| Muffins & Mjuka Kakor | Sommarmat |

Äppelkaka

Äppelkaka

Ett recept på en klassisk svensk äppelkaka, en mycket god sockerkaka med äpplen och kanel. Måste provas!

En mycket god och saftig äppelkaka. Ett klassiskt och väl beprövat recept på en mjuk sockerkaka fylld med äpplen och kanel. Rekommenderas.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 1 timme
Portioner 1 sockerkaka

Ingredienser:

Sockerkaka:

Fyllning:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Mät upp smör och strösocker. Låt stå framme så att smöret blir rumsvarmt.

  2. Smörj och bröa en rund ugnsform med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.

  3. Rör smör och socker, använd gärna elvisp som du kan använda genom hela receptet.

  4. Tillsätt bakpulver och ägg och rör till en jämn smet.

  5. Tillsätt vetemjöl och mjölken. Rör snabbt ihop till en jämn smet. Rör inte längre än att det är blandat.

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att hälla upp det i litermått eller väga det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen eftersom mjölet då packas och man tar för mycket vilket leder till en kompakt och torr kaka.)

  6. Häll smeten i den smorda och bröade formen. Bred försiktigt ut smeten så den är någorlunda jämnt fördelad.

  7. Skala äpplen och skär i mindre bitar. (Bitarna behöver inte vara snygga.)

  8. Blanda socker och kanel i en djup tallrik och lägg i äppelbitarna och rör runt tills äppelbitarna sugit upp så mycket som möjligt.

  9. Tryck ner äppelklyftorna i sockerkakan. Om det blir socker och kanel över - strö över kakan.

  10. Grädda i 175°C i nedre delen av ugnen, ca 45 minuter.

Beskrivande bilder

instruktion steg 1 äppelkaka
1. Smör och strösocker.
instruktion steg 2 äppelkaka
2. Smord och bröad form.
instruktion steg 3 äppelkaka
3. Smör och strösocker ihoprört.
instruktion steg 4.1 äppelkaka
4.1. Bakpulver.
instruktion steg 4.2 äppelkaka
4.2. Ägg.
instruktion steg 4.3 äppelkaka
4.3. Jämn smet.
instruktion steg 5.1 äppelkaka
5.1. Vetemjöl och mjölk.
instruktion steg 5.2 äppelkaka
5.2. Jämn smet.
instruktion steg 6.1 äppelkaka
6.1. Smeten i formen.
instruktion steg 6.2 äppelkaka
6.2. Bred ut smeten.
instruktion steg 7.1 äppelkaka
7.1. Skalade äpplen.
instruktion steg 7.2 äppelkaka
7.2. Äppelbitar.
instruktion steg 8.1 äppelkaka
8.1. Socker och kanel.
instruktion steg 8.2 äppelkaka
8.2. Socker och kanel blandat.
instruktion steg 8.3 äppelkaka
8.3. Rör runt äppelbitarna.
instruktion steg 8.4 äppelkaka
8.4. Äppelbitarna klara att trycka ner i kakan.
instruktion steg 9.1 äppelkaka
9.1. Nedtryckta äppelbitar.
instruktion steg 9.2 äppelkaka
9.2. Kanel och socker över.
instruktion steg 10.1 äppelkaka
10.1. Grädda i ugn.
instruktion steg 10.2 äppelkaka
10.2. Färdiggräddad.
instruktion steg 10.3 äppelkaka
10.3. Färdig äppelkaka.

servera Serveringstips:

Äppelkakan kan serveras med vaniljsås eller grädde så blir det som en efterrätt.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Använd äkta smör och ekologiskt vetemjöl.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Äppelkakan går bra att frysa. Den håller sig minst 3 månader i frysen. I rumstemperatur håller sig äppelkakan minst 5 dagar.

Kommentera receptet på Äppelkaka

Skriv och läs alla 195 kommentarer

De nyaste posterna

   kommentar  Skrivet av  Sara  
Hej
Bakade kakan igår men all äpple blev i botten, vad är för fel?
 svar  Svar till  Thea    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Nej det måste man inte, har du en form med non-stick-beläggning brukar kakan lossna ändå. Men har du en annan form så riskerar äppelkakan fastna om du inte smörjer och bröar den. Man kan även "bröa" med kokosflingor.
   kommentar  Skrivet av  Thea  
Måste man smörja och bröa sin form??

Skriv och läs alla 195 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Äppelkaka är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/Susanne
facebook instagram twitter Pinterest google plus