Hjortstek

Recept med Hjortstek
Näringsvärden
Hjort tillagas på samma sätt som annat vilt- och nötkött.
Hjort har en ganska mild viltsmak. Det är mört och magert kött.
Hjort är antingen kronhjort eller dovhjort, vilka är snarlika varandra. Dovhjort av svenskt ursprung lever oftast i vilthägn vilket innebär att de inom ett inhägnat område får ströva fritt och äta av det som finns i naturen men även sker oftast viss utfodring.
Hjort slaktas året runt och finns därför att tillgå året runt i välsorterade matbutiker.
Hjortköttet går bra att frysa in och håller sig flera år tack vare att köttet är magert. Tänk på att låta fruset hjortkött tina långsamt, helst i kylskåp.
Låt helst hjortköttet bli rumstempererat före tillagning i stekpanna, ugn, gryta eller grill.
Rekommenderad innertemperatur för hjortstek:
- Blodig: 55°C
- Medium: 62°C
- Genomstekt: 68°C
Tillagningstips
Köttet (i hel bit) kan generellt tillagas i ugnstemperaturen någonstans mellan strax över den innertemperatur man vill uppnå och 200°C.
Köttet blir saftigare och godare ju lägre ugnstemperatur man har men det tar då också längre tid innan det blir klart.
Jag brukar själv oftast välja ugnstemperaturen 125°C (för både gris, nöt, lamm) eftersom köttet då blir saftigt och gott, utan att det tar evigheter innan det blir klart. Det tar då oftast några timmar för en köttbit på 1-2 kg.
Ugnsinställningarna är över- och undervärme. Placera köttbiten i nedre delen av ugnen.
Fler innertemperaturer och tips hittar du i min stek- och grillguide.
Innehållsinformation
Tillsatsfritt:
Ja
Laktosfritt:
Ja
Glutenfritt:
Ja
Vegetariskt:
Nej
Näringsvärde
Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av hjortstek.
Energi: | 100 kcal |
---|---|
Kolhydrater: | 0 g (varav sockerarter: 0.0 g) |
Protein: | 22 g |
Fett: | 1 g |
Fibrer: | 0 g |
Tips och info
Finns i affären:
Hållbarhet och förvaring:
Pris:
Ersätt med:
| Lamm och vilt |

Hjortstek med timjan
Recept på hjortstek med timjan och en god sås. Enkelt att göra. Servera gärna med en god potatisgratäng.
