verkligen från grunden
mina kökskunskaper är inte så bra
kan koka ägg och koka ris, potatis
med din blogg
kommer jag att lära mig laga mat
Tack!
För att maten ska smaka bra måste den kryddas. Det är viktigt att det blir lagom kryddat vilket är extra svårt om man är nybörjare i köket.
Det här är mina kryddningtips för den ovane kocken. En liten kryddningsguide för att lära sig det grundläggande om kryddning och hur man räddar maten om man kryddat för mycket.
Nästan alla maträtter behöver salt för att smaka bra.
Observera att om receptet innehåller buljongtärning, fond eller soja så kommer du få mycket saltsmak därifrån. En bra grundregel är att smaka innan man tillsätter kryddor.
Om du skulle ta för mycket salt, tillsätt då mera vätska så späds saltsmaken ut.
Starka kryddor blir mildare ju mer fett det är i maten du tillagar.
Bra att veta:
Om du skulle ta för mycket peppar, chili, sambal oelek eller någon annan stark krydda, tillsätt då mera fett t.ex. vispgrädde , smör eller olja så rundas hettan av.
Är man en ovan kock är det svårt att veta. Eftersom kryddning dessutom är en fråga om tycke och smak är det bästa att prova sig fram, men utgå gärna från den mängd som står i receptet.
Om du vill vara extra försiktig, utgå från hälften av den kryddning som står i receptet och smaka dig sedan fram. Ibland står inga mått i receptet och då måste man smaka sig fram från början.
När det inte står något i receptet så tycker jag följande kryddning är lagom.
Till 2 dl crème fraiche, turkisk yoghurt eller gräddfil:
Till 3-5 dl vätska:
Tänk på att ju högre fetthalt (i crème fraichen eller såsen om det t.ex. är grädde i den) - desto mer peppar kan man ta utan att det blir starkt.
När jag steker eller grillar kött och jag kryddar med salt och peppar, då rekommenderar jag grovmalen svartpeppar, det är svårt att ta för mycket (finmalen svartpeppar är lätt att ta för mycket av).
Ta det lite försiktigt med kryddningen om du är osäker när du steker kött. Det går alltid att krydda på mera vid servering.