Knäckäppelpaj

Den här knäckäppelpajen är en himmelskt god äppelpaj med knäcktäcke. Otroligt god och superenkel pajdeg som man bara rör ihop och trycker ut med en sked. Ljuvligt god fyllning som även den är enkel och går snabbt att göra.
knäckäppelpaj
Himmelskt god knäckäppelpaj serverad med vispad grädde.
Timglas Tid: 1 timme
Portioner 6-8 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per portion, beräknat på 8 portioner (197 g): 664 kalorier, 58 g kolhydrater, 45 g fett, 6 g protein, 3 g fibrer

Ingredienser:

Pajdeg:

Fyllning:

Serveringsförslag:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Gör så här:

    Pajdeg:

  1. Mät upp smöret i en kastrull. Smält det på spisen på medelvärme. När drygt hälften smält, ta bort kastrullen från värmen och rör tills allt smör smält.

  2. Tillsätt havregryn, strösocker och vetemjöl. Rör till en jämn smet med en sked.

  3. Tryck ut degen i en pajform ca 20 cm i diameter. Använd baksidan av en sked, så går det snabbt, tar ca 1 minut och dessutom kladdfritt.

  4. Förgrädda pajdegen mitt i ugnen i 200°C i ca 10 min, den ska få lite antydan till färg.

    Låt pajskalet svalna, gör fyllningen under tiden.

  5. Fyllning:

  6. Skala och skär äpplena i klyftor. Fördela äppelklyftorna i pajskalet.

  7. Mät upp smöret till fyllningen i en kastrull (går bra att använda samma kastrull som till pajdegen utan att diska den emellan.)

    Smält smöret på medelvärme tills drygt hälften av smöret smält. Ta bort kastrullen från spisen och rör tills allt smör smält.

  8. Tillsätt strösocker och vetemjöl och rör eller vispa för hand till en jämn smet.

  9. Vispa ner grädden.

    Sätt tillbaka kastrullen på spisen på medelhög värme och låt såsen koka upp under omrörning så att det inte fastnar på bottnen.

    Låt såsen sjuda några minuter.

  10. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt kanel och mandelspån.

    Vispa så det blir blandat.

  11. Häll såsen till fyllningen över äppelbitarna i pajskalet.

  12. Grädda i 200°C i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter. Knäckäppelpajen ska få fin gyllenbrun färg.

    Låt pajen svalna 10-30 minuter före servering.

    Servera med t.ex. vaniljsås, vaniljglass, kanelglass eller vispad grädde.

servera Serveringstips:

Servera med vaniljsås, vispad grädde eller glass.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Överbliven knäckäppelpaj håller sig minst en vecka i kylskåp. Kan även frysas och där håller den sig minst 3 månader. Men pajen är godast nygräddad.

Se även dessa recept

| Efterrätter | Paj, Piroger & Pizza |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Lotta Selen
Hej, hur hanterar/förvarar man knäckig paj så att den behåller knäckigheten?
✏️ Skrivet av Thord S Öhammar
It tastes like shit. But you can live on it. Skojat!!! Den var jättegod. Lätt att följa receptet :)
✏️ Skrivet av Marie
I have made this recipe a few times already and we all absolutely love it
✏️ Skrivet av Gunilla
Hej, går det att göra den en kväll innan den ska bjudas på?
Är den fortfarande knäckig då? Hur förvaras den till den ska serveras i kyl el. källarsval.
✏️ Skrivet av Emma
Har använt en 20 cm form. Blir bara en enda slabbig röra, stelnar inte...

Visa alla kommentarer