Grillar och grillning

grillning

Vi svenskar är ett grillande folk. Själv förknippar jag grillning med sommar och sol men har på senare tid insett att man faktiskt kan grilla året runt!

Grilltips

Mina bästa tips för en lyckad grillning!

Planera!

Mitt allra bästa grilltips är att planera! Det tar inte så lång tid att grilla men man måste planera så att köttet hinner marineras och grillen hinner bli varm. De flesta misslyckade grillresultat beror på dålig planering!

Om man är sent ute så går det faktiskt att grilla kött utan marinad också. Då är det extra viktigt att köttet är rumstempererat och att grillen verkligen är riktigt varm, annars fastnar köttet lätt i gallret. Ju fetare kött desto lättare, t.ex. karrékotletter och bacon går bra att grilla utan marinad.

Marinad

Varför marinera köttet?

Det finns två anledningar till att marinera köttet. Det ena är för smaken skull och det andra är för att köttet inte ska fastna i grillen. Hur mycket köttet fastnar i grillen beror förstås på vilket kött det är, t.ex. bacon behöver inte marineras. Jämför gärna med hur mycket smör det går åt för att köttet inte ska fastna i stekpannan. Det är också att rekommendera att köttet ska ha stått framme någon halvtimme, timme i rumstemperatur innan man lägger det på grillen, vi vill undvika att lägga kylskåpskallt kött på grillen. Sedan är det väldigt viktigt att grillen verkligen är varm när man lägger på köttet. Annars fastnar det lätt.

Tänk på att köttet inte behöver bada i marinad. Det räcker att pensla på ytorna. All marinad som inte fastnar på köttet är slöseri. Köttet suger inte upp mer för att det badar i marinad. Det är bara på ytan som marinaden fastnar.

Om det blir marinad över på botten så är ett tips att slänga i champinjoner i marinaden som suger upp lite grann och sedan grilla dem.

Gör din egen grillmarinad

Att göra sin egen marinad är både enkelt, går snabbt, är billigt och man slipper äta diverse tillsatser.

När jag har bråttom så brukar jag bara blanda olja och soja. Om jag har köpt färskt kött i en plastlåda så kan jag bara hälla på det där och genom att vända runt på köttet så att marinaden fördelar sig. Annars tar jag en bunke. Väljer man en så pass enkel marinad så kan man sedan krydda köttet med valfria kryddor vid serveringen - och/eller under tiden man grillar.

I mitt grundrecept på marinad så finns det även olika förslag på smaksättningar. Tänk på att när du gör grillmarinad så är inte måtten särskilt noga. Du behöver inte stå och mäta utan det är bara att hälla på lite och blanda.

Vanliga fel

Kolen ska glöda

Köttet blir bränt

Köttet blir snabbt bränt om det slår upp lågor i köttet. Undvik detta genom att dels vänta tillräckligt länge innan du börjar grilla, om du grillar med kolgrill, och dels genom att höja upp gallret så att köttet kommer längre ifrån elden. Om du har en grill med lock så kan det hjälpa att lägga på locket och på en del grillar kan du även reglera syretillförseln både under grillen och på locket. Man kan även spruta vatten på envisa lågor, dock är inte detta att rekommendera.

På en gasolgrill kan man reglera värmen genom att sänka gasoltillförseln. Har man en gasolgrill med fler än en brännare kan man välja att bara använda den ena och inte lägga köttet direkt ovanpå den brännare man använder, s.k. indirekt grillning. Ska du grilla något under längre tid är detta att rekommendera.

Anledningen till att det slår upp lågor är att fett från köttet droppar ner och tar eld. Det är alltså bra att undvika onödiga fettmängder som droppar ner. Det är t.ex. inte bra om köttet dryper av fet grillmarinad.

Grilla sitt kött för länge

Ett kött som grillats för länge blir torrt och tråkigt. Många är i onödan väldigt rädda för att köttet inte ska vara genomstekt vilket istället leder till att man grillar det för länge.

Är man osäker - använd gärna en termometer och kolla i tabellen vilken temperatur köttet ska ha. Man kan också provskära och kolla så att köttsaften är genomskinlig.

Tänk också på att om du någon gång skulle ta av köttet från grillen för tidigt och köttet är alldeles för ogenomstekt så finns det en supersnabb räddning - mikrovågsugn! Kör 30-60 sekunder i mikron och vips är det klart! Därför tycker jag att det är bättre att köttet blir för ogenomstekt än torrt för då går det att rädda!

Om du grillar för att göra till matlådor så är tipset att grilla väldigt lite så att köttet är ganska så ogenomstekt. Detta för att när du sedan värmer köttet 1-2 minuter i mikron så blir det garanterat tillagat och du slipper få torrt och tråkigt kött. Samma sak gäller förstås även stekt kött.

Vilken grill är bäst?

Många hävdar att kolgrillen ger godast smak och därför är bäst medan andra tycker att gasolgrillen är överlägsen.

Jag har grillat med både kolgrillar och gasolgrillar och jag föredrar gasolgrill. Smaken är fantastisk med både kolgrill och gasolgrill, möjligtvis att det blir ännu lite godare med en kolgrill. Å andra sidan är det mycket lättare att lyckas tillaga sitt kött perfekt på gasolgrillen och ett saftigare kött är godare än ett torrare kött.

Dock har det gjorts undersökningar med blindtester som visat på att det inte finns någon smakskillnad mellan gasol- och kolgrillat kött. Försökspersonerna kunde inte säga vilket kött som var grillat på kolgrill eller gasolgrill. Så kanske är smakskillnaden endast psykologisk.

Klotgrill kolgrill

Kolgrillar

Kolgrillar finns i många storlekar, former och färger. Vanligast är nog den klassiska klotgrillen.

I en kolgrill grillar du med kol, gärna kolbriketter. Du behöver även tändvätska och tändstickor eller en elektrisk tändgaffel.

Priset på en kolgrill är från några hundralappar och uppåt. Det finns riktigt dyra kolgrillar för många tusenlappar.

Att tänka på när du grillar med kolgrill

 • Ta inte på för mycket tändvätska
 • När du haft på tändvätska, låt det stå och dra minst 10 minuter innan du tänder på. Tänk på att planera din grillning.
 • Efter att du tänt på vänta ytterligare minst 20 minuter tills kolen är vit i kanterna.

Gasolgrillar

Gasolgrill

I gasolgrill grillar du med gasol. Gasolen kan du köpa där du köper grillen eller på en bensinmack. En gasoltub kostar några hundra och räcker som längst 1 år.

En gasolgrill kostar från ca 2000 kr och uppåt.

De stora fördelarna med en gasolgrill jämfört med en kolgrill är:

 • Grillen är varm på 3 minuter.
 • Rengöring av grillen tar 1 minut efter varje grilltillfälle, sedan behövs en rejäl rengöring ca 1 gång om året (beroende på hur mycket du grillar) som tar ca 1 timme.
 • Du kan reglera värmen och har du flera brännare kan du göra "indirekt grillning".
 • Det går verkligen snabbt att grilla. När man har locket på blir det väldigt varmt. Jag grillar 3 cm tjocka karrékotletter på 10 minuter totalt, sätter på grillen väntar 2 minuter och sedan grillar jag 3-4 minuter per sida och på den tiden blir de både genomstekta och får fina grillmarks och riktigt saftiga inuti. Perfekta helt enkelt.
 • Det är mycket lättare att lyckas grilla köttet perfekt. Det blir väldigt varmt så köttet blir genomstekt fort utan att bli torrt. Du lär dig snabbt hur många minuter olika saker tar.

Själv har jag en gasolgrill på min balkong vilket är fantastiskt trevligt! Jag kan verkligen rekommendera en gasolgrill! Det är så lite jobb och köttet blir så gott och det tar faktiskt t.o.m. mindre tid än tillaga kött på spisen eftersom grillytan är större än en stekpanna och det går fortare att göra rent grillen än att diska stekpannan och torka av spisen!

Man ska självklart ha respekt för gasol. Så grillar du säkert med gasol.

Recept på grillat och tillbehör

Här finns alla recept på grillat eller kolla i listan nedan!


relaterade artiklar Läs gärna även:

 • Stek- och grillguide - Rätt innertemperatur för kött.
 • Köksredskap - Info om köksredskap, bland annat glassmaskin, pajformar, grill, termometer och annan köksutrustning du kan behöva i köket.
 • Kökshjälpen - köksappen - Använd appen Kökshjälpen för att spara tid och lyckas i köket när du bakar och lagar mat.

Kommenterarer

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info

Visa alla kommentarer