Utrustning du behöver:

  • 1 st stort runt serveringsfat helst större än 30 cm i diameter

Gör så här:

    Fyllning:

  1. Börja med fyllningen. Mät upp crème fraiche, majonnäs, chilisås, salt och peppar i en bunke.

    instruktion steg 1 smörgåstårta
    Såsen till fyllningen.
  2. Hacka rödlöken i små bitar.

    Låt tonfisken rinna av, tryck ur så mycket vätska som möjligt.

    instruktion steg 2 smörgåstårta
    Hackad röd lök.
  3. Häll i den finhackade rödlöken och den avrunna tonfisken i bunken. Rör om till en jämn smet. Nu är fyllningen klar.

    instruktion steg 3.1 smörgåstårta
    Fyllningen.
    instruktion steg 3.2 smörgåstårta
    Rör om.
  4. Ta fram ett stort fat och lägg 2 st hönökakor bredvid varandra så det blir en cirkulär form. Om du inte har ett tillräckligt stort fat så får du skära bort en bit av kanten på brödet.

    Bred på hälften av fyllningen.

    instruktion steg 4.1 smörgåstårta
    Första lagret.
    instruktion steg 4.2 smörgåstårta
    Bred ut fyllningen.
  5. Lägg 2 st hönökakor ovanpå och bred på resten av fyllningen.

    instruktion steg 5.1 smörgåstårta
    Andra lagret hönökakor.
    instruktion steg 5.2 smörgåstårta
    Andra lagret fyllning.
  6. Lägg på de sista 2 hönökakorna. Sätt plastfolie över tårtan och ställ in den i kylskåp, gärna över natten så den hinner safta till sig ordentligt.

    instruktion steg 6 smörgåstårta
    Tredje och sista lagret hönökakor.
  7. Garnering:

  8. Koka äggen så de blir hårdkokta. Kyl sedan ner dem.

  9. Mät upp crème fraiche, majonnäs, chilisås, salt och peppar i en bunke och blanda.

    (Om du gör garneringen direkt och inte låter tårtan stå i kylen så länge så kan du använda samma bunke utan att diska den emellan.)

    instruktion steg 8.1 smörgåstårta
    Mät upp ingredienserna.
    instruktion steg 8.2 smörgåstårta
    Blanda.
  10. Bred på i ett jämnt lager ovanpå smörgåstårtan.

    instruktion steg 9 smörgåstårta
    Bred på.
  11. Skiva de kokta kalla äggen. Lägg på äggskivorna på smörgåstårtan.

    instruktion steg 10.1 smörgåstårta
    Skiva hårdkokta ägg.
    instruktion steg 10.2 smörgåstårta
    Äggskivor.
  12. Skär gurkan i skivor. Lägg ovanpå äggskivorna i två ringar.

    instruktion steg 11 smörgåstårta
    Gurkskivor.
  13. Låt kräftstjärtarna rinna av. Halvera körsbärstomaterna. Skär citronen i tunna skivor och dela på mitten.

    instruktion steg 12.1 smörgåstårta
    Kräftstjärtarna får rinna av.
    instruktion steg 12.2 smörgåstårta
    Citronskivor och halverade körsbärstomater.
  14. Lägg körsbärstomaterna innanför den inre ringen av gurka och kräftstjärtarna mellan den inre och yttre ringen av gurka.

    instruktion steg 13 smörgåstårta
    Garnera tårtan.
  15. Sprid ut citronskivshalvor i en rund ring över kräftstjärtarna.

    Pytsa ut stenbitsromen i små högar mellan citronskivorna.

    Klipp över dill över hela smörgåstårtan.

    instruktion steg 14 smörgåstårta
    Färdig smörgåstårta.

byt ut Variationstips:

Variera med annan garnering. En smörgåstårta går väldigt bra att garnera efter eget tycke och smak.

planera Planeringstips:

Gör gärna fyllningen och lägg ihop med hönökakorna dagen innan så blir smörgåstårtan saftigare.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara i kylskåp med plastfolie ovanpå. Håller sig minst 5 dygn men ser fräschast ut inom 12 timmar efter att man garnerat den.

Kommentarer till Smörgåstårta

Skriv en kommentar

person Svar till Siw penna Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om receptet på smörgåstårtan! :)
penna Skrivet av Siw
Ett superrecept! Sååå gott! Alla runt bordet lovordade tårtan!
Tack Susanne!
person Svar till Emma penna Skrivet av Susanne
Tack för bra förslag och kul att du tycker om min receptsida! :)

Läs alla 23 kommentarer