| Paj, Piroger & Pizza | Vegetariskt |

Pestopaj

pestopaj

God pestopaj med pajdegsskal fyllt med ugnsrostade grönsaker - paprika, zucchini och lök - i en god pestoblandning. Enkelt recept som passar bra till fest, gärna på buffébordet.

Mycket god och smakrik vegetarisk paj med grönsaker och pesto.
Timglas Tid: 1 ½ timme, varav 40 minuters jobb
Portioner 4 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Pajdeg:

Fyllning:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

Gör pajdegen. Skär smöret i mindre bitar och låt ligga framme en stund så det blir rumsvarmt. Lägg smöret, mjölet och vattnet i en bunke. Arbeta till en jämn deg, använd gärna elvisp eller matberedare. Tryck ut pajdegen i en form och ställ in i kylen ca 15-30 min eller längre.

Skär paprikan i bitar, löken i tunna klyftor och zucchinin i skivor. Lägg allt i en ugnsform och ringla över olivolja strö över salt och svartpeppar. Ställ in i mitten av ugnen i 15-20 min i 250°C. Sänk därefter värmen till 200°C och förgrädda pajskalet i ca 10 min.

Vispa under tiden ihop ägg, mjölk och pesto i en skål.

Lägg de ugnsstekta grönsakerna i det färdiggräddade pajskalet och häll över äggsmeten.

Grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 40 min.

pajdeg och ugnsstekta grönsaker till pestopajen

1. Efter att du har gjort pajdegen, skär grönsakerna och lägg dem i en ugnsform. 2. De färdigrostade ugnsgrönsakerna. 3. Den färdiggräddade pajdegen.

pesto och ugnsstekta grönsaker i pajdegsskalet

4. Vispa ihop mjölk, ägg och pesto i en skål. 5. Lägg de ugnsstekta grönsakerna i pajskalet och häll över pestoblandningen. Ställ därefter in i ugnen.

pestopajen garnerad med persilja

Här är den färdiggräddade pestopajen garnerad med persilja, färdig att servera.

Vin som passar till Pestopaj

Ernst Kirchsteigers

Ernst Kirchsteigers, Rött vin

Smak:

Perfekt med ett rött vin från Toscana.

Om vinet:

Kryddigt, ändå mjukt vin med inslag av solmogna körsbär, örter och choklad.

Pris / Volym:

99 kr / 750 ml

Varunummer:

79635

Läs mer om vinet hos Systembolaget

Vinrekommendationen presenteras i samarbete med Domaine Wines.

GI GI Tips:

Använd dinkelmjöl eller fullkornsvetemjöl.

Kommentera receptet på Pestopaj

Skriv och läs alla 22 kommentarer

De nyaste posterna

   kommentar  Skrivet av  Matilda  2010-08-31 19:09
Gjorde denna paj (och västerbottenpajen) som tillbehör på min kräftskiva och det passade perfekt, mycket god till kräftorna;)
 svar  Svar till  Mikaela    kommentar  Skrivet av  Susanne  2010-08-09 14:15
Ja du kan nog ta bort pajdegen helt om du vill. Smörj formen bara och lägg i fyllningen. Jag har inte testat själv men det borde gå.
   kommentar  Skrivet av  Mikaela  2010-08-08 22:06
asså jag undrar om man kan byta ut pajdegen mot något annant?

Skriv och läs alla 22 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Pestopaj är skrivet och fotat av Susanne Jarl.