Lammfärsbullar i tomatsås

Mycket goda lammfärsbullar i tomatsås. Gott och enkelt recept. Passar bra som LCHF och GI-recept om man väljer grönsaker eller andra tillbehör med lågt GI. Följer man ingen diet kan man servera med t.ex. klyftpotatis eller kokt ris.
lammfärsbullar i tomatsås
Lammfärsbullar i tomatsås serverad med ris och kokt broccoli.
Timglas Tid: 35 minuter
Portioner 4 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Tomatsås:

Köttbullar:

laktosfritt Laktosfritt
glutenfritt Glutenfritt

Gör så här:

    Tomatsås:

  1. Hetta upp oljan i en kastrull som rymmer minst 2,5 liter om du gör en sats. Sänk värmen till medel.

  2. Hacka löken och vitlöken fint.

    Fräs löken och vitlöken i oljan tills den blivit genomskinlig utan att bli bränd.

  3. Häll på de hela tomaterna och såsen de ligger i. Tillsätt tomatpuré, sambal oelek och lägg i buljongtärning.

  4. Tillsätt strösocker, salt, timjan och mynta.

    Låt koka på svag värme ca 20 minuter. Under tiden gör du lammfärsbullarna.

  5. Lammfärsbullar:

  6. Lägg lammfärsen i en bunke. Hacka vitlöken fint. Tillsätt vitlöken, ägg, salt, svartpeppar och mynta till färsen.

    Rör till en jämn smet.

  7. Forma smeten till bollar och lägg på en skärbräda.

  8. När tomatsåsen kokat klart. Smaka gärna på den och tillsätt ev. mera salt.

  9. Lägg sedan i köttbullarna i tomatsåsen, använd gärna sked så det inte skvätter tomatsås.

    Tryck försiktigt ner köttbullarna så att alla lammfärsbullar hamnar under ytan.

    Låt koka på svag värme ca 5 minuter.

servera Serveringstips:

Kokta grönsaker som t.ex. kokt broccoli eller blomkål. Om du inte följer LCHF eller GI är det gott med klyftpotatis eller kokt ris till.

GI GI Tips:

Servera med tillbehör med lågt GI.

LCHF LCHF Tips:

Det är pyttelite strösocker i för smaken skull som kan uteslutas om man vill. Servera enbart med grönsaker som t.ex. kokt broccoli eller blomkål.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Fritt från tillsatser om du väljer en tillsatsfri grönsaksbuljong och sambal oelek.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Håller sig minst 5 dygn i kylskåp.

Se även dessa recept

| GI | LCHF | Lunch |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info

Visa alla kommentarer