| Efterrätter | Paj, Piroger & Pizza |

Toscapaj med hallon och blåbär

Toscapaj med hallon och blåbär

Toscapaj med hallon och blåbär. Mycket god paj med toscatäcke. Servera gärna med vispad grädde eller glass.

En mycket god toscapaj som består av ett pajskal som man fyller med hallon och blåbär eller andra bär. Sedan toppar man ett toscatäcke. Mycket gott med den goda knäckiga toscan som går snabbt att göra.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 1,5 timmar varav 30 minuters jobb
Portioner ca 10 bitar

Ingredienser:

Pajdeg:

Fyllning:

Toscasmet:

vegetariskt Vegetariskt

Gör så här:

    Pajdeg:

  1. Smält smöret och låt det svalna.

    (Det räcker att värma på kastrullen tills hälften smält. Sedan smälter resten av redan befintlig värme om man rör om lite. Då slipper smöret bli onödigt varmt.)

  2. Blanda mjöl, bakpulver och socker i en bunke.

  3. Tillsätt smöret och kör med elvispen till en deg, är den lite smulig gör det inget.

  4. Tryck ut degen i en pajform, ca 26 cm i diameter. Ställ in ca 30 minuter i kylskåp.

  5. Förgrädda pajskalet 10 minuter i nedre delen av ugnen, i 200°C.

  6. Fyllning:

  7. Fördela bären i pajskalet och strö över socker och potatismjöl.

    (Bären kan vara frysta men om det är mycket is bland bären så är det bra om man låter det tina lite och tar bort isen.)

  8. Toscasmet:

  9. Mät upp smör, socker, mjöl och mjölk i en kastrull.

    Värm upp under ständig omrörning (både under tiden smöret smälter och därefter). Smeten ska tjockna något. Ta bort kastrullen från värmen.

    OBS! Det får inte börja koka för då separerar fettet från det övriga och smeten blir blaskig. Om detta händer, tillsätt då lite idealmjöl eller vetemjöl utrört i lite vatten.

  10. Rör ner mandelspånen.

  11. Klicka ut toscasmeten över bären.

  12. Grädda pajen i mitten av ugnen, 200°C, ca 20 minuter tills den fått fin färg.

    Servera gärna med vispad grädde, vaniljglass eller vaniljsås.

Beskrivande bilder

instruktion steg 1.1 toscapaj med hallon och blåbär
1.1. Smält smör. Räcker värma på tills hälften smält.
instruktion steg 1.2 toscapaj med hallon och blåbär
1.2. Färdigsmält smör.
instruktion steg 2.1 toscapaj med hallon och blåbär
2.1. Mjöl, bakpulver, strösocker.
instruktion steg 2.2 toscapaj med hallon och blåbär
2.2. Blandat.
instruktion steg 3.1 toscapaj med hallon och blåbär
3.1. Häll på smält smör.
instruktion steg 3.2 toscapaj med hallon och blåbär
3.2. Arbeta ihop till en deg.
instruktion steg 4 toscapaj med hallon och blåbär
4. Pajdegen uttryckt i en pajform.
instruktion steg 5.1 toscapaj med hallon och blåbär
5.1. Förgrädda pajskalet.
instruktion steg 5.2 toscapaj med hallon och blåbär
5.2. Färdiggräddat pajskal.
instruktion steg 6.1 toscapaj med hallon och blåbär
6.1. Bären i pajskalet.
instruktion steg 6.2 toscapaj med hallon och blåbär
6.2. Strö på socker, potatismjöl.
instruktion steg 7.1 toscapaj med hallon och blåbär
7.1. Smör, socker, mjöl och mjölk.
instruktion steg 7.2 toscapaj med hallon och blåbär
7.2. Rör under tiden smöret smälter (och därefter).
instruktion steg 7.3 toscapaj med hallon och blåbär
7.3. Smeten har tjocknat något.
instruktion steg 8.1 toscapaj med hallon och blåbär
8.1. Tillsätt mandelspån.
instruktion steg 8.2 toscapaj med hallon och blåbär
8.2. Rör om.
instruktion steg 9 toscapaj med hallon och blåbär
9. Klicka ut toscasmeten på bären.
instruktion steg 10.1 toscapaj med hallon och blåbär
10.1. Grädda i ugnen.
instruktion steg 10.2 toscapaj med hallon och blåbär
10.2. Färdiggräddad toscapaj.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara överbliven paj i kylskåp där den håller sig minst en vecka. Går även bra att frysa och håller sig då minst 3 månader.

Kommentera receptet på Toscapaj med hallon och blåbär

Skriv och läs alla 25 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  Maria    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Ja det går alldeles utmärkt med frysta bär!
   kommentar  Skrivet av  Maria  
Hej!
Går den att göra med frysta bär?
 svar  Svar till  Lotta    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Du menar pajdegen är lite kladdig? Ja det är den. Tar man mera mjöl så den inte alls är kladdig så blir den torr. Hoppas den smakade bra! :)

Skriv och läs alla 25 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Toscapaj med hallon och blåbär är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/Susanne
facebook instagram twitter Pinterest google plus