Grahamsmjöl

grahamsmjöl
Grahamsmjöl innehåller hela vetekärnan.

Grahamsmjöl är en fullkornsprodukt eftersom det innehåller hela vetekärnan. Skalet mals grövre och kärnan mals finare och blandas.

Att tänka på när man bakar med grahamsmjöl är att en tumregel är att ta ca en tredjedel grahamsmjöl i bröd bakat med jäst och resten vetemjöl om man vill ha ett luftigt bröd. Annars kan brödet bli kompakt.

Innehållsinformation

grön flagga Tillsatsfritt:  Ja

grön flagga Laktosfritt:  Ja

röd flagga Glutenfritt:  Nej

grön flagga Vegetariskt:  Ja

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av grahamsmjöl.

Energi: 331 kcal
Kolhydrater: 60.7 g
Protein: 10 g
Fett: 2.5 g
Fibrer: 11.3 g

Tips och info

Storbritaniens flagga Engelskt namn:

graham flour

Hitta Finns i affären:

Bland mjöl.

Tummen upp GI tips:

Att ersätta en del vetemjöl med grahamsmjöl i ett recept sänker GI.

Datum Hållbarhet och förvaring:

Torrt i rumstemperatur, ca 1 år, se bäst före datum.

Byt ut Ersätt med:

Fullkornsdinkelmjöl, grovt rågmjöl, vetemjöl med fullkorn eller vanligt vetemjöl.

Vad väger grahamsmjöl?

Måttomvandla grahamsmjöl mellan vikt och volym

Konvertera från valfri måttenhet till en annan.

Måttomvandla fler ingredienser.

Liknande ingredienser

| Mjöl och gryn |


Fiberrika brytbröd

Fiberrika brytbröd

Gott, luftigt, saftigt och vackert brytbröd som dessutom är fiberrikt. Enkelt recept, bröden bakas snabbt och läggs tätt på en plåt.

klocka Tid: 3 timmar och 45 minuter varav 3 timmar jäsning
fläskpannkaka

Fläskpannkaka

Recept på klassisk god fläskpannkaka som du enkelt gör i långpanna. Servera gärna med lingonsylt.

klocka Tid: 35 minuter varav 20 min i ugnen
frukostbullar

Frukostbullar

Baka goda och nyttiga frukostbullar. Recept på frukostbröd. Enkla att göra. Går bra att frysa.

klocka Tid: 1 timme 50 minuter varav 70 minuters jäsning och 10 minuter i ugnen
fullkornspannkakor

Fullkornspannkakor

Recept på mycket goda fullkornspannkakor. Lite matigare och fylligare smak. Gott och enkelt, lite nyttigare, lägre GI.

klocka Tid: 30 minuter
fullkornsvåfflor

Fullkornsvåfflor

Recept på jättegoda fullkornsvåfflor. Innehåller fullkornsmjöl och ägg som ger mera fullkorn, protein och bättre mättnadskänsla. Minst lika goda som "vanliga". Servera gärna med färska bär.

klocka Tid: 30 minuter
Julbröd

Julbröd

Enkelt recept på julbröd som doftar jul och pepparkakor. Brödet är fyllt med nötter, russin m.m. och är fiberrikt och riktigt gott!

klocka Tid: 1 timme och 45 minuter varav 1 timme och 15 minuter i ugnen
kantarellpaj

Kantarellpaj

Recept på en mycket god kantarellpaj. God pajdeg med fyllning av kantareller, lök, crème fraiche, ost och ägg.

klocka Tid: 70 minuter varav 30 minuter i ugnen
korvbröd med fullkorn

Korvbröd med fullkorn

Baka dina egna goda korvbröd med fullkorn! Mycket godare, nyttigare och matigare än köpta. Bilder steg för steg.

klocka Tid: 2 timmar varav 45 minuters jobb
Köttfärspaj

Köttfärspaj

Ett recept på en mycket god köttfärspaj med en god och enkel pajdeg. Fyllning med köttfärs, lök, champinjoner.

klocka Tid: 75 minuter varav 40 minuter i ugnen
Matmuffins med salami

Matmuffins med salami

Recept på goda matmuffins med fetaost, salami, soltorkade tomater och färsk basilika. Bilder steg för steg.

klocka Tid: 35 minuter
Morotsbröd utbakade till morotsbullar

Morotsbröd

Ett recept som ger dig gott och nyttigt morotsbröd som bakas ut till morotsbullar eller morotslimpor.

klocka Tid: 1 h 45 min
Mörkt filmjölksbröd

Mörkt filmjölksbröd

Mycket enkelt recept på jättegoda mörka grova limpor med solrosfrön och annat gott som inte kräver jäsning. Blanda bara ingredienserna och grädda i ugnen!

klocka Tid: 2 timmar varav 20 minuters jobb
Ostpaj med skinka

Ostpaj med skinka

Enkelt recept på en mycket god ostpaj med skinka. Enkel pajdeg med en fyllning av skinka, riven ost, mjölk, ägg och kryddor. 6 portioner.

klocka Tid: 1 timme och 10 minuter, varav 40 minuter i ugnen
pajdeg med olja

Pajdeg med olja

Mycket god och enkel pajdeg med olivolja och fullkorn som kan röras ihop och tryckas ut snabbt och enkelt.

klocka Tid: 25 min varav 15 i ugnen
piroger

Piroger

Recept på goda piroger. Matig pirogdeg med fullkorn och två olika fyllningar med köttfärs! Mums! 10 portioner.

klocka Tid: 2 ½ timme
salamipaj med fetaost

Salamipaj med fetaost

Mycket god Salamipaj med fetaost, röd lök, tomater och basilika. Enkelt recept på en lyxig matpaj med god pajdeg. Servera med sallad.

klocka Tid: ca 80 min varav 40 min i ugnen
scones

Scones

Baka goda scones. Klara på 30 minuter. Välj att baka dem med grahamsmjöl och/eller vetemjöl. Servera nygräddade.

klocka Tid: 30 minuter varav 15 min i ugnen
skaldjurspaj

Skaldjurspaj med spenat

En mycket god skaldjurspaj med krabba, musslor och spenat. God och nyttig pajdeg med fullkorn. Enkelt recept.

klocka Tid: 1 timme varav 45 min i ugnen
tacopaj

Tacopaj

Otroligt god Tacopaj - en tacokryddad köttfärspaj med krämigt täcke. Enkelt recept. Perfekt till fredagsmyset eller festen.

klocka Tid: 1 timme och 10 min
ugnspannkaka

Ugnspannkaka

Recept på ugnspannkaka. Mycket god klassisk svensk husmanskost. Vispa mjöl, mjölk och ägg.

klocka Tid: 30 minuter varav 20 min i ugnen.
vetekex

Vetekex

Recept på goda och knapriga vetekex. Servera på ostbrickan eller som tilltugg. Gott och enkelt!

klocka Tid: ca 1 timme varav 30 min i kylskåp
Västerbottenpaj

Västerbottenpaj

Recept på en mycket god västerbottenpaj. En klassisk ostpaj med västerbottenost. Gott frasigt pajskal med god och krämig ostfyllning. Enkel att göra.

klocka Tid: ca 1 timma varav 35 min i ugnen

Kommentarer

progress
Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
💬 Svar till Ylva ✏️ Skrivet av Susanne
Intressant fråga. Jag skulle kontakta kundservice på Lantmännen som är företaget som äger varumärket Kungsörnen. De borde veta. Skriv gärna och berätta om du får svar! Dock om jag ska säga vad jag tror så är det inte samma sak eftersom det är olika processer men kanske kan man få liknande egenskaper om man blandar. Det du också kan göra är att läsa på om tillverkningsprocessen av grahamsmjöl, vetemjöl, fullkornsmjöl m.m. som finns att läsa om du googlar. Det kan nog också svara på en del.
✏️ Skrivet av Ylva
Jag undrar om man kan göra eget grahamsmjöl genom att blanda vetemjöl med vetekli?
Vad är lämpliga proportioner?
Har läst att grahamsmjöl innehåller ca 12 gram kostfibrer per 100 gram, medan motsvarande siffra för vetemjölet är 3 gram.
💬 Svar till JanErik Uhrström ✏️ Skrivet av Susanne
Ok, tack så mycket!
💬 Svar till Susanne ✏️ Skrivet av JanErik Uhrström
Ursäkta, jag var kanske oklar. 50g jäst som vanligt förstås men med kallvatten och lång jästid. Resultatet är naturligtvis en ganska tung limpa men den är fin i konsistensen och lätt att skära, bäst dagen efter. Det var en positiv upptäckt.
💬 Svar till JanErik Uhrström ✏️ Skrivet av Susanne
Tack för receptet, men blir inte detta bröd väldigt kompakt med bara grovt tungt mjöl? Har aldrig sett något sådant recept tidigare. Inget jäsmedel i heller?