| Billigt | Italienska recept | Lunch | Nötkött |

Lasagne

Lasagne

Den färdiggräddade lasagnen direkt från ugnen, färdig att serveras.

Ett recept på klassisk och god lasagne med krämig ostsås. Det är enkelt men tar lite tid att göra lasagne men så blir det gott också! Det här receptet har jag gjort massor av gånger.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 1 timme
Portioner 4-6 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Köttfärssås:

Ostsås:

Ovanpå:

  • ca 1 dl (ca 30 g) riven ost

Utrustning du behöver:

Vintips:

Domaine Lalande Réserve (nr 22299)

Gör så här:

  1. Ta fram en form som någorlunda passar lasagneplattorna, så att de går att lägga ut och täcker ytan ganska bra. Formen jag använder är 20x30 cm men något mindre ca 20x25 cm tror jag skulle passa ännu bättre.

  2. Börja med köttfärssåsen. Skala och hacka löken. Hetta upp en stekpanna med smör eller olja. Stek lök och köttfärs så att löken blir blank och fin och köttfärsen får lite färg.

  3. Tillsätt tomater, tomatpuré, basilika och buljongtärning. Om du vill ha lite chilismak på din lasagne så rekommenderas chilipeppar eller några varv på kryddkvarnen chili explosion.

  4. Låt koka på svag värme, gärna under lock, ca 20 minuter. Gör gärna ostsåsen under tiden. Smaka av köttfärssåsen med salt och peppar.

  5. Börja med ostsåsen: Mät upp mjölet i en kastrull som det inte bränner fast i så lätt och tillsätt en mindre del av mjölken ca 1.25 dl kan vara lagom att börja med till 4 msk mjöl.

    Vispa ut mjölet i den mindre delen av mjölken först och vispa därefter ner resten av mjölken till en jämn blandning.

  6. Låt koka upp under omrörning. Sänk värmen när det kokat upp och låt småkoka ca 3 minuter. Tillsätt salt. Rör om och smaka och tillsätt ev. mer salt.

  7. Tillsätt den rivna osten. Rör tills osten smält. Tänk på att inte låta såsen koka med osten i, då kan såsen bli grynig.

  8. När köttfärssåsen och ostsåsen är klar är det dags att lägga ihop lasagnen.

    (OBS! Läs på förpackning hur länge lasagneplattorna ska tillagas. Om det är mer än 20 minuter bör du förkoka dem innan du använder dem i lasagnen, alternativt ha lasagnen längre tid i ugnen än angiven tid nedan annars kommer det bli en hård lasagne.)

  9. Häll hälften av ostsåsen på botten av formen. Lägg på 3 av plattorna.

  10. Bred ut hälften av köttfärssåsen. Lägg på tre plattor. Bred ut resten av köttfärssåsen ovanpå.

  11. Lägg på de sista tre plattorna. Häll på resten av ostsåsen. Strö över riven ost.

  12. Ställ in mitt i ugnen i 225°C i ca 15-20 minuter eller så lång tid som krävs för att lasagneplattorna ska bli mjuka (läs på förpackningen). Du kan behöva lägga på ugnsfolie för att den inte ska bli bränd ovanpå om du har den inne längre än 20 minuter.

    Servera!

Beskrivande bilder

Lasagne steg 2
2. Stek lök och köttfärs.
Lasagne steg 3
3. Tillsätt tomater m.m.
Lasagne steg 4
4. Låt köttfärssåsen småkoka.
Lasagne steg 5.1
5.1. Vispa ut mjölet i lite av mjölken.
Lasagne steg 5.2
5.2. En jämn blandning.
Lasagne steg 5.3
5.3. Vispa ner resten av mjölken.
Lasagne steg 6
6. Koka upp under omrörning.
Lasagne steg 7.1
7.1. Tillsätt riven ost.
Lasagne steg 7.2
7.2. Färdig ostsås.
Lasagne steg 9.1
9.1. Hälften av ostsåsen.
Lasagne steg 9.2
9.2. 3 st lasagneplattor.
Lasagne steg 10.1
10.1. Hälften av köttfärssåsen.
Lasagne steg 10.2
10.2. 3 st lasagneplattor.
Lasagne steg 10.3
10.3. Andra hälften av köttfärssåsen.
Lasagne steg 11.1
11.1. 3 st lasagneplattor.
Lasagne steg 11.2
11.2. Resten av ostsåsen.
Lasagne steg 11.3
11.3. Riven ost.
Lasagne steg 12.1
12.1. Färdig lasagne.
Lasagne steg 12.2
12.2. En bit lasagne.

servera Serveringstips:

Servera med morötter eller en sallad.

glödlampa Tips:

Om man har lasagneplattor som behöver tillagas väldigt länge så kan man även koka dessa före användning så tar det inte så lång tid i ugnen. Läs på lasagneförpackningen.

GI GI Tips:

Använd fullkornslasagneplattor.

byt ut Variationstips:

Byt ur buljongen mot 2 finrivna morötter och en bit finriven rotselleri. Det lyfter köttfärssåsen och man slipper buljongen som tyvärr ofta innehåller olika tillsatser.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara överbliven lasagne i kylskåp. Den kan också frysas in och håller sig då minst 3 månader.

Kommentera receptet på Lasagne

Skriv och läs alla 165 kommentarer

De nyaste posterna

   kommentar  Skrivet av  Fanny  2015-03-06 19:04
Mycket gott, det värsta med lasagne är att det är svårt att göra ostsåsen utan att bränna kastrullen men gott är det ändå!
 svar  Svar till  Linda    kommentar  Skrivet av  susnet  2015-01-26 23:38
Tack för tipset!
   kommentar  Skrivet av  Linda  2015-01-26 10:49
ett tips är att lägga lasagneplattorna i ljummet vatten först så blir de mjuka och det tar mindre tid i ugnen.

Skriv och läs alla 165 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Lasagne är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!

/Susanne