Vinbärskaka

En god vinbärskaka med kokos som är mycket enkel att göra eftersom allt bara rörs ihop i en kastrull. Servera gärna med glass eller vispad grädde.
Vinbärskaka
Mycket god vinbärskaka - de syrliga vinbären blir goda i en söt kaka. Servera gärna med vispad grädde.
Timglas Tid: 35 minuter varav 25 minuter i ugnen
Portioner ca 10 bitar

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt - Ta laktosfritt smör.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Smörj en rund form, gärna med löstagbar kant eller pajform, ca 20 cm i diameter och "bröa" den med kokosflingor eller ströbröd.

    Sätt på ugnen på 200°C.

    (Ett tips är att använda en liten slickepott för att smörja formen med smör.)

    instruktion steg 1 vinbärskaka
    Smord pajform med kokosflingor.
  2. Ta fram en kastrull och smält smöret. Tag bort kastrullen från plattan.

    instruktion steg 2 vinbärskaka
    Smält smör.
  3. Tillsätt ägg, strösocker, vaniljsocker, vetemjöl och kokosflingor och rör till en jämn smet med en sked eller gaffel.

    instruktion steg 3.1 vinbärskaka
    Tillsätt ingredienserna.
    instruktion steg 3.2 vinbärskaka
    Rör till en jämn smet.
    instruktion steg 3.3 vinbärskaka
    Smeten är jämn och fin.
  4. Tillsätt hälften av vinbären i smeten och blanda ner dem.

    (Frysta vinbär behöver inte tinas.)

    • 3-4 dl (ca 225 g) färska eller frysta vinbär (svarta eller röda)
    instruktion steg 4.1 vinbärskaka
    Hälften av vinbären.
    instruktion steg 4.2 vinbärskaka
    Blanda.
  5. Häll smeten i formen. Strö över resten av vinbären.

    • 3-4 dl (ca 225 g) färska eller frysta vinbär (svarta eller röda)
    instruktion steg 5.1 vinbärskaka
    Smeten i formen.
    instruktion steg 5.2 vinbärskaka
    Strö över resten av vinbären.
  6. Grädda vinbärskakan mitt i ugnen i 200°C i ca 25-30 minuter tills kakan fått lite gyllene färg i kanterna men blek i mitten. Den kan se lite fuktig ut i mitten men ska inte vara genomkladdig.

    instruktion steg 6 vinbärskaka
    Grädda i ugnen.
  7. Låt vinbärskakan svalna under en bakhandduk.

    Servera vinbärskakan ljummen eller sval, som den är eller med glass eller vispad grädde eller vaniljsås till.

    instruktion steg 7.1 vinbärskaka
    Färdiggräddad vinbärskaka.
    instruktion steg 7.2 vinbärskaka
    En bit vinbärskaka.

byt ut Variationstips:

Vinbären kan bytas ut mot blåbär.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Vinbärskakan går bra att frysa hel eller skuren i bitar. Den håller sig i minst 3 månader. Om du inte fryser in den så förvara den i kylskåp så håller den sig minst en vecka.

Se även dessa recept

| Efterrätter | Muffins & Mjuka Kakor | Sommarmat |

Kommentarer till Vinbärskaka

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Fanny
Tack för ett bra recept!! Har blivit min nya favoritkaka, speciellt nu på sommaren eftersom den är lätt att göra och ta med på picknick. Sen är den ju väldigt god också :)
✏️ Skrivet av David Forssell
Bakade den här kakan idag och resultatet blev väldigt bra! Uppskattades mycket av de som åt den! Tack för ett gott recept :)
✏️ Skrivet av Saga
Kakan blev tyvärr väldigt hård o torr fastän smaken var god.
💬 Svar till Mikaela ✏️ Skrivet av Susanne
Då har den nog inte gräddats tillräckligt länge, kanske att ugnen inte varit tillräckligt varm. Tänk också på att om du använder en mindre form än angivet så blir tiden i ugnen längre, det gäller alla recept. Den blir dock inte oätlig för det. Du kan alltid ställa in den i ugnen igen eller köra i mikron om du använt en pajform som tål det så blir det tillagat.
✏️ Skrivet av Mikaela
Blev inte alla bra i mitten! Kladdig som bara den, tog cirka 10 min extra! Är det bärens fel eller är den oätlig ?