| Efterrätter | Paj, Piroger & Pizza |

Äppelpaj - Smulpaj med kokos

Äppelpaj smulpaj

Smulpaj med äpple och kokosflingor. Mycket gott och enkelt recept på äppelpaj. Servera gärna med vispgrädde.

Ett recept på en mycket god och enkel äppelpaj - en smulpaj med kokos och kanel som är en mycket god smakkombination! Måste provas!
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 45 min (varav 25 min i ugnen)
Portioner 4 portioner

Ingredienser:

Smuldeg:

Servering:

laktosfritt Laktosfritt - Välj laktosfritt smör och servera med laktosfritt grädde eller glass.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Börja med smuldegen. Mät upp vetemjöl, kokosflingor, strösocker och vaniljsocker. Blanda. Tillsätt sedan smöret, gärna skuret i mindre bitar.

    Låt detta stå framme under tiden du gör resten så hinner smöret bli mjukt.

  2. Ta fram en ugnsform t.ex. en pajform ca 20 cm i diameter.

    Smörj formen med smör. (Detta är inte nödvändigt men det blir gott när äpplena suger upp smöret.)

  3. Skala och skär äpplena i mindre bitar. Lägg äppelbitarna i formen.

    (Äppelbitarna behöver inte bli snygga.)

  4. Strö över kanel och socker.

    Välj sockermängd utifrån hur syrliga äpplena är och eget tycke och smak.

    Om äpplena är vattniga kan man även strö över potatismjöl för att vätskan ska sugas upp - skippa annars potatismjölet.

  5. Rör ihop smuldegen. Antingen kan man använda fingrarna och arbeta ihop till en smulig deg. Det går också bra att använda elvisp med vispar. Kör tills degen är smulig och utan större smörklumpar.

  6. Fördela smuldegen över äpplena.

  7. Grädda i mitten av ugnen i 200°C ca 25 minuter tills äppelpajen fått fin färg.

  8. Låt gärna äppelpajen svalna ca 30 minuter eller mer före servering så blir den lagom ljummen. Fixa under tiden tillbehör till serveringen t.ex. vispad grädde eller vaniljglass.

Beskrivande bilder

vetemjöl, kokos, strösocker, vaniljsocker uppmätt
1.1. Vetemjöl, kokos, strösocker, vaniljsocker uppmätt.
mjöl, kokos och socker blandat
1.2. Mjöl, kokos och socker blandat.
smöret skuret i bitar tillsatt
1.3. Smöret skuret i bitar tillsatt.
smord form
2. Smord form.
skalade äpplen
3.1. Skalade äpplen.
äppelbitar i pajform
3.2. Äppelbitar i pajform.
äppelbitar med kanel och socker
4. Äppelbitar med kanel och socker.
smuldegen klar
5. Smuldegen klar.
smuldegen fördelad över äppelbitarna
6. Smuldegen fördelad över äppelbitarna.
äppelpajen gräddas i ugnen
7. Äppelpajen gräddas i ugnen.
färdig äppelpaj
8.1. Färdig äppelpaj.
en bit äppelpaj serverad med vispad grädde
8.2. En bit äppelpaj serverad med vispad grädde.

byt ut Variationstips:

Istället för kokosflingor kan man ta havregryn eller krossad corn flakes eller en blandning av dessa.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara äppelpajen i kylskåp, där håller den sig minst 5 dygn.

Kommentera receptet på Äppelpaj - Smulpaj med kokos

Skriv och läs alla 93 kommentarer

De nyaste posterna

   kommentar  Skrivet av  Sofia  
Jätte bra recept! Tydligt och bra!
   kommentar  Skrivet av  Kristin  
Vill tacka för det supergoda receptet på blåbärspaj.
Pajdegen räckte inte riktigt till locket också (pajformen var nog för stor ) jag dubblade satsen blev perfekt.
 svar  Svar till  Peter    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Varsågod! :) Tack för de vänliga orden!

Skriv och läs alla 93 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Äppelpaj - Smulpaj med kokos är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/Susanne
facebook instagram twitter Pinterest google plus