Fransk äppelkaka

Enkelt recept på god fransk äppelkaka som är glutenfri. En mycket god äppelpaj med mycket äpplen som verkligen låter äppelsmaken komma fram.
Fransk äppelkaka
Gott och enkelt recept på fransk äppelkaka som här serveras med vispad grädde!
Timglas Tid: 50 minuter varav 30 minuter i ugnen med matberedare, utan matberedare lite längre tid
Portioner 6 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per portion (190 g): 354 kalorier, 34 g kolhydrater, 21 g fett, 5 g protein, 3 g fibrer

Ingredienser:

Serveringsförslag:

laktosfritt Laktosfritt - Ta laktosfritt smör. Servera med något laktosfritt.
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i mitten av ugnen i 25-30 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Ta fram smöret till äppelkakan så hinner det bli mjukt tills det ska användas senare.

    Smörj en ugnsform med smör. Tips: Använd en slickepott så går det snabbt och kladdfritt.

    Tvätta äpplena, skalet får gärna vara kvar.

    instruktion steg 1 fransk äppelkaka
    Smord ugnsform.
  2. Med matberedare:

    Skär bort fruktköttet från äpplena så att du kan slänga kärnhusen. Hur bitarna ser ut spelar ingen roll. Alternativt använd ett verktyg för att ta bort kärnhusen.

    Använd matberedare med skivbladet och skiva äppelbitarna.

    Utan matberedare:

    Riv eller skiva äpplena på rivjärn.

    instruktion steg 2.1 fransk äppelkaka
    Äpplen i bitar.
    instruktion steg 2.2 fransk äppelkaka
    Matberedare med skivblad.
    instruktion steg 2.3 fransk äppelkaka
    Färdigskivade äpplen.
  3. Lägg över äppelbitarna i formen.

    instruktion steg 3 fransk äppelkaka
    Äppelbitarna i formen.
  4. Med matberedare:

    Sätt på kniven i matberedaren. Häll på mandeln och hacka den fint.

    Tillsätt rumstempererat smör, socker och äggen.

    Kör med matberedaren till en jämn fin lite fluffig smet.

    Utan matberedare:

    Hacka mandeln fint.

    Rör smör och socker till en jämn smet. Använd gärna elvisp. Tillsätt äggen ett i taget och rör kraftigt (använd helst elvisp). Blanda ner mandeln.

    instruktion steg 4.1 fransk äppelkaka
    Sötmandel i matberedare.
    instruktion steg 4.2 fransk äppelkaka
    Hackad sötmandel i matberedare.
    instruktion steg 4.3 fransk äppelkaka
    Tillsätt smör, ägg och socker.
    instruktion steg 4.4 fransk äppelkaka
    Färdig smet.
  5. Klicka ut smeten över äpplena och bred ut den till ett jämnt lager.

    instruktion steg 5.1 fransk äppelkaka
    Smeten utklickad.
    instruktion steg 5.2 fransk äppelkaka
    Smeten utbredd.
  6. Grädda mitt i ugnen i 200°C i 25-30 minuter till fin gyllenbrun färg.

    instruktion steg 6 fransk äppelkaka
    Grädda i ugnen.
  7. Låt den färdiggräddade äppelkakan svalna. Servera med t.ex. vispad grädde.

    instruktion steg 7 fransk äppelkaka
    Färdiggräddad äppelkaka.

servera Serveringstips:

Vispad grädde eller glass.

glödlampa Tips & tricks:

Äppelbitarna blir lätt bruna, det gör inget men man kan droppa över lite citron om man vill motverka det.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Den färdiga pajen håller sig minst 5 dygn i kylskåp.

Se även dessa recept

| Efterrätter | Glutenfritt |

Kommentarer och betyg

progress
Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
💬 Svar till Anders ✏️ Skrivet av Susanne
Vikten avser hela äpplen. Det är ju enklast att väga upp allt innan man börjar.
✏️ Skrivet av Anders
Som ingenjör och utan speciellt mycket erfarenhet av bakning är det ju viktigt att mäta ordentligt - är 750 g äpplen med eller utan kärnhus?
✏️ Skrivet av Åsa
Kan man ersätta den hackade mandeln med mandelmjöl?
💬 Svar till Bodil ✏️ Skrivet av Susanne
Det stämmer inte. Jag har skrivit om hur jag gör mina recept om du är intresserad av det. Kontakta gärna mig och du har frågor på det.
✏️ Skrivet av Bodil
Så duktig du var som kunde skriva av receptet från Vår Kokbok!