| Billigt | Buffé | Huvudrätter | Lunch |

Köttfärspaj

Köttfärspaj

Min goda köttfärspaj, direkt från ugnen. Servera gärna med sallad.

Min goda köttfärspaj. Enkelt recept på matig pajdeg. God fyllning med köttfärs, paprika, champinjoner och lök.
Timglas Tid: 75 minuter varav 40 minuter i ugnen
Portioner 4 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Pajdeg:

Fyllning:

laktosfritt Laktosfritt - Ta laktosfritt smör.

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

Pajdegen:

Ta fram smöret och skär i mindre bitar. Häll mjölet i en bunke och rör om. Lägg i smöret. Låt det ligga en stund så att smöret blir rumsvarmt om det inte redan är det så blir det lättare att få till en deg.

Finfördela smöret i mjölet med fingertopparna eller elvisp och arbeta ihop till en jämn och fin pajdeg. Om du gör varianten med kesella, tillsätt den och arbeta snabbt ihop till en deg.

Tryck ut degen i en form, nagga med en gaffel och ställ i kylen ca 30 minuter. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i 200°C i 10-12 minuter tills det fått fin färg.

Pajfyllningen:

Skala och hacka lök, skiva champinjonerna och skär paprikan i små bitar. Hetta upp en stekpanna med smör och stek lök, champinjoner och paprika. Lägg över på ett fat.

Stek färsen i smör. Häll på chilisås eller tomatpuré. Strö över mjöl och låt köttfärsen suga upp mjölet och därefter häll på vattnet och rör runt. Tillsätt köttbuljong, salt och timjan. Låt koka upp och puttra ca 5 minuter. Rör ihop med löken, svampen och paprikan. Smaka av och tillsätt ev. mer salt.

Häll röran i pajskalet, strö över riven ost och grädda i 200°C i mitten av ugnen i ca 30 minuter.

pajdegen till köttfärspaj

1. Blanda vetemjöl och grahamsmjöl i en bunke. 2. Tillsätt smöret (som man gärna kan dela i mindre bitar) och låt detta stå tills det blir rumsvarmt. 3. Arbeta ihop till en pajdeg för hand eller använd elvisp (jag använder elvisp).

Grädda pajskalet till köttfärspajen

4. Tryck ut pajdegen i en pajform och nagga pajdegen. Ställ in den i kylskåp. 5. Hetta upp en stekpanna och stek lök, champinjoner och paprika. 6. Pajskalet har stått i kylskåp minst en halvtimme och är nu redo att förgräddas.

Köttfärspajfyllningen med lök, champinjoner och paprika.

7. Stek lök, champinjoner och paprika en stund, tills vätskan ångat bort. 8. Lägg över på ett fat. 9. Stek köttfärsen så den får färg.

köttfärspajfyllningen - tillsätt chilisås och mjöl

10. Det färdiggräddade pajskalet. 11. Tillsätt chilisås eller tomatpuré. 12. Strö över mjölet och låt köttfärsen suga upp det.

fyllningen blir klar

13. Späd med vatten och tillsätt kryddorna och buljong. Låt småkoka ca 5 minuter. 14. Rör ihop med lök, champinjoner och paprika. Smaka av och tillsätt ev. mer kryddor. 15. Häll fyllningen i pajskalet.

köttfärspaj - riven ost

16. Strö över riven ost och grädda i ugnen.

Vin som passar till Köttfärspaj

Domaine Lalande Réserve

Domaine Lalande Réserve, Rött vin

Smak:

Gott rött vin med frukt och struktur passar till pajen.

Om vinet:

Domaine Lalande finns att köpa i nästan alla butiker runt om i Sverige.

Pris / Volym:

69 kr / 750 ml

Varunummer:

22299

Läs mer om vinet hos Systembolaget

Vinrekommendationen presenteras i samarbete med Domaine Wines.

servera Serveringstips:

Servera gärna köttfärspajen med sallad.

glödlampa Tips:

Krydda med chilipeppar och vill man lite mera sting: ha i lite chili flakes.

planera Planeringstips:

Köttfärspajen går att göra i förväg och förvara i kylskåp och sedan grädda den före servering.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Överbliven köttfärspaj kan förvaras i kylskåp minst 5 dygn. Den går också bra att frysa.

Kommentera receptet på Köttfärspaj

Skriv och läs alla 49 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  Anna    kommentar  Skrivet av  Susanne  2014-09-23 23:51
Du kan ta bara vetemjöl om du vill. Det blir lite matigare och nyttigare med grahamsmjöl men du kan byta ut det mot vetemjöl.
   kommentar  Skrivet av  Anna  2014-09-23 15:20
kan man bara ha vetemjöl till degen eller måste man ha den andra mjölet också?
 svar  Svar till  Annika    kommentar  Skrivet av  Susanne  2011-09-11 17:02
Jag gör köttfärspajen så som det står i receptet men vill du grädda din kortare tid så får du gärna göra det!

Skriv och läs alla 49 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Köttfärspaj är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!

/Susanne