Äppelrutor med smultäcke

Mycket goda äppelrutor med smultäcke. En sockerkakssmet med äppelbitar i botten med ett frasigt smultäcke ovanpå. Gott att servera till fika eller dessert med vispad grädde, vaniljglass eller kanelglass.
Äppelrutor med smultäcke
Goda äppelrutor med frasigt smultäcke serverad med vispad grädde.
Timglas Tid: 70 minuter varav 35 minuter i ugnen
Portioner 16 bitar

Ingredienser:

Sockerkaka:

Fyllning:

Smultäcke:

Ev: Serveringsförslag:

laktosfritt Laktosfritt - Välj laktosfritt smör och servera med laktosfritt tillbehör.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

    Sockerkaka:

  1. Smält smöret och låt det svalna.

    (Ett tips är att bara smälta smöret till hälften och sen ta av det från plattan - så smälter resten av värmen i det redan smälta smöret. På så vis så blir inte det smälta smöret så varmt och behöver därför inte stå och svalna.)

    instruktion steg 1 äppelrutor med smultäcke
    Smält smöret.
  2. Ta fram en ugnsform ca 30x20 cm eller en fyrkantig form ca 25 cm. Man kan också ta en rund form ca 28 cm i diameter men då blir det svårt att skära rutor. Man kan smörja och bröa formen eller klä den med bakplåtspapper. Använder man en teflonform brukar detta inte behövas.

    instruktion steg 2 äppelrutor med smultäcke
    Smord och bröad ugnsform.
  3. Vispa ägg och strösocker, vaniljsocker och bakpulver till en ljus vit pösig smet med elvisp.

    instruktion steg 3.1 äppelrutor med smultäcke
    Mät upp ingredienserna.
    instruktion steg 3.2 äppelrutor med smultäcke
    Vispa.
  4. Tillsätt det smälta (och avsvalnade) smöret och vetemjölet och blanda snabbt ihop till en jämn smet. Du kan köra på lägsta hastighet på elvispen eller röra med en sked. Blanda/kör inte längre tid än att det är blandat.

    (OBS! Det är viktigt att smöret verkligen svalnat eftersom värmen sätter igång bakpulvrets effekt vilket vi inte vill förrän kakan kommer in i ugnen.)

    instruktion steg 4.1 äppelrutor med smultäcke
    Tillsätt vetemjöl och smör.
    instruktion steg 4.2 äppelrutor med smultäcke
    Blanda.
  5. Häll smeten i ugnsformen och bred ut den försiktigt.

    instruktion steg 5 äppelrutor med smultäcke
    Bred ut smeten.
  6. Fyllning:

  7. Skala äpplena och skär i mindre bitar eller klyftor. Blanda kanel och socker i en djup tallrik och lägg äppelbitarna i detta och rör runt så att kanel- och sockerblandningen fastnar på äppelbitarna.

    instruktion steg 6.1 äppelrutor med smultäcke
    Skala äpplen.
    instruktion steg 6.2 äppelrutor med smultäcke
    Blanda kanel och socker.
    instruktion steg 6.3 äppelrutor med smultäcke
    Blanda med äppelbitarna.
  8. Tryck i äppelbitarna i sockerkakssmeten. Om inte allt kanel och socker fastnade på äppelbitarna så strö det bara över.

    instruktion steg 7 äppelrutor med smultäcke
    Tryck i äppelbitarna.
  9. Smultäcke:

  10. Gör smultäcket. Du kan använda samma bunke och vispar som inte behöver diskas emellan.

    Smält smöret eller låt det ligga framme i rumstemperatur så det blir lite mjukt. (Nu så behöver inte smöret hinna svalna, eftersom det inte är bakpulver i smultäcket.)

    Blanda vetemjöl, strösocker, havregryn, vaniljsocker och kardemumma med smöret. Använd gärna elvisp så går det fort, men man kan lika gärna använda en sked. Det ska bli en smulig deg. Fördela smuldegen över kakan.

    instruktion steg 8.1 äppelrutor med smultäcke
    Blanda torra ingredienserna.
    instruktion steg 8.2 äppelrutor med smultäcke
    Tillsätt smör.
    instruktion steg 8.3 äppelrutor med smultäcke
    Blanda.
    instruktion steg 8.4 äppelrutor med smultäcke
    Strö ut smulorna.
  11. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 35 minuter.

    instruktion steg 9 äppelrutor med smultäcke
    Grädda.
  12. Låt svalna. Skär i rutor eller låt gästerna själva skära valfri stor bit. Kakan är ganska mäktig så skär inte för stora bitar.

    Servera äppelrutorna som de är eller gärna med något tillbehör som t.ex. vispad grädde, vaniljsås, vaniljglass eller kanelglass.

    instruktion steg 10 äppelrutor med smultäcke
    Färdig att servera.

servera Serveringstips:

Servera med vispad grädde, vaniljsås eller vaniljsglass.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Äppelrutorna håller sig minst 5 dagar i kylskåp. De går också bra att frysa och håller sig då 3-6 månader.

Kommentarer till Äppelrutor med smultäcke

Skriv en kommentar

penna Skrivet av Nina Malmborg
Bor i Finland men söker ofta svenska receptsidor då jag vill hitta nya recept. Igår kväll ville jag baka någonting där jag kunde använda mina egna äpplen. Bland många receptalternativ fastnade jag för ditt recept på äppelrutor och det blev supergott!
Kommer säkert att prova något annat recept från din sida- tex tacopajen såg läcker ut.
Nina
penna Skrivet av Anne Axen
Hej och godkväll, trillade bara in på din blogg, och jag bara gillar alla recept o veckomatsedlar, så bra skrivet, och utförliga bilder, så proffsigt gjort. Så många nya recept att använda, när inspirationen tryter. Och alla goda bakverk.
besökare Svar till Suzanne penna Skrivet av Susanne
Tack så mycket och tack för du skrev! :)
penna Skrivet av Suzanne
Hej,
Gjorde denna idag, supergod med smultäcket på :)
Jag använde fullkorns havregryn o minskade lite på sockret.

Tack för jättebra receptsida som jag ofta använder ofta.
Hälsar
Suzanne
besökare Svar till Becky penna Skrivet av Susanne

Tack för svar! Formens geometri ska inte spela någon roll däremot spelar storleken roll, men där hade du ju exakt 26 cm så det enda som då skiljer är mängden äpplen och ugn. Ugnar är ju inte exakta.

Men som sagt bra tips att göra i stora muffinsformar! Tack igen!

besökare Svar till susnet penna Skrivet av Becky
Ja samma tid, samma temp och samma ugn ;) problemet kan dock ha varit att jag bara hade runda formar...
besökare Svar till Becky penna Skrivet av Susanne

Tack, vad roligt att höra! :) Bra tips att göra i stora muffinsformar! Hade du samma ugnstemperatur och tid?

Ja kanske behöver kakan lite extra tid i ugnen, jag ska snart göra kakan igen och får prova då. Tack!

penna Skrivet av Becky
bakade denna kaka på två sätt.. först i en 26 cm sprig form och av nån anledning blev den väldigt kladdig i mitten och inte riktigt färdig bakad :/. Gjorde sedan samma smet men lade upp dom i extra stora muffins formar. Och dom blev perfekta och väldigt uppskattade på vårat lilla fik :)
Så tusen tack för receptet detta bakar jag gärna igen.
penna Skrivet av Gunvor
Gjorde smuldegen och äpplena klara först så bakpulvret inte "aktiverades" i vätskan för länge innan kakan kom i ugnen och fick en mycket högre och finare kaka än när jag gjorde den första gången efter receptet.Dock lika underbart god båda gångerna..
penna Skrivet av Julez
Snyggt gjort med fina bilder och bra förklaringar!

Läs alla 15 kommentarer

Se även dessa recept

| Efterrätter | Muffins & Mjuka Kakor |