| Muffins & Mjuka Kakor | Sommarmat |

Äppelkaka

Äppelkaka

Ett recept på en klassisk svensk äppelkaka.

Ett recept på en mycket god och saftig äppelkaka.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 1 timme
Portioner 1 sockerkaka

Ingredienser:

Sockerkaka:

Fyllning:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Mät upp smör och strösocker. Låt stå framme så att smöret blir rumsvarmt.

  2. Smörj och bröa en rund ugnsform med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.

  3. Rör smör och socker, använd gärna elvisp som du kan använda genom hela receptet.

  4. Tillsätt bakpulver och ägg och rör till en jämn smet.

  5. Tillsätt vetemjöl och mjölken. Rör snabbt ihop till en jämn smet. Rör inte längre än att det är blandat.

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att hälla upp det i litermått eller väga det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen eftersom mjölet då packas och man tar för mycket vilket leder till en kompakt och torr kaka.)

  6. Häll smeten i den smorda och bröade formen. Bred försiktigt ut smeten så den är någorlunda jämnt fördelad.

  7. Skala äpplen och skär i mindre bitar. (Bitarna behöver inte vara snygga.)

  8. Blanda socker och kanel i en djup tallrik och lägg i äppelbitarna och rör runt tills äppelbitarna sugit upp så mycket som möjligt.

  9. Tryck ner äppelklyftorna i sockerkakan. Om det blir socker och kanel över - strö över kakan.

  10. Grädda i 175°C i nedre delen av ugnen, ca 45 minuter.

Beskrivande bilder

Äppelkaka steg 1
1. Smör och strösocker.
Äppelkaka steg 2
2. Smord och bröad form.
Äppelkaka steg 3
3. Smör och strösocker ihoprört.
Äppelkaka steg 4.1
4.1. Bakpulver.
Äppelkaka steg 4.2
4.2. Ägg.
Äppelkaka steg 4.3
4.3. Jämn smet.
Äppelkaka steg 5.1
5.1. Vetemjöl och mjölk.
Äppelkaka steg 5.2
5.2. Jämn smet.
Äppelkaka steg 6.1
6.1. Smeten i formen.
Äppelkaka steg 6.2
6.2. Bred ut smeten.
Äppelkaka steg 7.1
7.1. Skalade äpplen.
Äppelkaka steg 7.2
7.2. Äppelbitar.
Äppelkaka steg 8.1
8.1. Socker och kanel.
Äppelkaka steg 8.2
8.2. Socker och kanel blandat.
Äppelkaka steg 8.3
8.3. Rör runt äppelbitarna.
Äppelkaka steg 8.4
8.4. Äppelbitarna klara att trycka ner i kakan.
Äppelkaka steg 9.1
9.1. Nedtryckta äppelbitar.
Äppelkaka steg 9.2
9.2. Kanel och socker över.
Äppelkaka steg 10.1
10.1. Grädda i ugn.
Äppelkaka steg 10.2
10.2. Färdiggräddad.
Äppelkaka steg 10.3
10.3. Färdig äppelkaka.

servera Serveringstips:

Äppelkakan kan serveras med vaniljsås eller grädde så blir det som en efterrätt.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Använd äkta smör och ekologiskt vetemjöl.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Äppelkakan går bra att frysa. Den håller sig minst 3 månader i frysen. I rumstemperatur håller sig äppelkakan minst 5 dagar.

Kommentera receptet på Äppelkaka

Skriv och läs alla 184 kommentarer

De nyaste posterna

   kommentar  Skrivet av  Sandr  2014-10-12 18:49
Hej
Superdupergod! :) :)
 svar  Svar till  Malin    kommentar  Skrivet av  Susanne  2014-10-01 22:46
Tack för ett bra tips! :)
   kommentar  Skrivet av  Malin  2014-09-30 23:45
Jag brukar gräva i mjölet så det blir luftigare och sedan mäter jag upp det! Det fick jag från min gamla hemkunskapslärare :)

Skriv och läs alla 184 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Äppelkaka är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!

/Susanne