Kakbakningstips för mjuka kakor och småkakor

kakbakningstips

Detta är mina bästa tips för att lyckas med att baka goda kakor, dels mjuka kakor som sockerkakor och muffins men även småkakor.

Använd alltid smör

Jag brukar använda normalsaltat smör, både till matlagning och till bakning.

Använd aldrig margarin. Margarin smakar sämre och är dessutom en konstgjord och ohälsosam produkt.

Smält inte smöret så det blir onödigt varmt och sätt på ugnen i tid

När du smälter smör så välj låg-medel-effekt på din spis och låt endast kastrullen stå på plattan tills drygt hälften av smöret smält. Ta sedan bort kastrullen från plattan och rör om lite då och då tills resten smält av den befintliga värmen från det smälta smöret.

Det viktiga med detta är att det smälta smöret slipper bli onödigt varmt vilket är viktigt i alla recept som innehåller någon form av jäsmedel som t.ex. bakpulver, bikarbonat eller jäst. Värmen triggar nämligen jäsmedlet som sätter igång att arbeta för tidigt. Vi vill inte att det ska ske förrän bakverket kommer in i ugnen.

Därför om man tillsätter varmt smör till en smet med t.ex. bakpulver i så är det extra viktigt att smeten kommer in i ugnen snabbt.

Eftersom jäsmedlet triggas av värme men även vätska är det viktigt att inte smeten får stå för lång tid innan den kommer in i ugnen. Därför är det viktigt att man sätter på ugnen så den är uppvärmd och klar när bakverken är klara att stoppa in i ugnen.

Mät upp mjölet rätt

Det absolut vanligaste felet när man bakar är att ta för mycket mjöl. Många tror att det blir mer exakt att använda decilitermått än att mäta upp med litermått. Det är dock precis tvärtom.

När man mäter med decilitermått så är det väldigt vanligt att man gräver i mjölpåsen och då packas mjölet och det är inte ovanligt att man då tar 50% för mycket mjöl.

Mitt bästa tips är därför att hälla upp mjölet i litermått eller att väga det (så här måttomvandlar du). Att göra detta blir viktigare ju mer mjöl det ska vara i ett recept.

I de flesta recept är det bättre att eftersträva mindre mängd mjöl än för mycket.

Hur ser man att kakorna är färdiggräddade?

På mjuka kakor som sockerkaka så kan man känna med en provsticka om man är osäker. Provstickan ska vara torr. Man brukar även se att kakan släppt kanten. Muffins i pappersformar går även bra att kolla undersidan.

På ljusa småkakor kan man se när de blir guldgula i färgen.

På mörkare kakor kan det vara svårare att se. Det man kan göra då är att ta ut kakorna och kolla undersidan.

Rätt ugnsinställningar

När inget annat står så är det över- och undervärme och angiven temperatur som ugnen ska ställas in på. I alla mina recept har jag även skrivit var i ugnen som bakverket ska placeras.

Även om man har varmluftsfunktion på sin ugn så bör man använda över- och undervärme när inget annat anges om man inte vill ta några risker.

Läs gärna instruktionsboken till din ugn för att lära dig mer om dess funktioner.

Felsökning

Symptom Anledning
Kakdegen bara smular sig. Du har tagit för mycket mjöl. Tillsätt smör, olja eller vatten.
Kakorna flyter inte ut i ugnen. Du har tagit för mycket mjöl.
Kakorna flyter ut för mycket i ugnen. Du har tagit för lite mjöl eller haft för varm ugn.
Sockerkakan pöser över. Du kan ha tagit en för liten form. Du kan också ha tagit för mycket bakpulver och/eller haft för svag värme i ugnen.
Muffins-smeten pöser över. Du har förmodligen fyllt formarna för högt upp med smet.
Sockerkakan blir platt. Det kan bero på att du antingen vispat ägg och socker för lite - eller för mycket som är vanligast. Var särskilt försiktig med att inte vispa onödigt mycket efter du tillsatt tyngre ingredienser som vetemjöl.

relaterade artiklar Läs gärna även:

  • Mått, vikt och enheter - Hur många gram går det på ett hekto? Hur många teskedar går det på en matsked? Hur mycket väger en liter mjöl? Svaren finner du här.
  • Brödbakningstips - Tips för att lyckas med att baka matbröd och vetebröd med jäst.

Kommenterarer

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Birgitta Ekström
Kan man baka kakor på mördeg med SMÄLT smör
✏️ Skrivet av Gun Hofström
Varför blir inte mina bondkakor krispiga?
✏️ Skrivet av Harriet
Va kan man göra av kakor som flötihop dom innehåller mandel äggvita florsockret
💬 Svar till Cecilia ✏️ Skrivet av Susanne
Jag vet faktiskt inte. Prova och se med en kaka först och så kan du ju prova de andra därefter om det blir bra. Skriv gärna och berätta hur det blev.
✏️ Skrivet av Cecilia
Choklad chip cookies blev inte färdigbakta, alldeles mjuka när de svalnat. Kan jag baka av dem igen någon minut i ugnen?

Visa alla kommentarer

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest