Fiskgratäng

Ljuvligt god klassisk fiskgratäng med torsk, räkor och dill som är oerhört enkel att göra med detta recept. Servera gärna med potatismos.
fiskgratäng
Fiskgratäng med dill och räkor.
Timglas Tid: ca 30 minuter
Portioner 5 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per portion (305 g): 416 kalorier, 7 g kolhydrater, 27 g fett, 39 g protein
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Ugn:

  • 250 °C i mitten av ugnen i ca 10 minuter

Gör så här:

  1. Tina fisken och skär den i ca 2 cm bitar.

    Lägg fiskbitarna i en smord ugnssäker form. Salta och peppra.

    smord ugnsform
    Smord ugnsform.
    fiskbitar i ugnsform
    Fiskbitar i ugnsform.
  2. Sätt in ugnsformen i mitten av ugnen i 200°C i 15 minuter. Sätt in en plåt ovanför eller täck med aluminiumfolie eller bakplåtspapper.

    fisken tillagad
    Fisken tillagad.
  3. Mät upp vetemjölet i en kastrull. Tillsätt drygt hälften av grädden och vispa till en jämn tjock smet. Späd med resten av grädden, lite i taget och vispa till en jämn smet.

    Vispa till sist ner mjölken.

    vetemjöl och grädde
    Vetemjöl och grädde.
    mjölet utvispat
    Mjölet utvispat.
    all grädde och mjölk ihopvispat
    All grädde och mjölk ihopvispat.
  4. Låt koka upp under omrörning. Sänk värmen och låt puttra ca 3 minuter. Det ska vara en tjock sås.

    såsen kokar
    Såsen kokar.
  5. Tillsätt fiskfond, dill och räkor. Blanda och låt såsen bli varm igen.

    Smaka av med eventuellt mer fond, salt och peppar.

    • 2 msk fiskfond eller skaldjursfond
    • ca 0,75 dl (ca 35 g) hackad dill (går bra med fryst)
    • ca 200-300 g frysta skalade räkor
    fond, dill och räkor tillsatt
    Fond, dill och räkor tillsatt.
    såsen klar
    Såsen klar.
  6. Häll såsen över fisken och ställ in i mitten av ugnen i 250°C i ca 10 minuter tills den fått lite färg.

    Servera gärna med potatismos och sallad.

    såsen hälld över fisken
    Såsen hälld över fisken.
    fiskgratängen klar
    Fiskgratängen klar.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Överbliven fiskgratäng håller sig minst 5 dygn i kylskåp.

Se även dessa recept

| Fisk och skaldjur | Lunch |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Jim
Mitt förslag är att köpa fryst torskrygg lägg ned fisken i en smord ugnsfast form, spritsa mos runt om och häll såsen i mitten över fisken så att det täcker fisken (EJ över moset som skall skapa en "mur"). När moset fått färg är gratängen klar. Enklare och fisken blir inte överkokt, enligt min enkla mening.
✏️ Skrivet av Ann-K L
Ännu en av gångerna jag vänt mig till dina recept, Fiskgratäng denna gång. Som vanligt, recept som steg för steg visar vägen till en snabblagad och supergod fiskgratäng på torsk och räkor. Tusen TACK för recepten.se kan inte bli enklare än så!
✏️ Skrivet av Linn
Hej! Går det att göra utan räkor? Eller blir det stor skillnad?
✏️ Skrivet av Joe
Supersmarrigt recept
✏️ Skrivet av Ana
Hej! Detta recept ser supersmarrigt ut, går det att frysa in?

Visa alla kommentarer