Lax med krämigt gräslökstäcke





Ingredienser:
- ca 500 g laxfilé (hel eller i portionsbitar)
- ca 900 g wokgrönsaker
- ca 0,5 tsk salt
- ca 1 krm malen svartpeppar
- ca 150 g färskost
- ca 1 kruka gräslök

Gör så här:
-
Tina laxen om den är fryst. Låt wokgrönsakerna tina också så att de blir halvtinade.
Lägg wokgrönsakerna i en ugnsform och lägg laxfilébiten (eller bitarna) ovanpå.
- ca 500 g laxfilé (hel eller i portionsbitar)
- ca 900 g wokgrönsaker
Wokgrönsaker i ugnsform. Wokgrönsaker och lax. -
Salta och peppra efter behag på laxen (angivna mått är riktlinjer).
- ca 0,5 tsk salt
- ca 1 krm malen svartpeppar
Salt och peppar på laxen. -
Ställ in i mitten av ugnen i 200°C ca 20-25 minuter eller tills laxen är klar.
(Tiden kan behöva ökas om det är en hel bit laxfilé, portionsbitar går fortare, likaså kan lite mer tid behövas om wokgrönsakerna är genomfrusna. Man ser enklast att laxen är klar genom att provskära, fiskköttet ska falla isär.)
Under tiden laxen är i ugnen - gör gräslökstäcket (se nästa steg).
Färdigstekt lax. -
Hacka gräslöken i små bitar och lägg i en skål. (Om du först sköljer gräslöken, torka av den för att undvika extra vätska i täcket som kommer göra det rinnigt.)
Tillsätt färskosten och blanda med den hackade gräslöken.
Hackad gräslök. Färskost tillsatt. Färskost och gräslök blandat. -
När laxen är klar, ta ut den från ugnen och bred på färskost- och gräslöksröran som ett täcke på laxen.
Ställ in ytterligare ca 3 minuter i ugnen, bara så att det röran blir lite ljummen.
Servera!
Färskoströran utbredd. Färdig lax med gräslökstäcke.
Hållbarhet och förvaring:
Förvara överbliven mat i kylskåp där den håller sig minst 5 dygn.
| Fisk och skaldjur | GI Recept | LCHF |