Mycket goda äppelrutor med smultäcke. En sockerkakssmet med äppelbitar i botten med ett frasigt smultäcke ovanpå. Gott att servera till fika eller dessert med vispad grädde, vaniljglass eller kanelglass.
Goda äppelrutor med frasigt smultäcke serverad med vispad grädde.
175 °C i mitten av ugnen i ca 35 minuter med över- och undervärme
Gör så här:
Sockerkaka:
Smält smöret och låt det svalna.
(Ett tips är att bara smälta smöret till hälften och sen ta av det från plattan - så smälter resten av värmen i det redan smälta smöret. På så vis så blir inte det smälta smöret så varmt och behöver därför inte stå och svalna.)
Ta fram en ugnsform ca 30x20 cm eller en fyrkantig form ca 25 cm. Man kan också ta en rund form ca 28 cm i diameter men då blir det svårt att skära rutor. Man kan smörja och bröa formen eller klä den med bakplåtspapper. Använder man en teflonform brukar detta inte behövas.
Smord och bröad ugnsform.
Vispa ägg och strösocker, vaniljsocker och bakpulver till en ljus vit pösig smet med elvisp.
Tillsätt det smälta (och avsvalnade) smöret och vetemjölet och blanda snabbt ihop till en jämn smet. Du kan köra på lägsta hastighet på elvispen eller röra med en sked. Blanda/kör inte längre tid än att det är blandat.
(OBS! Det är viktigt att smöret verkligen svalnat eftersom värmen sätter igång bakpulvrets effekt vilket vi inte vill förrän kakan kommer in i ugnen.)
Häll smeten i ugnsformen och bred ut den försiktigt.
Bred ut smeten.
Fyllning:
Skala äpplena och skär i mindre bitar eller klyftor. Blanda kanel och socker i en djup tallrik och lägg äppelbitarna i detta och rör runt så att kanel- och sockerblandningen fastnar på äppelbitarna.
Skala äpplen.Blanda kanel och socker.Blanda med äppelbitarna.
Tryck i äppelbitarna i sockerkakssmeten. Om inte allt kanel och socker fastnade på äppelbitarna så strö det bara över.
Tryck i äppelbitarna.
Smultäcke:
Gör smultäcket. Du kan använda samma bunke och vispar som inte behöver diskas emellan.
Smält smöret eller låt det ligga framme i rumstemperatur så det blir lite mjukt. (Nu så behöver inte smöret hinna svalna, eftersom det inte är bakpulver i smultäcket.)
Blanda vetemjöl, strösocker, havregryn, vaniljsocker och kardemumma med smöret. Använd gärna elvisp så går det fort, men man kan lika gärna använda en sked. Det ska bli en smulig deg. Fördela smuldegen över kakan.
Näringsvärde per bit (96 g): 274 kcal, 38 g kolhydrater, 11 g fett, 4 g protein, 2 g fibrer
Serveringstips
Servera med vispad grädde, vaniljsås eller vaniljsglass.
Hållbarhet och förvaring
Äppelrutorna håller sig minst 5 dagar i kylskåp. De går också bra att frysa och håller sig då 3-6 månader.
Kommentarer och betyg
️ Skrivet av Nina Malmborg
Bor i Finland men söker ofta svenska receptsidor då jag vill hitta nya recept. Igår kväll ville jag baka någonting där jag kunde använda mina egna äpplen. Bland många receptalternativ fastnade jag för ditt recept på äppelrutor och det blev supergott!
Kommer säkert att prova något annat recept från din sida- tex tacopajen såg läcker ut.
Nina
️ Skrivet av Anne Axen
Hej och godkväll, trillade bara in på din blogg, och jag bara gillar alla recept o veckomatsedlar, så bra skrivet, och utförliga bilder, så proffsigt gjort. Så många nya recept att använda, när inspirationen tryter. Och alla goda bakverk.
webmaster
Svar till
Suzanne
️ Skrivet av Susanne
Tack så mycket och tack för du skrev! :)
️ Skrivet av Suzanne
Hej,
Gjorde denna idag, supergod med smultäcket på :)
Jag använde fullkorns havregryn o minskade lite på sockret.
Tack för jättebra receptsida som jag ofta använder ofta.
Hälsar
Suzanne
webmaster
Svar till
Becky
️ Skrivet av Susanne
Tack för svar! Formens geometri ska inte spela någon roll däremot spelar storleken roll, men där hade du ju exakt 26 cm så det enda som då skiljer är mängden äpplen och ugn. Ugnar är ju inte exakta.
Men som sagt bra tips att göra i stora muffinsformar! Tack igen!