Äppelmosbullar

Enkla bullar med äppelmos som bara behöver jäsa en gång. Degen klickas bara ut (ingen kavling) så det blir minimalt med disk och jobb.
Äppelmosbullar
Goda äppelmosbullar som är enkla att göra.
Timglas Tid: 1 ½ timme
Portioner 30 st

Ingredienser:

Fyllning:

Garnering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 250 °C i mitten av ugnen i ca 8 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en degbunke.

    instruktion steg 1 äppelmosbullar
    Smulad jäst.
  2. Smält smöret och häll på mjölken. Rör om och värm till 37°C.

    instruktion steg 2.1 äppelmosbullar
    Smält smöret.
    instruktion steg 2.2 äppelmosbullar
    Tillsätt mjölk.
  3. Häll det smälta smöret blandat med mjölken över jästen och rör tills det lösts upp.

    instruktion steg 3 äppelmosbullar
    Häll över jästen.
  4. Tillsätt sirap, salt och kardemumma. Rör om.

    instruktion steg 4 äppelmosbullar
    Tillsätt kryddor och sirap.
  5. Mät upp mjölet i ett litermått. (Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för du kommer då ta för mycket mjöl.)

    Arbeta in mjölet lite i taget till en blank och fin deg. Använd köksmaskin eller elvisp med degkrokar.

    instruktion steg 5.1 äppelmosbullar
    Mät upp mjöl i litermått.
    instruktion steg 5.2 äppelmosbullar
    Lite mjöl i taget.
    instruktion steg 5.3 äppelmosbullar
    Färdig deg.
  6. Placera ut bullformar på plåtar. Klicka ut smeten i bullformarna.

    (Degen ska vara kladdig och det ser inte ut som bullar när man klickat ut smeten men det jämnar ut sig ganska bra så det ser ut som bullar när det jäser senare.)

    instruktion steg 6.1 äppelmosbullar
    Bullformar på plåt.
    instruktion steg 6.2 äppelmosbullar
    Klicka ut smeten.
  7. Gör en grop i varje bulle genom att trycka till med ett mjölat finger. Tryck till ordentligt så det blir en rejäl grop nästan ner till botten.

    instruktion steg 7.1 äppelmosbullar
    Gör en grop.
    instruktion steg 7.2 äppelmosbullar
    Groparna klara.
  8. Blanda äppelmos med vaniljsocker.

    Fyll fördjupningarna i bullarna med äppelmos.

    instruktion steg 8.1 äppelmosbullar
    Blanda äppelmos och vaniljsocker.
    instruktion steg 8.2 äppelmosbullar
    Fyll bullarna.
  9. Låt jäsa i 30-40 minuter utan bakhandduk eftersom fyllningen är kladdig.

    instruktion steg 9 äppelmosbullar
    Färdigjästa bullar.
  10. Pensla om du vill med uppvispat ägg runtomkring äppelmoset, jag har inte gjort det på bilderna men bullarna blir lite finare då och mer pärlsocker fastnar.

    Strö över pärlsocker.

    instruktion steg 10 äppelmosbullar
    Pärlsocker.
  11. Grädda bullarna mitt i ugnen i 250°C, ca 8 minuter.

    instruktion steg 11 äppelmosbullar
    Grädda bullarna i ugnen.
  12. Låt äppelmosbullarna kallna utan bakduk på galler. Bullarna går bra att frysa.

    instruktion steg 12.1 äppelmosbullar
    Färdiggräddade.
    instruktion steg 12.2 äppelmosbullar
    Låt svalna på galler.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Äppelmosbullarna går bra att frysa och håller sig då minst 3 månader.

Se även dessa recept

| Bullar & vetebröd |

Kommentarer och betyg

progress
Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Anna
God smak men fastnade i bullformarna.
✏️ Skrivet av Angela
Hej har en liten fråga till dej har gjort dessa bullar först i går men dom blev brända i botten så halva bullen blev kvar i pappret. Gjorde dom på nytt idag sänkte värmen på ugnen men dom fastnar i alla fall . Dom blev jättegoda men har du något tips är folieformar bättre. Eller smörja in formen. En fråga till kan man använda vaniljkräm också. Var väldigt lätta att göra eftersom jag har dåliga handleder men behöver ju inte kavla. Bara att ta en matsked och en smörkniv och klicka ut. Har även gjort äpplemoset själv. Dom blev goda men fastnade i pappret. Svar önskas. Vänligen Angela
✏️ Skrivet av Lillemor
Jag tog havremjölk ist f vanlig mjölk och ljus sirap ist f vit sirap. I övrigt följde jag receptet till punkt och pricka, men bullarna blev inte i min smak. Det var också svårt att klicka ut en kletig deg. Vet inte vad jag gjorde för fel för jag tycker inte att bullarna blev särskilt goda. Jag kommer inte att göra dem igen.
💬 Svar till Jul-i-3t ✏️ Skrivet av Susanne
Jag rekommenderar inte dessa bullar alls om du vill få ner kolhydraterna. Det är alldeles för mycket vetemjöl och socker i bullar. Vill du äta mindre kolhydrater finns det andra bakverk som lämpar sig för det. Vill du ha något med äpple så kan man göra smulpaj med äpplen med mindre kolhydrater se gärna mina LCHF-recept.
✏️ Skrivet av Jul-i-3t
Vad använder jag ist för sirap? Vill få ner kolhydraterna så inte heller honung som alternativ 🙈