| Lamm och vilt |

Hjortstek

hjortstek
Benfri hjortstek är mört och magert viltkött.

pil Recept med Hjortstek

Hjort tillagas på samma sätt som annat vilt- och nötkött.

Hjort har en ganska mild viltsmak. Det är mört och magert kött.

Hjort är antingen kronhjort eller dovhjort, vilka är snarlika varandra. Dovhjort av svenskt ursprung lever oftast i vilthägn vilket innebär att de inom ett inhägnat område får ströva fritt och äta av det som finns i naturen men även sker oftast viss utfodring.

Hjort slaktas året runt och finns därför att tillgå året runt i välsorterade matbutiker.

Hjortköttet går bra att frysa in och håller sig flera år tack vare att köttet är magert. Tänk på att låta fruset hjortkött tina långsamt, helst i kylskåp.

Låt helst hjortköttet bli rumstempererat före tillagning i stekpanna, ugn, gryta eller grill.

Tillagning

För att lyckas perfekt med tillagningen är mitt bästa tips att använda termometer.

Innertemperaturer

För att veta när köttbiten är lagom stekt, stoppa in en kött-termometer eller digital termometer med spetsens mitt i köttbitens mitt.

Följande innertemperaturer rekommenderas för Hjortstek:

  • Blodig: 55°C
  • Medium: 62°C
  • Genomstekt: 68°C

Tillagningstips

Köttet (i hel bit) kan generellt tillagas i ugnstemperaturen någonstans mellan strax över den innertemperatur man vill uppnå och 200°C.

Köttet blir saftigare och godare ju lägre ugnstemperatur man har men det tar då också längre tid innan det blir klart.

Jag brukar själv oftast välja ugnstemperaturen 125°C (för både gris, nöt, lamm) eftersom köttet då blir saftigt och gott, utan att det tar evigheter innan det blir klart. Det tar då oftast några timmar för en köttbit på 1-2 kg.

Ugnsinställningarna är över- och undervärme. Placera köttbiten i nedre delen av ugnen.

Fler innertemperaturer och tips hittar du i min stek- och grillguide.

Innehållsinformation

grön flagga Tillsatsfritt:  Ja

grön flagga Laktosfritt:  Ja

grön flagga Glutenfritt:  Ja

röd flagga Vegetariskt:  Nej

Tips och info

Hitta Finns i affären:

Året runt i kyldisken eller frysdisken i välsorterade matbutiker.

Datum Hållbarhet och förvaring:

Hjortkött är magert kött som håller sig flera år i frysen.

Sedlar Pris:

ca 200-300 kr/kg

Byt ut Ersätt med:

Annat benfritt viltkött eller magert och mört nötkött som t.ex. rostbiff.

Kommentarer

Skriv en kommentar

Liknande ingredienser


hjortstek med timjan

Hjortstek med timjan

Recept på hjortstek med timjan och god sås. Enkelt att göra. Bilder steg för steg.

klocka Tid: ca 3 timmar varav 15 minuters jobb