
Smeten blev mkt tjockare än på bilderna, jag gjorde med veganskt smör istället för kokosolja. Men hade i 1 dl mer grädde och så blev det bra.
Utrustning:
Smörj en rund form ca 20 cm i diameter med löstagbar kant.
Smält kokosoljan på svag värme i en kastrull.
(Kokosolja smälter vid ca 25°C så det behövs inte särskilt mycket värme för att den ska smälta. Har du väldigt varmt inne kan den redan vara smält i burken.)
Tillsätt resten av ingredienserna till den smälta kokosoljan: strösocker, vaniljsocker, salt, kakao, vetemjöl och havregrädde. Vispa till en jämn smet.
Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen i 175°C ca 20 minuter.
För att se när kladdkakan är klar: Stöt till den lite lätt och när mittersta delen av kakan svajar är den klar. Den ska alltså inte svaja ända ut i kanten.
Observera att gräddningstiden varierar kraftigt med formens storlek. Tar du en större form så kan kakan vara klar redan efter 10 minuter. Så håll koll och öppna ugnsluckan då och då och stöt till formen för att se hur kakan svajar för att inte missa när den är klar.
Låt kakan svalna och ställ in en i kylskåp tills den stelnat, det brukar ta ca 1-2 timmar.
Har man bråttom - lägg frysklampar under kakan i kylskåpet så går det mycket fortare. Är det kallt ute som på vintern kan man givetvis ställa ut kakan direkt.
Vid servering: Sikta florsocker över kakan. Servera med kokosgrädde eller vegangrädde eller veganglass.
Hållbarhet och förvaring:
| Efterrätter | Vegetariskt |