| Förrätter | Julmat och andra julrecept | Kvällsmat | Påsk - påskmat och påskgodis |

Gubbröra

Recept på klassisk gubbröra med gul lök, gräslök, potatis, ägg och ansjovis. Passar som smårätt på buffé, julbord eller påskbord. Gott att servera till knäckebröd eller mjukt grovt bröd som en lättare lunch, förrätt eller kvällsmat.
gubbröra
Gubbröra serverad på en skiva rågbröd.
Timglas Tid: 1 timme varav 25 minuters jobb
Portioner 4 portioner

Ingredienser:

Gör så här:

  1. Hacka gul lök, gräslök och dill och lägg i en bunke.

  2. Skär den kokta och kalla potatisen i tärningar. Lägg i bunken.

  3. Skär de hårdkokta ägg i små bitar.

    Skär ansjovis i små bitar. (OBS! Spara spadet.)

    Lägg allt i bunken.

  4. Strö över svartpeppar och häll på ansjovisspad.

    Rör försiktigt om så att allt blir blandat. Smaka av och tillsätt eventuellt mera ansjovisspad om så önskas. Förvara kallt fram till servering.

    Servera gärna gubbröran på en bit bröd.

Bilder steg för steg

hackad gul lök, gräslök och dill
1. Hackad gul lök, gräslök och dill.
kokt kall potatis i tärningar
2.1. Kokt kall potatis i tärningar.
potatistärningar i bunke
2.2. Potatistärningar i bunke.
hårdkokt ägg i småbitar
3.1. Hårdkokt ägg i småbitar.
ansjovis i småbitar
3.2. Ansjovis i småbitar.
alla ingredienser i bunken
4.1. Alla ingredienser i bunken.
gubbröran klar
4.2. Gubbröran klar.

planera Planeringstips:

Gubbröran går bra att förbereda och ha i kylskåpet fram till servering.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara i kylskåp. Hållbarhet ca 3-5 dagar.

Kommentarer

Skriv en kommentarer

person Svar till Edward Blom penna Skrivet av Susanne
Tack för bra tips och intressant att höra att originalreceptet inte innehåller potatis! Dock har väl kokt kall potatis lägre GI än nykokt varm potatis, men förstås ännu lägre om man tar bort potatisen. Det är väl typiskt svenskt med potatis antar jag ;)
penna Skrivet av Edward Blom
En underbar liten förrätt, och den enklaste av alla att laga, men den blir godare, mer ursprunglig och nyttigare (lägre GI) om man inte har någon potatis i. Förstår inte varför dessa knölar har börjat dyka upp i gubbrörerecepten sedan 1970-talet.
penna Skrivet av Ellinorskan
en klassiker, blir dock godare om man byter ut en del av ansjovis spadet mot vanlig "kalles" kaviar, då ansjovisen redan inehåller mkt salt i sig, så väger sockret i kaviaren upp sältan och det blir en godare konsistens, mer "rörig".
Låt väl smaka!