⭐ webmaster
Ostpaj med skinka
Ingredienser:
Pajdeg:
- 150 g smör
- 3 dl vetemjöl
- eller 1,5 dl grahamsmjöl och 1,5 dl vetemjöl
- 2 msk vatten
Fyllning:
- 300 g skinka t.ex. julskinka/helgskinka, bacon, sidfläsk
- 200 g riven ost (gärna en lagrad med mycket smak)
- 3 st ägg
- 3 dl mjölk
- 1-2 krm malen muskotnöt
- 0,5 krm malen vitpeppar
- ca 0,5 tsk salt
Ugn:
- 200 °C i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter med över- och undervärme
Gör så här:
-
Gör först pajdegen. Mät upp smör, mjöl och vatten. Låt stå framme en stund så smöret blir rumsvarmt så blir det lättare att få ihop till en deg.
- 150 g smör
- 3 dl vetemjöl
- eller 1,5 dl grahamsmjöl och 1,5 dl vetemjöl
- 2 msk vatten
-
Arbeta ihop till en pajdeg. Använd gärna elvisp eller matberedare.
-
Tryck ut degen i en pajform ca 22-25 cm i diameter. Ställ in pajformen i kylen eller frysen under tiden du gör fyllningen (helst minst 15 min i kylen).
-
Gör under tiden fyllningen. Riv osten. Skär skinkan i mindre bitar om du inte köpt färdigstrimlad.
(Om du använder otillagad skinka (sidfläsk eller bacon) bör du steka det i en het stekpanna först så det blir knaprigt. Häll av fettet, annars blir pajen för blöt.)
- 300 g skinka t.ex. julskinka/helgskinka, bacon, sidfläsk
- 200 g riven ost (gärna en lagrad med mycket smak)
-
Knäck äggen i en bunke. Tillsätt mjölk, vitpeppar, muskotnöt och salt efter behag. Vispa med handvisp till en jämn smet.
(Hur mycket salt man behöver beror mycket på hur salt skinkan är.)
-
Tillsätt den rivna osten och den strimlade skinkan och rör ihop allt till en smet som du sedan häller i pajskalet.
-
Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 200°C i 35-40 minuter.
Serveringstips:
Variationstips:
Hållbarhet och förvaring:
⭐ webmaster
Mvh Sandra
⭐ webmaster
⭐ webmaster