| Fisk och skaldjur |

Vit fiskfilé

Vit fiskfilé - torsk
Vit fiskfilé, torsk.

pil Recept med Vit fiskfilé

Exempel på atlantisk vitfisk är torsk, kolja, sej och hälleflundra.

Tillagning

För att lyckas perfekt med tillagningen är mitt bästa tips att använda termometer.

Innertemperaturer

För att veta när köttbiten är lagom stekt, stoppa in en kött-termometer eller digital termometer med spetsens mitt i köttbitens mitt.

Följande innertemperaturer rekommenderas för Vit fiskfilé:

  • Medium: 52°C
  • Genomstekt: 56°C

Tillagningstips

Generellt är en långsam tillagning på låg temperatur, 100-125°C i mitten av ugnen att föredra eftersom fisken då blir jämnt tillagad och fiskköttet blir saftigt.

Om det är tunna filéer kan snabb tillagning på hög värme i stekpanna passa bättre om man vill ha en yta, men steker man för länge är det lätt att fisken blir torr.

Om man har lite tjockare filébitar och vill ha en yta men ändå saftigt fiskkött inuti så kan man steka först på hög värme för att få ytan och sedan fortsätta tillagningen i ca 125°C i mitten av ugnen.

Utan termometer kan du se att fisken är klar antingen genom att testa med en gaffel att fiskköttet lätt delar sig eller att kolla att fiskköttet är vitt och ogenomskinligt.

Fler innertemperaturer och tips hittar du i min stek- och grillguide.

Innehållsinformation

gul flagga Tillsatsfritt:  kan innehålla tillsatser

grön flagga Laktosfritt:  Ja

grön flagga Glutenfritt:  Ja

röd flagga Vegetariskt:  Nej

Tips och info

Storbritaniens flagga Engelskt namn:

white fish fillet

Hitta Finns i affären:

Färsk fisk finns i kyldisk eller manuell disk och fryst fisk i frysdisken.

Datum Hållbarhet och förvaring:

Håller sig några dagar i kylskåp och ca 1 år i frysen.

Sedlar Pris:

80-200 kr/kg

Kundvagn Köptips:

Fiskpriser brukar variera ganska mycket, särskilt färsk fisk så passa på att köpa den sorts fisk som affären har kampanj på.

Byt ut Ersätt med:

Laxfilé