| Billigt | Buffé | Huvudrätter | Lunch |

Köttfärspaj

Köttfärspaj

Min goda köttfärspaj, direkt från ugnen. Servera gärna med sallad.

Min goda köttfärspaj. Enkelt recept på matig pajdeg. God fyllning med köttfärs, paprika, champinjoner och lök.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 75 minuter varav 40 minuter i ugnen
Portioner 4 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Pajdeg:

Fyllning:

laktosfritt Laktosfritt - Ta laktosfritt smör.

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Vintips:

Domaine Lalande Réserve (nr 22299)

Gör så här:

    Pajdegen:

  1. Mät upp vetemjöl, grahamsmjöl och smör i en bunke. Låt stå framme i rumstemperatur så att smöret blir mjukt (det går fortare om man skär smöret i mindre bitar).

  2. Finfördela smöret i mjölet med fingertopparna eller använd elvisp med degkrokar och arbeta ihop till en jämn och fin pajdeg. Om du gör alternativet med kvarg, tillsätt den och arbeta snabbt ihop till en deg.

  3. Tryck ut degen i en pajform ca 22-24 cm i diameter, nagga med en gaffel och ställ i kylen ca 30 minuter.

  4. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 200°C i 10-12 minuter tills det fått fin färg.

    Lägg en bakhandduk över och låt stå och svalna tills fyllningen till köttfärspajen är färdig.

  5. Pajfyllningen:

  6. Skala och hacka lök, skiva champinjonerna och skär paprikan i små bitar. Hetta upp en stekpanna med smör och stek lök, champinjoner och paprika tills vätskan kokat bort och allt är genomstekt. Lägg över på ett fat.

  7. Stek köttfärsen i smör.

  8. Strö över vetemjöl, rör sedan runt så att köttfärsen suger upp mjölet.

  9. Häll på chilisås eller tomatpuré. Tillsätt köttbuljong, salt och timjan. Häll på vattnet. Rör om och låt koka upp, sänk värmen och koka på svag värme ca 5 minuter.

  10. Rör ihop med löken, svampen och paprikan. Smaka av och tillsätt ev. mer salt.

  11. Häll röran i pajskalet, strö över riven ost.

  12. Grädda i 200°C i mitten av ugnen i ca 30 minuter.

Beskrivande bilder

mjöl och smör till pajdegen
1. Mjöl och smör till pajdegen.
pajdeg köttfärspaj
2. Pajdegen.
pajdegen uttryckt i pajformen
3.1. Pajdegen uttryckt i pajformen.
pajdegen naggad med gaffel
3.2. Pajdegen naggad med gaffel.
pajskalet förgräddat
4. Pajskalet förgräddat.
hackad lök, skivade champinjoner och paprika i små bitar
5.1. Hackad lök, skivade champinjoner och paprika i små bitar.
lök, champinjoner och paprika steks
5.2. Lök, champinjoner och paprika steks.
färdigstekt lök, champinjoner, paprika
5.3. Färdigstekt lök, champinjoner, paprika.
lök, champinjoner, paprika överlagt på fat
5.4. Lök, champinjoner, paprika överlagt på fat.
köttfärsen steks
6.1. Köttfärsen steks.
färdigstekt köttfärs
6.2. Färdigstekt köttfärs.
strö över mjöl
7.1. Strö över mjöl.
mjölet har sugits upp
7.2. Mjölet har sugits upp.
tomatpuré, köttbuljong, kryddor och vatten tillsatt
8.1. Tomatpuré, köttbuljong, kryddor och vatten tillsatt.
rör om och låt småkoka
8.2. Rör om och låt småkoka.
tillsätt löken, svampen, paprikan
9.1. Tillsätt löken, svampen, paprikan.
köttfärsfyllningen klar
9.2. Köttfärsfyllningen klar.
pajfyllningen i pajskalet
10.1. Pajfyllningen i pajskalet.
överströdd riven ost
10.2. Överströdd riven ost.
gräddas i ugnen
11.1. Gräddas i ugnen.
köttfärspajen klar
11.2. Köttfärspajen klar.

servera Serveringstips:

Servera gärna köttfärspajen med sallad.

glödlampa Tips:

Krydda med chilipeppar och vill man lite mera sting: ha i lite chili flakes.

planera Planeringstips:

Köttfärspajen går att göra i förväg och förvara i kylskåp och sedan grädda den före servering.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Överbliven köttfärspaj kan förvaras i kylskåp minst 5 dygn. Den går också bra att frysa.

Kommentera receptet på Köttfärspaj

Skriv och läs alla 58 kommentarer

De nyaste posterna

   kommentar  Skrivet av  patrik eriksson  
Äter nu den var jätte god hade hamburgare i stället för nöt köt å bara mjöl
 svar  Svar till  Bejb    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Kul att du tyckte om köttfärspajen. Ja visst går det bra med bara vetemjöl också, den blir lite matigare med grahamsmjöl.
   kommentar  Skrivet av  Bejb  
Jätte god paj. Jag använde bara vetemjöl istället för att blanda med grahamsmjöl.

Skriv och läs alla 58 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Köttfärspaj är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/Susanne
facebook instagram twitter Pinterest google plus