| Rotfrukter |

Rotselleri

rotselleri
En rotselleri.

pil Recept med Rotselleri

Rotselleri är en rotfrukt med ganska kraftig smak. Man bör därför ta lite mindre mängd av rotselleri jämfört med andra rotfrukter som har mindre kraftig smak som t.ex. morötter och potatis om man gör ugnsstekta rotfrukter, rotsakssoppa eller liknande.

På bilderna kan man se att roten är ganska så slät på framsidan men på baksidan ser man skrovliga rötter som man lättast skär bort med en kniv. Övriga delen av roten brukar gå bra att skala med en potatisskalare.

En färsk och fin rotselleri ska se ut som på bilden, ljus och fin på ytan med inslag av bruna prickar. Snittet ska vara ljust. Om du förvarar en uppskuren rot med snittyta i kylen och den blir lite brun på snittytan så kan man skala bort det med en potatisskalare. Men om den är alltför brun även när du skär med kniv bort större bitar än vad potatisskalaren tar så är det dags att slänga den.

Rotselleri är en släkting till blekselleri/bladselleri/stjälkselleri (många namn på samma sak!).

Innehållsinformation

grön flagga Tillsatsfritt:  Ja

grön flagga Laktosfritt:  Ja

grön flagga Glutenfritt:  Ja

grön flagga Vegetariskt:  Ja

Tips och info

Storbritaniens flagga Engelskt namn:

celeriac, celery root, celery knob

Hitta Finns i affären:

I grönsaksdisken året om. Ibland skär personalen upp roten i mindre bitar som man kan köpa.

Datum Hållbarhet och förvaring:

Förvara i kylskåp, brukar hålla sig 1-2 veckor beroende på i vilket skick den är när man köper den. Rotsellerin ska vara ljus på ytan när den är färsk. Den på bilden är i perfekt skick, färsk och fin.

Sedlar Pris:

Billigast på hösten. Priset brukar annars variera mellan 10-30 kr/kg

Stapeldiagram Näringsvärdestips:

Per 100g innehåller rotselleri 89g vatten, 1.5g protein, 0.5g fett och 4.6 g kolhydrater varav 3.6g sockerarter.

Byt ut Ersätt med:

Blekseller/bladselleri/stjälkselleri, andra rotfrukter.

Kommentarer

Skriv en kommentar

person Svar till Ulla-Britt penna Skrivet av Susanne 2017-01-20 16:19
Nej tyvärr inte, men det låter gott!
penna Skrivet av Ulla-Britt 2017-01-20 10:47
Hej, jag såg ett program med Per Morberg där han ugnsbakade en rotselleri med staniolpapper om. Jag är lite nyfiken på det. Är det något som du har gjort?Hälsningar Ulla
person Svar till Ryan penna Skrivet av Susanne 2011-01-21 22:36
Ja det hade jag! Tack! Nu är det fixat! :)

Läs alla 4 kommentarer

Liknande ingredienser


fisk med vinkokta rotsaker

Lax med rotsaksröra i vinsås

Gott och enkelt recept på en fiskrätt till vardag eller fest med vinkokta rivna rotsaker och fiskfilé som serveras med ris eller quinoa. Tid: 30 min.

klocka Tid: 30 minuter, lite längre om du inte har matberedare
Rotsakspytt

Rotsakspytt

Potatis i ugn är alltid gott. Detta recept där även morötter och rotselleri ingår blir ännu godare. Timjan och honung piffar till ytterligare och ger en riktig smakupplevelse.

klocka Tid: 1 timme