
⭐ webmaster
Recept med Rotselleri
Näringsvärden
Rotselleri är en rotfrukt med ganska kraftig smak. Man bör därför ta lite mindre mängd av rotselleri jämfört med andra rotfrukter som har mindre kraftig smak som t.ex. morötter och potatis om man gör ugnsstekta rotfrukter, rotsakssoppa eller liknande.
På bilderna kan man se att roten är ganska så slät på framsidan men på baksidan ser man skrovliga rötter som man lättast skär bort med en kniv. Övriga delen av roten brukar gå bra att skala med en potatisskalare.
En färsk och fin rotselleri ska se ut som på bilden, ljus och fin på ytan med inslag av bruna prickar. Snittet ska vara ljust. Om du förvarar en uppskuren rot med snittyta i kylen och den blir lite brun på snittytan så kan man skala bort det med en potatisskalare. Men om den är alltför brun även när du skär med kniv bort större bitar än vad potatisskalaren tar så är det dags att slänga den.
Rotselleri är en släkting till blekselleri/bladselleri/stjälkselleri (många namn på samma sak!).
Tillsatsfritt:
Ja
Laktosfritt:
Ja
Glutenfritt:
Ja
Vegetariskt:
Ja
Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av rotselleri.
Energi: | 36 kcal |
---|---|
Kolhydrater: | 4.9 g |
Protein: | 1.5 g |
Fett: | 0.5 g |
Fibrer: | 3.1 g |
Engelskt namn:
Finns i affären:
Hållbarhet och förvaring:
Pris:
Näringsvärdestips:
Ersätt med:
| Rotfrukter |
Gott och enkelt recept på en fiskrätt till vardag eller fest med vinkokta rivna rotsaker och fiskfilé som serveras med ris eller quinoa. Tid: 30 min.
Potatis i ugn är alltid gott. Detta recept där även morötter och rotselleri ingår blir ännu godare. Timjan och honung piffar till ytterligare och ger en riktig smakupplevelse.