Vinbärskaka

En god vinbärskaka med kokos som är mycket enkel att göra eftersom allt bara rörs ihop i en kastrull. Servera gärna med glass eller vispad grädde.
Vinbärskaka
Mycket god vinbärskaka - de syrliga vinbären blir goda i en söt kaka. Servera gärna med vispad grädde.
Timglas Tid: 35 minuter varav 25 minuter i ugnen
Portioner ca 10 bitar

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt - Ta laktosfritt smör.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Smörj en rund form, gärna med löstagbar kant eller pajform, ca 20 cm i diameter och "bröa" den med kokosflingor eller ströbröd.

    Sätt på ugnen på 200°C.

    (Ett tips är att använda en liten slickepott för att smörja formen med smör.)

    instruktion steg 1 vinbärskaka
    Smord pajform med kokosflingor.
  2. Ta fram en kastrull och smält smöret. Tag bort kastrullen från plattan.

    instruktion steg 2 vinbärskaka
    Smält smör.
  3. Tillsätt ägg, strösocker, vaniljsocker, vetemjöl och kokosflingor och rör till en jämn smet med en sked eller gaffel.

    instruktion steg 3.1 vinbärskaka
    Tillsätt ingredienserna.
    instruktion steg 3.2 vinbärskaka
    Rör till en jämn smet.
    instruktion steg 3.3 vinbärskaka
    Smeten är jämn och fin.
  4. Tillsätt hälften av vinbären i smeten och blanda ner dem.

    (Frysta vinbär behöver inte tinas.)

    • 3-4 dl (ca 225 g) färska eller frysta vinbär (svarta eller röda)
    instruktion steg 4.1 vinbärskaka
    Hälften av vinbären.
    instruktion steg 4.2 vinbärskaka
    Blanda.
  5. Häll smeten i formen. Strö över resten av vinbären.

    • 3-4 dl (ca 225 g) färska eller frysta vinbär (svarta eller röda)
    instruktion steg 5.1 vinbärskaka
    Smeten i formen.
    instruktion steg 5.2 vinbärskaka
    Strö över resten av vinbären.
  6. Grädda vinbärskakan mitt i ugnen i 200°C i ca 25-30 minuter tills kakan fått lite gyllene färg i kanterna men blek i mitten. Den kan se lite fuktig ut i mitten men ska inte vara genomkladdig.

    instruktion steg 6 vinbärskaka
    Grädda i ugnen.
  7. Låt vinbärskakan svalna under en bakhandduk.

    Servera vinbärskakan ljummen eller sval, som den är eller med glass eller vispad grädde eller vaniljsås till.

    instruktion steg 7.1 vinbärskaka
    Färdiggräddad vinbärskaka.
    instruktion steg 7.2 vinbärskaka
    En bit vinbärskaka.

byt ut Variationstips:

Vinbären kan bytas ut mot blåbär.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Vinbärskakan går bra att frysa hel eller skuren i bitar. Den håller sig i minst 3 månader. Om du inte fryser in den så förvara den i kylskåp så håller den sig minst en vecka.

Kommentarer till Vinbärskaka

Skriv en kommentar

penna Skrivet av Fanny
Tack för ett bra recept!! Har blivit min nya favoritkaka, speciellt nu på sommaren eftersom den är lätt att göra och ta med på picknick. Sen är den ju väldigt god också :)
penna Skrivet av David Forssell
Bakade den här kakan idag och resultatet blev väldigt bra! Uppskattades mycket av de som åt den! Tack för ett gott recept :)
penna Skrivet av Saga
Kakan blev tyvärr väldigt hård o torr fastän smaken var god.
besökare Svar till Mikaela penna Skrivet av Susanne
Då har den nog inte gräddats tillräckligt länge, kanske att ugnen inte varit tillräckligt varm. Tänk också på att om du använder en mindre form än angivet så blir tiden i ugnen längre, det gäller alla recept. Den blir dock inte oätlig för det. Du kan alltid ställa in den i ugnen igen eller köra i mikron om du använt en pajform som tål det så blir det tillagat.
penna Skrivet av Mikaela
Blev inte alla bra i mitten! Kladdig som bara den, tog cirka 10 min extra! Är det bärens fel eller är den oätlig ?
besökare Svar till Ingmarie penna Skrivet av Susanne

Roligt att höra! :)

Angående vispning så gäller generellt alla mjuka kakor att man ska vara försiktig med att vispa för länge efter att man haft i mjölet och smeten är tyngre. Då ska man bara röra eller vispa kort tid, max 10 sekunder med elvisp bara så att det är blandat och inte mer. Annars förstör man äggtrådarna och kakan blir mer kompakt.

penna Skrivet av Ingmarie
Supergod kaka, ännu godare med cocos i stället för ströbröd. OBS vispa INTE, kakan blir av någon anledning kompaktare så. Hade tre gäster från Wien på besök, en kaka om dagen gick åt under de 14 dagarna. Gissa om den var populär. Toppbetyg alltså. Tur att den är så snabbakad,för en ny var dag är nästan mer än jag mäktar med.
besökare Svar till Malin penna Skrivet av Susanne
Jo frukt- och bärkakor blir ofta godare om de står lite. Dock brukar det ju vara svårt att låta bli att äta av dem när de är nybakade. ;)
penna Skrivet av Malin
Jättegod! Använde kokos istället för ströbröd - en hit! Kakan blev lite extra god då den stått några dagar (i kylskåp), den gottade till sig lite då och ska inte fruktkakor gärna stå lite?
besökare Svar till Carin penna Skrivet av Susanne

Synd att du inte gillade den, men så som du beskriver den blir den inte när jag gör den. Du skriver att man ska se upp med äggen. Om smöret är alldeles för varmt så bör det svalna först så att inte äggen riskerar koagulera. Men om man smälter försiktigt och tar av kastrullen från plattan i tid så är inte detta något problem men jag ska förtydliga det i receptet.  Jag tror att det nog är därför dom inte kakan blev så lyckad för dig. Man ska inte behöva röra särskilt flitigt för rör man för flititgt så blir det inte bra. Man ska som sagt inte vispa smeten.

Sen blir denna kaka och alla andra kakor mycket godare med smör. Dessutom fritt från alla konstlade ämnen i margarin.

Läs alla 15 kommentarer

Se även dessa recept

| Efterrätter | Muffins & Mjuka Kakor | Sommarmat |