| Huvudrätter | Lunch | Nötkött | Paj, Piroger & Pizza |

Tacopaj

tacopaj

Tacopaj med tacokryddad köttfärs, tomater och ett gott täcke. Otroligt god och lyxig paj. Följ bara receptet och titta på de förklarande bilderna för ett lyckat resultat.

Otroligt god tacopaj som är enkel att göra med detta recept. Lyxig och smaskig paj som är perfekt till helgen eller annat festligt tillfälle.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 1 timme och 10 min
Portioner 4-6 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Pajdeg:

Ev: Alternativ pajdeg utan förgräddning:

Fyllning:

Täcke:

vegetariskt Vegetariskt - Ta vegetarisk mince-färs eller quorn-färs istället för köttfärs.

Utrustning du behöver:

Gör så här:

    Pajdeg:

  1. Mät upp mjöl (välj något av alternativen) och salt i en bunke.

    Blanda mjöl och salt.

  2. Rör ner olivoljan. (Om du istället vill använda smör, skär det i mindre bitar och låt bli rumsvarmt innan du rör ihop det.)

    Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Med olivolja går det väldigt enkelt för hand med en sked men om du använder smör så är det enklast att använda elvisp med degkrokar.

  3. Tryck ut degen i en pajform ca 25 cm i diameter. Nagga med en gaffel.

  4. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 175°C i ca 15 minuter.

    Låt pajskalet stå i rumstemperatur med en bakhandduk över tills dess att pajfyllningen är klar.

  5. Alternativ pajdeg:

  6. Alternativ pajdeg som ej kräver förgräddning som du kan göra istället för pajdegen ovan: Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt rumsvarmt smör och fördela det i mjölet med fingertopparna eller använd elvisp. Tillsätt mjölken och arbeta ihop till en deg, för hand eller med elvisp med degkrokar. Tryck ut degen i pajformen.

  7. Fyllning:

  8. Hacka löken. Hetta upp en stekpanna med en klick smör. När smöret slutat bubbla är det dags att börja steka.

    Stek köttfärs och lök. Låt steka tillsammans tills det fått lite färg.

  9. Om du använder färdig kryddblandning:Tillsätt den.

    Om du inte använder färdig kryddblandning: Tillsätt tomatpuré, chilisås och soja. Strö på kryddorna: chilipulver, spiskummin, koriander, curry och salt.

  10. Häll på vattnet och rör om. Låt koka på svag värme tills vattnet är nästan borta, ca 10 minuter. Smaka av och tillsätt ev. mer av kryddorna.

  11. Lägg tacofärsen i pajskalet.

  12. Täcke:

  13. Skär tomaterna i mindre bitarna. Sprid ut dem över köttfärsen.

  14. Mät upp crème fraiche och majonnäs i en liten bunke.

    Riv osten om du inte köpt färdigriven och tillsätt den till crème fraichen och majonnäsen.

    Blanda och bred ut smeten över tomaterna.

  15. Grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 20 minuter tills ytan fått fin färg.

    Servera varm med en sallad.

Beskrivande bilder

Tacopaj steg 1
1.1. Mjöl och salt.
Tacopaj steg 1.2
1.2. Mjöl och salt blandat.
Tacopaj steg 2
2.1. Tillsätt olivolja.
Tacopaj steg 2.2
2.2. Blanda.
Tacopaj steg 2.3
2.3. Tillsätt vatten.
Tacopaj steg 2.4
2.4. Rör ihop till en deg.
Tacopaj steg 3
3.1. Tryck ut pajdegen i pajformen.
Tacopaj steg 3.2
3.2. Nagga med en gaffel.
Tacopaj steg 4
4.1. Grädda pajskalet i ugnen.
Tacopaj steg 4.2
4.2. Färdiggräddat pajskal.
Tacopaj steg 6
6.1. Dags att börja steka.
Tacopaj steg 6.2
6.2. Stek lök och köttfärs.
Tacopaj steg 6.3
6.3. Färdigstekt.
Tacopaj steg 7
7. Tillsätt kryddor och smaksättning.
Tacopaj steg 8
8.1. Häll på vatten.
Tacopaj steg 8.2
8.2. Rör om.
Tacopaj steg 8.3
8.3. Vattnet har nästan kokat bort.
Tacopaj steg 9
9. Tacofärsen i pajskalet.
Tacopaj steg 10
10. Lägg på tomatbitar.
Tacopaj steg 11
11.1. Crème fraiche, majonnäs, riven ost.
Tacopaj steg 11.2
11.2. Blanda.
Tacopaj steg 11.3
11.3. Bred ut som ett täcke.
Tacopaj steg 12
12.1. Grädda i ugnen.
Tacopaj steg 12.2
12.2. Färdig tacopaj.
Tacopaj steg 12.3
12.3. En bit tacopaj serverad med sallad.

servera Serveringstips:

Man kan skiva över rödlök och lägga på peperoni som garnering.

GI GI Tips:

Färdigköpt tacokrydda innehåller ofta socker så blanda dina kryddor själv och ta fullkornsdinkel och dinkelmjöl till pajdegen. Se även upp med chilisåsen som innehåller socker, ta gärna lite mindre av den eller köp en med mindre socker.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Färdigköpt tacokrydda brukar innehålla en hel del tillsatser så blanda dina kryddor själv. Välj äkta crème fraiche (ca 36%) och gör egen majonnäs. Tyvärr innehåller många majonnäser i affären som det står "Äkta" på en hel del tillsatser så se upp. Använd riktig ost och riv den själv. Färdigköpt riven ost innehåller ofta tillsatser och är ibland inte ens ost(!).

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Färdiglagad tacopaj håller sig minst 5 dygn i kylskåp.

Kommentera receptet på Tacopaj

Skriv och läs alla 128 kommentarer

De nyaste posterna

   kommentar  Skrivet av  Carina  2015-04-25 15:33
Hade tänkt bjuda på tacksam vid buffébordet till vår studentmottagning. Kan man göra många i förväg och frysa in? Bör man isåfall efter upptining, värma dem i ugnen för att få en frasig pajyta?
   kommentar  Skrivet av  Cecilia  2015-04-03 07:31
Jag ska göra den pajen idag för tre personer , tänkte ha sallad till men det blir ju som en huvudrätt , tänkte också att gör lite mer deg , en fjärdedels deg extra .
Funderar om det räcker ?!Vad tror du?
   kommentar  Skrivet av  unprecise  2014-02-01 19:10
jättegott! har lagat den flera gånger, och sist nu gjorde jag den vegetarisk. bytte ut köttfärsen mot gröna linser som jag förkokade tills de blev lite mjuka (typ 20 min), och gjorde sen precis som vanligt, stekte dem med lök o kryddor o la i pajskalet. jag gillar kryddigt, speciellt om det är vegetariskt så jag lade till lite extra lök o kryddor. funkade finfint! tack för en bra site!

Skriv och läs alla 128 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Tacopaj är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!

/Susanne