| Efterrätter | Paj, Piroger & Pizza |

Äppelpaj - Smulpaj med kokos

Äppelpaj smulpaj

Smulpaj med äpple och kokosflingor. Mycket gott och enkelt recept på äppelpaj. Serverad med vispgrädde.

Ett recept på äppelpaj eller smulpaj med kokos och kanel som är en mycket god smakkombination! Prova detta recept!
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 45 min (varav 25 min i ugnen)
Portioner 4 portioner

Ingredienser:

Smuldeg:

Servering:

laktosfritt Laktosfritt - Välj laktosfritt smör och servera med laktosfritt grädde eller glass.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Börja med smuldegen. Mät upp vetemjöl, strösocker, vaniljsocker och kokosflingor. Blanda och lägg i smöret.

    Låt detta stå framme under tiden du gör resten så att smöret blir mjukt. Skär gärna smöret i mindre bitar särskilt om du ska göra smuldegen för hand.

  2. Smörj formen med smör. (Detta är inte nödvändigt men det blir gott när äpplena suger upp smöret.)

  3. Skala och skär äpplena i mindre bitar. Lägg äppelbitarna i formen.

    (Äppelbitarna behöver inte bli snygga.)

  4. Strö över kanel och socker.

    Välj sockermängd utifrån hur syrliga äpplena är och eget tycke och smak.

    Om äpplena är vattniga kan man även strö över potatismjöl för att vätskan ska sugas upp - skippa annars potatismjölet.

  5. Rör ihop smuldegen. Antingen kan man använda fingrarna och arbeta ihop till en smulig deg. Det går också bra att använda elvisp med vispar. Kör tills degen är smulig och utan större smörklumpar.

  6. Fördela smuldegen över äpplena.

  7. Grädda i mitten av ugnen i 200°C ca 25 minuter tills äppelpajen fått fin färg.

  8. Låt gärna svalna ca 30 minuter före servering så blir den lagom ljummen. Fixa under tiden tillbehör till serveringen t.ex. vispad grädde eller vaniljglass.

Beskrivande bilder

Äppelpaj - Smulpaj med kokos steg 1.1
1.1. Mät upp ingredienserna till smuldegen.
Äppelpaj - Smulpaj med kokos steg 1.2
1.2. Blanda.
Äppelpaj - Smulpaj med kokos steg 1.3
1.3. Lägg i smöret.
Äppelpaj - Smulpaj med kokos steg 2
2. Smörj formen.
Äppelpaj - Smulpaj med kokos steg 3.1
3.1. Skär äppelbitar.
Äppelpaj - Smulpaj med kokos steg 3.2
3.2. Lägg i formen.
Äppelpaj - Smulpaj med kokos steg 4
4. Kanel och socker.
Äppelpaj - Smulpaj med kokos steg 5
5. Smuldegen.
Äppelpaj - Smulpaj med kokos steg 6
6. Fördela smuldegen över äpplena.
Äppelpaj - Smulpaj med kokos steg 7
7. Grädda i ugnen.
Äppelpaj - Smulpaj med kokos steg 8
8. Färdig äppelpaj.

byt ut Variationstips:

Istället för kokosflingor kan man ta havregryn eller krossad corn flakes eller en blandning av dessa.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara äppelpajen i kylskåp, där håller den sig minst 5 dygn.

Kommentera receptet på Äppelpaj - Smulpaj med kokos

Skriv och läs alla 89 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  Jossan    kommentar  Skrivet av  Susanne  2014-09-01 22:22
Ja det gör det! Tack! :)
   kommentar  Skrivet av  Jossan  2014-08-31 20:07
Älskar din sida. Fungerar det bra att byta ut kokos mot havregryn?
 svar  Svar till  Patricia    kommentar  Skrivet av  Susanne  2014-01-22 02:58
Jag tror det kan bero på för stora äppelbitar eller också att du använder någon sorts äpple som är väldigt hård eller om du använder en liten form så att äppelbitarna ligger i tjocka lager som ger längre gräddningstid. Jag skulle tipsa om att göra äppelpaj på lite lägre temperatur i ugnen prova 175°C och sedan köra den längre tid 30-35-40 minuter kanske, ta ut och känn med en provsticka att äpplena är mjuka, ställ annars in i ugnen igen. Smörj gärna formen med smör så blir det också saftigare. Lycka till och skriv gärna igen och berätta hur det går!

Skriv och läs alla 89 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Äppelpaj - Smulpaj med kokos är skrivet och fotat av Susanne Jarl.