Krydda maten - en kryddningsguide

För att maten ska smaka bra måste den kryddas. Det är viktigt att det blir lagom kryddat vilket är extra svårt om man är nybörjare i köket.

Det här är mina kryddningtips för den ovane kocken. En liten kryddningsguide för att lära sig det grundläggande om kryddning och hur man räddar maten om man kryddat för mycket.

Salt

Nästan alla maträtter behöver salt för att smaka bra.

Observera att om receptet innehåller buljongtärning, fond eller soja så kommer du få mycket saltsmak därifrån. En bra grundregel är att smaka innan man tillsätter kryddor.

Tagit för mycket salt?

Om du skulle ta för mycket salt, tillsätt då mera vätska så späds saltsmaken ut.

Kryddor med sting t.ex. peppar, chili

Starka kryddor blir mildare ju mer fett det är i maten du tillagar.

Starka kryddor - peppar och chili
Sambal oelek, chilipeppar, chilipulver, vitpeppar och svartpeppar är kryddor som ger sting och hetta.

Bra att veta:

  • Svartpeppar är mildare än vitpeppar.
  • Chilipulver är mildare än chilipeppar.
  • Nymalda kryddor är lite starkare och smakar mer än köpta färdigmalda.
  • Mald peppar är bra till såser. Grovmalen peppar är bra till stekt kött.

Kryddat för starkt?

Om du skulle ta för mycket peppar, chili, sambal oelek eller någon annan stark krydda, tillsätt då mera fett t.ex. vispgrädde , smör eller olja så rundas hettan av.

Fett - smör, olja, vispgrädde
Rapsolja, vispgrädde, smör och crème fraiche är perfekt att tillsätta om du kryddat för starkt.

Hur mycket ska man krydda?

Är man en ovan kock är det svårt att veta. Eftersom kryddning dessutom är en fråga om tycke och smak är det bästa att prova sig fram, men utgå gärna från den mängd som står i receptet.

Om du vill vara extra försiktig, utgå från hälften av den kryddning som står i receptet och smaka dig sedan fram. Ibland står inga mått i receptet och då måste man smaka sig fram från början.

Mina generella kryddningstips

När det inte står något i receptet så tycker jag följande kryddning är lagom.

Kalla såser

Till 2 dl crème fraiche, turkisk yoghurt eller gräddfil:

  • Salt: ca 0.5-1 tsk
  • Malen peppar: ca 1 krm
  • Chilipulver, paprikapulver: ca 1 tsk
  • Chilipeppar: ca 0.5 tsk
  • Örtkrydda t.ex. timjan: ca 2-3 tsk

Varma såser

Till 3-5 dl vätska:

  • Salt: ca 1 tsk
  • Malen peppar: ca 1 krm

Tänk på att ju högre fetthalt (i crème fraichen eller såsen om det t.ex. är grädde i den) - desto mer peppar kan man ta utan att det blir starkt.

Kryddor
Vanliga kryddor i köket är salt, peppar och chili.

Stekt kött - salt och peppar

När jag steker eller grillar kött och jag kryddar med salt och peppar, då rekommenderar jag grovmalen svartpeppar, det är svårt att ta för mycket (finmalen svartpeppar är lätt att ta för mycket av).

Försiktighetsprincipen

Ta det lite försiktigt med kryddningen om du är osäker när du steker kött. Det går alltid att krydda på mera vid servering.

relaterade artiklar Läs gärna även:

  • Köksredskap - Info om köksredskap, bland annat glassmaskin, pajformar, grill, termometer och annan köksutrustning du kan behöva i köket.
  • Vikt och volym - Vikt och volym. Så läser du ett recept. Grundläggande guide.
  • Kökshjälpen - köksappen - Använd appen Kökshjälpen för att spara tid och lyckas i köket när du bakar och lagar mat.
  • Mått, vikt och enheter - Hur många gram går det på ett hekto? Hur många teskedar går det på en matsked? Hur mycket väger en liter mjöl? Svaren finner du här.

Kommenterarer

Skriv en kommentarer

person Svar till Inga-Lise penna Skrivet av Susanne 2016-09-02 20:02
Tack snälla du! Kul att du tyckte om jordgubbskakan!
penna Skrivet av Inga-Lise 2016-08-31 18:13
Tack för svar!
Du är oerhört duktig! Jag läser dina recept och önska att jag hade tid att laga/baka dom. Igår bakade jag igen! jordgubbskakan för jag vill "impa" på gästerna. Den är oerhört god!!
person Svar till Inga-Lise penna Skrivet av Susanne 2016-08-31 16:55
Färska kryddor smakar ofta mer så det kan kompensera. Men det bästa är att smaka sig fram. Rör i lite grann, smaka och rör i mera o.s.v. Sedan tar det ofta lite mer smak om en sådan kall sås får stå en timme i kylen, men just dill och andra örtkryddor är ju ändå ganska milda i smaken så det brukar bli bra om det smakar bra när man rör ihop den.

Läs alla 5 kommentarer