recepten logo

Smulpaj med blåbär

smulpaj med blåbär - blåbärssmulpaj
Enkelt recept på Blåbärssmulpaj - smulpaj med blåbär. Gott med vanilj och kokossmak i smuldegen!

Smulpaj är både en av de snabbaste pajerna man kan göra - och godaste! Här är min goda smulpaj med blåbär. En mycket god och enkel blåbärssmulpaj med smak av vanilj och kokos i smuldegen.

Tid Tid: 45 minuter varav 30 minuter i ugnen

Portioner 6-8 portioner

laktosfritt Laktosfritt - Välj laktosfritt smör. Servera med laktosfri grädde, glass eller vaniljsås.

vegetariskt Vegetariskt

Du behöver:

Fyllning:

Smuldeg:

Serveringstillbehör:

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Fördela blåbären i en pajform, ca 22 cm i diameter. (Frysta blåbär behöver ej tinas.) Sikta över potatismjöl och strö över strösocker.

    (Om blåbären är frysta och väldigt isiga så låt gärna blåbären tina lite halvt och försök få bort så mycket av isen som möjligt. Strö sedan över potatismjöl och ta gärna lite mer, dubbla mängden kan behövas.)

  2. Mät upp vetemjöl, kokosflingor (eller havregryn), strösocker och vaniljsocker i en bunke. Blanda.

  3. Tillsätt smöret skuret i mindre bitar och låt gärna detta stå några minuter så att smöret blir mjukt.

    Blanda sedan till en smulig deg, man kan använda fingertopparna, en gaffel eller elvisp med vispar.

    Fördela smuldegen över blåbären.

  4. Grädda mitt i ugnen i 200°C i 25-30 minuter tills pajen fått fin gyllene färg.

  5. Låt pajen svalna lite och servera ljummen med t.ex. vispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass.

Beskrivande bilder

blåbären i pajform
1 .1 . Blåbären i en pajform.
blåbär med strösocker och potatismjöl
1 .2 . Blåbär med strösocker och potatismjöl.
vetemjöl, kokosflingor, strösocker och vaniljsocker
2 .1 . Vetemjöl, kokosflingor, strösocker och vaniljsocker.
torra ingredienser till smuldegen blandade
2 .2 . Torra ingredienser till smuldegen blandade.
smöret skuret i mindre bitar tillsatt
3 .1 . Smöret skuret i mindre bitar tillsatt.
smuldegen klar
3 .2 . Smuldegen klar.
smuldegen ovanpå blåbären
3 .3 . Smuldegen ovanpå blåbären.
blåbärssmulpajen gräddas i ugnen
4 .1 . Blåbärssmulpajen gräddas i ugnen.
färdiggräddad smulpaj med blåbär
4 .2 . Färdiggräddad smulpaj med blåbär.
en bit blåbärssmulpaj serverad med vispad grädde
5 . En bit blåbärssmulpaj serverad med vispad grädde.

glödlampa Tips:

Vill man ha lite sötare paj så tar man den större mängden socker på blåbären. Man kan även ta lite mer socker i pajdegen.

GI GI Tips:

Ju mindre socker desto lägre GI.

planera Planeringstips:

Pajen går att förbereda och ha i kylen före gräddning. Grädda ca 5 minuter extra om du ställer in blåbärspajen kylskåpskall i ugnen.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara överbliven paj i kylskåp, hållbarhet minst 5 dagar. Den går också bra att frysa.


Ett recept från recepten.se
URL till detta recept: https://www.recepten.se/recept/smulpaj_blaabaer.html
Utskriftsalternativ