| Billigt | Italienska recept | Lunch | Nötkött |

Lasagne

Lasagne

Den färdiggräddade lasagnen direkt från ugnen, färdig att serveras.

Ett recept på klassisk och god lasagne med krämig ostsås. Det är enkelt men tar lite tid att göra lasagne men så blir det gott också! Det här receptet har jag gjort massor av gånger.
Timglas Tid: 1 timme
Portioner 4-6 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Köttfärssås:

Ostsås:

Ovanpå:

  • ca 1 dl (ca 30 g) riven ost

Utrustning du behöver:

Gör så här:

Ta fram en form som någorlunda passar lasagneplattorna, så att de går att lägga ut och täcker ytan ganska bra. Formen på bilden är 20x30 cm men något mindre ca 20x25 cm tror jag skulle passa helt perfekt.

1. Köttfärssåsen: Skala och hacka löken. Hetta upp en stekpanna med smör eller olja. Fräs lök och köttfärs.

2. Tillsätt tomater, tomatpuré, basilika och buljongtärning. Om du vill ha lite chilismak på din lasagne så rekommenderas några varv på kryddkvarnen chili explosion eller chilipulver.

3. Låt puttra, gärna under lock på svag värme ca 20 minuter. Gör gärna ostsåsen under tiden. Smaka av med salt och peppar.

Ostsåsen:

4. Mät upp mjölet i en kastrull som det inte bränner fast i så lätt och tillsätt en mindre del av mjölken ca 1.25 dl kan vara lagom att börja med till 4 msk mjöl.

5. Vispa till det blir en degig smet och späd ev. med lite mera mjölk tills du fått en smidig smet utan mjölklumpar.

6. Vispa ner resten av mjölken och låt koka upp under omrörning.

7. Sänk värmen när det kokat upp och låt småkoka ca 3 minuter.

8. Tillsätt salt. Rör om och smaka.

9. Tillsätt den rivna osten.

10. Rör tills osten smält. Tänk på att inte låta såsen koka med osten i, då kan såsen bli grynig.

När köttfärssåsen och ostsåsen är klar ta fram en ugnsfast form som har ett sådant mått så att lasagneplattorna passar. OBS! Läs på förpackning hur länge lasagneplattorna ska tillagas. Om det är mer än 20 minuter bör du förkoka dem innan du använder dem i lasagnen, alternativt ha lasagnen längre tid i ugnen än angiven tid nedan annars kommer det bli en hård lasagne.

11. Häll hälften av ostsåsen på botten av formen.

12. Lägg på 3 av plattorna.

13. Bred ut hälften av köttfärssåsen.

14. Lägg på tre plattor.

15. Bred ut resten av köttfärssåsen.

16. Lägg på de sista tre plattorna.

17. Häll på resten av ostsåsen

18. Strö över riven ost.

Gratinera mitt i ugnen i 225 grader i ca 15-20 minuter eller så lång tid som krävs för att lasagneplattorna ska bli mjuka (läs på förpackningen). Du kan behöva lägga på ugnsfolie för att den inte ska bli bränd ovanpå om du har den inne längre än 20 minuter.

lasagne steg 1-3

lasagne steg 4-6

lasagne steg 7-9

lasagne steg 10-12

12. Jag använder fullkornslasagneplattor, därav den lite mörkare färgen.

lasagne steg 13-15

lasagne steg 16-18

Vin som passar till Lasagne

Domaine Lalande Réserve

Domaine Lalande Réserve, Rött vin

Smak:

Mjukt och fint merlot-vin passar till en smaskig lasagne.

Om vinet:

Domaine Lalande finns att köpa i nästan alla butiker runt om i Sverige.

Pris / Volym:

69 kr / 750 ml

Varunummer:

22299

Läs mer om vinet hos Systembolaget

Vinrekommendationen presenteras i samarbete med Domaine Wines.

servera Serveringstips:

Servera med morötter eller en sallad.

glödlampa Tips:

Om man har lasagneplattor som behöver tillagas väldigt länge så kan man även koka dessa före användning så tar det inte så lång tid i ugnen. Läs på lasagneförpackningen.

GI GI Tips:

Använd fullkornslasagneplattor.

byt ut Variationstips:

Byt ur buljongen mot 2 finrivna morötter och en bit finriven rotselleri. Det lyfter köttfärssåsen och man slipper buljongen som tyvärr ofta innehåller olika tillsatser.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara överbliven lasagne i kylskåp. Den kan också frysas in och håller sig då minst 3 månader.

Kommentera receptet på Lasagne

Skriv och läs alla 160 kommentarer

De nyaste posterna

   kommentar  Skrivet av  A Ed  2014-10-20 14:03
Enkelt och snyggt. Ett tips är att börja med ett tunt lager olivolja och bolognese, sedan plattor, för att förhindra eventuell fastbränning i formen.
 svar  Svar till  Al-kasab    kommentar  Skrivet av  Susanne  2014-09-23 23:57
Tack så mycket snälla du! :)
   kommentar  Skrivet av  Al-kasab  2014-09-19 17:07
Jag är en nybliven kock av hobby och hunger. Din sajt är en plats jag ofta hamnar på och inte bara är allt du gör är gott men också så bra förklarat och enkelt med bilder på vissa, du är som en ängel gudaskänkt. Tack så jätte mycket för dina goa recept.

Skriv och läs alla 160 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Lasagne är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!

/Susanne