| Fisk och skaldjur |

Torskfilé

torskfilé
Torskfilé, en vit fiskfilé, på bilden torskryggfilé.

pil Recept med Torskfilé

Torskfilé är fiskfilé från torsk.

Torskfilé säljs färsk eller fryst. Fryst torskryggfilé i bitar kan användas på samma sätt som fryst laxfilé i bitar.

Torsk är en populär matfisk p.g.a. sitt smakrika, vita kött.

Torsk och torskfilé går bra att koka, steka eller ugnssteka.

Torsk fiskas i Nordsjön, Östersjön, norra Atlanten och utanför Island och Grönland.

Tillagning

För att lyckas perfekt med tillagningen är mitt bästa tips att använda termometer.

Innertemperaturer

För att veta när köttbiten är lagom stekt, stoppa in en kött-termometer eller digital termometer med spetsens mitt i köttbitens mitt.

Följande innertemperaturer rekommenderas för Torskfilé:

  • Medium: 52°C
  • Genomstekt: 56°C

Tillagningstips

Generellt är en långsam tillagning på låg temperatur, 100-125°C i mitten av ugnen att föredra eftersom fisken då blir jämnt tillagad och fiskköttet blir saftigt.

Om det är tunna filéer kan snabb tillagning på hög värme i stekpanna passa bättre om man vill ha en yta, men steker man för länge är det lätt att fisken blir torr.

Om man har lite tjockare filébitar och vill ha en yta men ändå saftigt fiskkött inuti så kan man steka först på hög värme för att få ytan och sedan fortsätta tillagningen i ca 125°C i mitten av ugnen.

Utan termometer kan du se att fisken är klar antingen genom att testa med en gaffel att fiskköttet lätt delar sig eller att kolla att fiskköttet är vitt och ogenomskinligt.

Fler innertemperaturer och tips hittar du i min stek- och grillguide.

Innehållsinformation

grön flagga Tillsatsfritt:  Ja

grön flagga Laktosfritt:  Ja

grön flagga Glutenfritt:  Ja

röd flagga Vegetariskt:  Nej

Tips och info

Hitta Finns i affären:

Färsk torskfilé i fiskdisken medan den frysta torskfilén finns i frysdisken.

Datum Hållbarhet och förvaring:

Färsk fisk tillagas helst direkt. Fryst fisk förvaras i frys. Hållbarhet för fryst torskfilé se förpackningen.

Byt ut Ersätt med:

Sejfilé har något grövre fibrer och gråare kött. Fryst torskryggfilé i bitar kan bytas ut mot fryst laxfilé i bitar.

Kommentarer

Skriv en kommentar

Liknande ingredienser


baconinlindad fisk

Baconinlindad fisk

Recept på baconinlindad fisk serverad med broccolimos. Gott och enkelt. Bilder steg för steg.

klocka Tid: 30 min