| Huvudrätter | Lunch | Nötkött | Paj, Piroger & Pizza |

Tacopaj

tacopaj

Tacopaj med tacokryddad köttfärs, tomater och ett gott täcke. Otroligt god och lyxig paj. Följ bara receptet och titta på de förklarande bilderna för ett lyckat resultat.

Otroligt god tacopaj som är enkel att göra med detta recept. Lyxig och smaskig paj som är perfekt till helgen eller annat festligt tillfälle.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 1 timme och 10 min
Portioner 4-6 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Pajdeg:

Ev: Alternativ pajdeg utan förgräddning:

Fyllning:

Täcke:

vegetariskt Vegetariskt - Ta vegetarisk mince-färs eller quorn-färs istället för köttfärs.

Utrustning du behöver:

Gör så här:

    Pajdeg:

  1. Mät upp mjöl (välj något av alternativen) och salt i en bunke.

    Blanda mjöl och salt.

  2. Rör ner olivoljan. (Om du istället vill använda smör, skär det i mindre bitar och låt bli rumsvarmt innan du rör ihop det.)

    Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Med olivolja går det väldigt enkelt för hand med en sked men om du använder smör så är det enklast att använda elvisp med degkrokar.

  3. Tryck ut degen i en pajform ca 25 cm i diameter. Nagga med en gaffel.

  4. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 175°C i ca 15 minuter.

    Låt pajskalet stå i rumstemperatur med en bakhandduk över tills dess att pajfyllningen är klar.

  5. Alternativ pajdeg:

  6. Alternativ pajdeg som ej kräver förgräddning som du kan göra istället för pajdegen ovan: Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt rumsvarmt smör och fördela det i mjölet med fingertopparna eller använd elvisp. Tillsätt mjölken och arbeta ihop till en deg, för hand eller med elvisp med degkrokar. Tryck ut degen i pajformen.

  7. Fyllning:

  8. Hacka löken. Hetta upp en stekpanna med en klick smör. När smöret slutat bubbla är det dags att börja steka.

    Stek köttfärs och lök. Låt steka tillsammans tills det fått lite färg.

  9. Om du använder färdig kryddblandning:Tillsätt den.

    Om du inte använder färdig kryddblandning: Tillsätt tomatpuré, chilisås och soja. Strö på kryddorna: chilipulver, spiskummin, koriander, curry och salt.

  10. Häll på vattnet och rör om. Låt koka på svag värme tills vattnet är nästan borta, ca 10 minuter. Smaka av och tillsätt ev. mer av kryddorna.

  11. Lägg tacofärsen i pajskalet.

  12. Täcke:

  13. Skär tomaterna i mindre bitarna. Sprid ut dem över köttfärsen.

  14. Mät upp crème fraiche och majonnäs i en liten bunke.

    Riv osten om du inte köpt färdigriven och tillsätt den till crème fraichen och majonnäsen.

    Blanda och bred ut smeten över tomaterna.

  15. Grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 20 minuter tills ytan fått fin färg.

    Servera varm med en sallad.

Beskrivande bilder

instruktion steg 1.1 tacopaj
1.1. Mjöl och salt.
instruktion steg 1.2 tacopaj
1.2. Mjöl och salt blandat.
instruktion steg 2.1 tacopaj
2.1. Tillsätt olivolja.
instruktion steg 2.2 tacopaj
2.2. Blanda.
instruktion steg 2.3 tacopaj
2.3. Tillsätt vatten.
instruktion steg 2.4 tacopaj
2.4. Rör ihop till en deg.
instruktion steg 3.1 tacopaj
3.1. Tryck ut pajdegen i pajformen.
instruktion steg 3.2 tacopaj
3.2. Nagga med en gaffel.
instruktion steg 4.1 tacopaj
4.1. Grädda pajskalet i ugnen.
instruktion steg 4.2 tacopaj
4.2. Färdiggräddat pajskal.
instruktion steg 6.1 tacopaj
6.1. Dags att börja steka.
instruktion steg 6.2 tacopaj
6.2. Stek lök och köttfärs.
instruktion steg 6.3 tacopaj
6.3. Färdigstekt.
instruktion steg 7 tacopaj
7. Tillsätt kryddor och smaksättning.
instruktion steg 8.1 tacopaj
8.1. Häll på vatten.
instruktion steg 8.2 tacopaj
8.2. Rör om.
instruktion steg 8.3 tacopaj
8.3. Vattnet har nästan kokat bort.
instruktion steg 9 tacopaj
9. Tacofärsen i pajskalet.
instruktion steg 10 tacopaj
10. Lägg på tomatbitar.
instruktion steg 11.1 tacopaj
11.1. Crème fraiche, majonnäs, riven ost.
instruktion steg 11.2 tacopaj
11.2. Blanda.
instruktion steg 11.3 tacopaj
11.3. Bred ut som ett täcke.
instruktion steg 12.1 tacopaj
12.1. Grädda i ugnen.
instruktion steg 12.2 tacopaj
12.2. Färdig tacopaj.
instruktion steg 12.3 tacopaj
12.3. En bit tacopaj serverad med sallad.

servera Serveringstips:

Man kan skiva över rödlök och lägga på peperoni som garnering.

GI GI Tips:

Färdigköpt tacokrydda innehåller ofta socker så blanda dina kryddor själv och ta fullkornsdinkel och dinkelmjöl till pajdegen. Se även upp med chilisåsen som innehåller socker, ta gärna lite mindre av den eller köp en med mindre socker.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Färdigköpt tacokrydda brukar innehålla en hel del tillsatser så blanda dina kryddor själv. Välj äkta crème fraiche (ca 36%) och gör egen majonnäs. Tyvärr innehåller många majonnäser i affären som det står "Äkta" på en hel del tillsatser så se upp. Använd riktig ost och riv den själv. Färdigköpt riven ost innehåller ofta tillsatser och är ibland inte ens ost(!).

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Färdiglagad tacopaj håller sig minst 5 dygn i kylskåp.

Kommentera receptet på Tacopaj

Skriv och läs alla 137 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  Olov    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Jag tror det fungerar bra med turkisk yoghurt eller annan matlagningsyoghurt istället för crème fraiche. Den är ju kokbar till skillnad från gräddfil, risken med att använda gräddfil är att den blir kornig. Skulle du vilja ha en rundare smak så kan man blanda turkisk yoghurt eller matlagningsyoghurt med lite grädde så blir det väldigt likt crème fraiche. Kul att du tycker om receptet och min receptsida!
   kommentar  Skrivet av  Olov  
Jättegott recept!! Tänkte bara höra om man kan använda gräddfil eller något annat istället för Creme Fraiche då jag bor i ett land där tillgången på det är väldigt begränsad!

Tack för en underbar sida!
 svar  Svar till  Jenny    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Så bra! :) Tack för att du delar med dig! :)

Skriv och läs alla 137 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Tacopaj är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/Susanne
facebook instagram twitter Pinterest google plus