Kommentarer till Rågflingebullar GI-bröd

"Recept på Rågflingebullar. Mycket gott, nyttigt bröd med lägre GI som du bakar enkelt. Mycket fibrer."

Har du provat receptet? Skriv gärna och berätta vad du tyckte! Har du en fråga? Ställ den här!

Skriv en kommentar

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info

Kommentarer

  1
besökare Svar till Anders Öhman penna Skrivet av Susanne
Ja sockret försvinner när det jäser. Det är kemi. Bakning är kemi! :) Jag kan dock inte förklara detaljerna för dig.
penna Skrivet av Anders Öhman
Kan du förklara för mej om sockret som försvinner när det jäser? Jag har pratat med en bagare och förstod inte något. /Anders
besökare Svar till Maria penna Skrivet av Susanne
Trevligt att höra! Tack för att du skrev!
penna Skrivet av Maria
Detta är ett jättebra recept. Enkelt att göra. Hela min familj älskar dessa bullar som är både nyttiga och goda. Tack !!
besökare Svar till Michael penna Skrivet av Susanne
Så bra! Tack för att du delar med dig!
penna Skrivet av Michael
Tack för svaret.
Provade och det blev hur bra som helst!
Nästa gång så kommer jag nog låta dem jäsa 20-30 minuter i rumstemperatur innan jag lägger in dem i kylen.
Jättebra recept!
besökare Svar till Michael penna Skrivet av Susanne
Jag har inte provat att kalljäsa men gissar att det borde gå. Skriv gärna hur det blev om du provar! :)
besökare Svar till Michael penna Skrivet av Emil
Mycket bra recept!

Nu när jag gjorde dessa för andra gången så fick degen jäsa i ca 45 min första gången. Bakade ut till två limpor på en plåt och lät jäsa 30 min. Sedan penslade jag dem med ägg och strödde på solroskärnor. Gräddade brödet längst ner i 175°C varmluft i 35 min.
Resultatet blev mycket bra, kan rekommenderas som alternativ till bullar (vilka för övrigt också blev väldigt bra) :)
penna Skrivet av Michael
De ser fantastiskt goda ut!
Finns det möjlighet att jäsa sista biten i kylen under natten sa det är bara att slänga in dem i ugnen på morgonen?
Om inte det skulle fungera har du något annat tips/recept på bullar man jäser över natten som är "så grova som möjligt"?
Tack!
penna Skrivet av Torsten
GI bröd ?
Energivärde per 100g
kcal prot kolh fett
233,66 7,63 39,66 4,83
Ha de
Torsten
penna Skrivet av Malin
Vilken grad och tid ska jag använda mig av om jag vill göra limpor? (Vanlig ugn ej varmluft)
besökare Svar till Anki penna Skrivet av Susanne
Jag har inte räknat ut det eftersom jag personligen tycker att kalorier är ett alldeles för oexakt mått även om jag förstår poängen med att räkna ut det eftersom man blir medveten om den energimängd man stoppar i sig. När jag gick ner i vikt så åt jag en sådan bulle till frukost varje morgon.
penna Skrivet av Anki
Hur många kalorier innehåller en bulle?
besökare Svar till Tom P penna Skrivet av Susanne
Ok. Tack för tipset! Det är 0.5 tsk hjorthornssalt i receptet på semlor, så om jag testar kommer jag göra det med 1 tsk till att börja med. Skriv gärna om du testar hur det blev!
besökare Svar till susnet penna Skrivet av Tom P
1-2 tsk ska räcka!
besökare Svar till Tom P penna Skrivet av Susanne
Hur mycket då? Ett kryddmått?
penna Skrivet av Tom P
Ni kan ta lite Hjorthornsalt för att bröden jäser upp bättre då.
besökare Svar till Emelie penna Skrivet av Susanne

Hej Emelie!
Nej du behöver inte tillsätta något extra.

Att det inte jäser kan bero på flera saker. Det viktigaste är att du inte har för varmt degspad för då dör jästen.

Det andra är att du kanske får låta det stå och jäsa lite längre tid än vad som står i receptet. Det gör inget om tiden dubblas eller kanske tredubblas - man får vänta tills man ser att de jäst tillräckligt. Dock kommer det inte jäsa om du har haft för varmt degspad så det är bättre med för kallt än för varmt degspad.

Tipsen gäller alla recept som du bakar med jäst.

Lycka till och hoppas det lyckas nästa gång!

penna Skrivet av Emelie
Hej igen, jag har nu testat ytterligare en gång med receptet och samma sak igen i stort sett. Under första jäsningen jäste de upp lite grann, men när jag format dem till bullar och lagt dem på jäsning en andra gång hände inget.

Jag tog i extra sirap denna gång och lät dem jäsa längre tid. Men ingen bättring.

Är det något i receptet som man ska ha i som är typ "underförstått" men som jag missat? Socker? Nåt annat preparat?

Hälsar
Emelie
penna Skrivet av Emelie
Hej! Jag provade receptet idag men det ville inte jäsa. Det blev skitgott ändå men "bullarna" blev väldigt små och platta. Ska det i något socker utöver sirapen?

Hälsar
Emelie
besökare Svar till Rebecka penna Skrivet av Susanne
Har du någon källa på det? Mörkt lantbrödsmjöl är ju en blandning av olika mjölsorter inklusive grövre och innehåller även torkad surdeg. Tänk även på att brödet innehåller mycket rågflingor och rågkross som är mycket fiberrikt och även ger tuggmotstånd och sänker GI. Det är inte bara mjölet som räknas. Men annars får du gärna rekommendera en annan sorts mjöl som är bättre så ska jag prova det. Jag skulle själv kunna tänka mig att byta ut lantbrödsmjölet mot en tredjedel grovt rågmjöl och resten rågsikt. Dock borde det inte bli någon större skillnad på GI tror jag. Vad är din åsikt om det? Hoppas du hör av dig igen!
penna Skrivet av Rebecka
Här kommer jag med elaka fingret och pekar. Detta är INTE GI bröd i min mening, eftersom det är helt sjukt mycket vanligt lantbrödsmjöl i! Det är ett enormt "No, no no" i GI bemärkelse!
penna Skrivet av nina
Kanongoda bullar hela familjen älskar dom!!
penna Skrivet av Malin
Smidigt att baka även om jag inte hade en maskin. Mycket goda bullar!!

Tack!
besökare Svar till Lena Lif penna Skrivet av Susanne
Nej.
penna Skrivet av Lena Lif
Recept rågflingebullar

Ska man inte koka grynen innan de används i degen?

Tack och hej/Lena
besökare Svar till elIN penna Skrivet av Susanne
Ja det kan man men tänk tänk på att ca 1 msk socker per 50 g jäst jäser bort. Det förbättrar jäseffekten. Det blir inget socker kvar i det färdiga brödet.
penna Skrivet av elIN
Hej!
jätte bra recept, ser super gott ut, ska verkligen prova att baka dessa imorgon!
Men en fråga bara.. kan man hoppa över honungen och sirapen?
funkar det utan?
besökare Svar till Jeny Nilsson penna Skrivet av Susanne
Tack för bra tips! :)
penna Skrivet av Jeny Nilsson
Supergoda!

När jag skulle göra dessa för andra gången så tillsatte jag 1 dl solroskärnor och 3 msk anis i degen. Och istället för bullar så gjorde jag två limpor i formar, penslade på ägg och hällde på solroskärnor på toppen.
För limpor så använde jag 175 grader varmluft i 35 minuter. Det blev snäppet bättre tycker jag.
besökare Svar till Adam penna Skrivet av Jeny Nilsson
Bojkotta ica's produkter! De anställer utländska lastbilschaufförer och betalar dessa med slavlöner, dessutom så har de massor av palmolja i de flesta produkterna; en skitolja som förstör miljön!
penna Skrivet av Anna
Verkar jättegoda! Är det någon som provat att låta dem kalljäsa i kylskåp över natten?
penna Skrivet av Hanna
Mycket goda! Använd vetemjöl special för att få luftigare bröd, minska även något på mjölmängden. Jag hade i lite solrosfrön, gott. Nu, nybakat bröd med smör! Mums!
penna Skrivet av Robert
anmäld post Posten är anmäld och väntar på att godkännas eller tas bort.
penna Skrivet av Liza
Nu står bulldegen på jäsning. Hade i 3 dl havregryn och 3 dl grovt råg..hoppas dom blir goda även om jag ändrade på receptet lite.
penna Skrivet av Sofia
Ett gott och väldigt mättande bröd som jag kan rekomendera till andra.
penna Skrivet av malin
Fast jag läste receptet flera gånger så missade jag att det skulle vara två jäsningar, låter det jäsa extra länge istället! ser framemot krypa ner i soppan med en god bok o goda bullar!
penna Skrivet av Emelie
Hej, jag är 13 år gammal, och dina bröd var hur goda och lätta att baka som hälst!!!!! Min mamma älskade dom
penna Skrivet av Malin
Blev nog bara 6 dl mjöl i mina bullar. Men det gick ändå.
penna Skrivet av Susanne
Svar till Barbro: Läs bruksanvisningen för matberedaren och kolla hur stor deg den klarar av och jämför med mängden av ingredienserna i detta recept. Ofta kan matberedare vara för små för att klara av en bröddeg. De är oftast anpassade till att göra mindre degar som pajdegar och kakdegar med upp till ca 7 dl mjöl. Men om du halverar detta recept så borde det gå.
penna Skrivet av Barbro
en som undrar går det att andvända
matberedare till dessa bulllar som jag ska baka
penna Skrivet av Susanne
Receptet är nu ändrat så att mjöl är angett i deciliter (dl) istället för liter (l) eftersom flera frågat om hur många deciliter det går på en liter. En minnesregel är att deci betyder tiondel och en deciliter är alltså en tiondels liter, vilket betyder att det går 10 dl på 1 l.
penna Skrivet av Susanne
Svar till um: 1,2 liter är 12 dl.
penna Skrivet av um
Hej tack för receptet men jag undrade vad menar du me 1,2 liter mjöl?hur många dl
penna Skrivet av Gerd
Jag tog bara en liter mjöl men i stället la jag till 1 dl krossade linfrön och 1 dl solrosfrön då blir dom ännu nyttigare. Det är absolut våra favoritbullar.
penna Skrivet av Susanne
Svar till bagarn: Om man använder elvisp med degkrokar eller annan maskin så är det lättare att få i mera mjöl men det går säkert att ta mindre mjöl också och så kan man alltid knåda in lite när man bakar ut bullarna. Men blir det lite mjöl över så är det ingen fara. Så det beror förstås på vad du menar med "massor med mjöl", hur många deciliter det är.
penna Skrivet av bagarn
bullarna är i ugnen. hoppas dom bli goda :) men det blev massor med mjöl över...?
penna Skrivet av Angelica
tog precis ut bullarna, mums ! riktigt goda och knapriga :)
penna Skrivet av Susanne
Svar till Monica: Du ska röra i havregrynen innan du tar i mjölet. Annars kan det bero på att du tog för lite vätska.
penna Skrivet av Monica
Jag mätte upp 8 dl mjöl, men efter de fick jag inte i havregrynet, degen blev för hård, vad berodde detta på??? Nu jäser dom o jag ska ta lite gryn när jag bakar ut dom istället.
penna Skrivet av Viktoria
Detta var supergott! :D Men våra bullar blev lite rundare än på bilden^^´
penna Skrivet av Susanne
Svar till Helena: Det spelar inte jättestor roll. Rågkross är lite nyttigare än vetekross.
penna Skrivet av Helena
Vilket är godast att ha i rågkross eller vetekross? :) ska prova baka någon snart ser väldigt smarriga ut :)
penna Skrivet av Sarah
Jättegoda bullar! Istället för vetekross hade jag i Kellogg's All-bran, och det blev jättegott! Men jag håller med Elis, gör bullarna dubbelt så stora så blir dom lite bättre storlek!
penna Skrivet av Elis
Har bullarna i ugnen nu och de blir riktigt fina, men små. Testa att gör bara 10 bullar istället för 20.
penna Skrivet av Daniel
För netto är en skitbutik? :)
penna Skrivet av Adam
Varför ICAs? Då netto har billigare fibeberikade havregryn
penna Skrivet av anita
Tips. Köp ICAs fiberberikade havregryn. Det finns ett lättbakat jättegott recept på påsen.
penna Skrivet av Solveig
Det ska finnas recept med havregryn som är bra för att sänka kolesterolet. Känner någon till sådana recept?
penna Skrivet av melli
Hmm.. verkar goda, mums. Ska testa =)
penna Skrivet av Marie
Goda! Jag hade i lite russin (som fått svälla i kallt vatten ca 15 min och sedan rinna av, knåda in efter mjölet före första jäsningen) och det blev jättegott.
penna Skrivet av Lenis
Jag bakar ofta detta recept... men brukar ha i drygt 1 dl surdeg och ca 2 dl kokta (avsvalnade) hela korn, t.ex. dinkel, för att GI-värdet ska bli ännu bättre. Bullarna blir riktigt saftiga å goda :-)
penna Skrivet av Susanne
Jo degen ska jäsa två gånger, vilket också står i receptet.
penna Skrivet av Inga Maria
Skulle inte degen jäsa två gånger?
Mina jästes bara på plåten och de blev små och ganska kompakta.
penna Skrivet av Inga Maria
Skulle inte degen jäsa två gånger?
Mina jästes bara på plåten och de blev små och ganska kompakta.
penna Skrivet av Virre
Mycket goda bullar!
penna Skrivet av Pricilla
Det var ett bra recept. Fast mjölmängden stämmer inte. Men mycket goda bröd!
penna Skrivet av Ludvig
Dom är jätte-goda och jag äter dom minst en gång om da´n
  1