Laxfilé på saltbädd med kokos




Ingredienser:
- 2-3 msk grovt salt
- ca 1 kg laxfilé
- 2 tsk pressad lime
- 1 tsk citronpeppar
- 0,5-1 tsk salt
- ca 0,5 dl kokosflingor
Sås:
- 2-3 tsk curry
- 3 dl kokosmjölk (extra creamy)
- 1 dl vispgrädde
- ca 2 msk fiskfond
- eller 1 st fiskbuljongtärning
- ev. 1 st liten röd lök

Utrustning:
Ugn:
- 175 °C i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter med över- och undervärme
Gör så här:
-
Lägg bakplåtspapper i en ugnsform om du vill slippa diska. Strö ut grovt salt.
- 2-3 msk grovt salt
Ugnsform med bakplåtspapper. Strö ut grovt salt. -
Lägg på laxfilén med skinnsidan ned. Häll över pressad lime.
- ca 1 kg laxfilé
- 2 tsk pressad lime
Laxfilé, skinnsidan ner. Pressad lime. -
Strö över salt, citronpeppar och kokosflingor.
- 1 tsk citronpeppar
- 0,5-1 tsk salt
- ca 0,5 dl kokosflingor
Krydda. Strö över kokosflingor. -
Tillaga laxen mitt i ugnen i 175°C i ca 20-25 min tills laxen är genomstekt.
Under tiden gör du currysåsen.
Laxen i ugnen. -
Mät upp curry, kokosmjölk, grädde och fiskfond eller buljongtärning i en kastrull.
Om man vill kan även finhacka röd lök och ha i såsen.
Låt koka upp, sänk värmen och låt puttra några minuter.
- 2-3 tsk curry
- 3 dl kokosmjölk (extra creamy)
- 1 dl vispgrädde
- ca 2 msk fiskfond
- eller 1 st fiskbuljongtärning
- ev. 1 st liten röd lök
Såsingredienser. Currysåsen småkokar. -
Servera den färdiga laxen med currysåsen.
Färdig lax. Färdig currysås.
Currysås:
Serveringstips:
Servera med kokt bulgur eller ris.
Tips:
Vill man ha en tjockare sås kan man reda den med vetemjöl eller idealmjöl.
LCHF Tips:
Servera med grönsaker t.ex. kokt broccoli eller blomkål.
Hållbarhet och förvaring:
Överbliven mat håller sig minst 5 dygn i kylskåp.
| Fisk och skaldjur | Huvudrätter | LCHF | Nyårsrecept |