Lättrimmad ugnsbakad lax

Recept på en riktigt god och lyxig varmrätt med lax. Lättrimmad lax med en riktigt god sås och sedan toppad med pepparrot. Mmmm...
lättrimmad ugnsbakad lax
Fantastiskt god lättrimmad ugnsbakad lax
Timglas Tid: 1 timme + 3 timmar i kylskåp
Portioner 6 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per portion (263 g): 644 kalorier, 6 g kolhydrater, 53 g fett, 36 g protein
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Garnering:

glutenfritt Glutenfritt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 25 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Lägg laxfilén i en ugnsform som är ungefär lika stor som laxfilén.

  2. Blanda salt, strösocker och vitpeppar. Häll det över laxen och gnid in med baksidan av en sked så det fördelar sig jämnt på laxen och kryddorna smälter in i laxen.

  3. Låt stå ca 3 timmar i kylskåp.

  4. Skölj snabbt av laxen med kallt vatten och häll bort vätskan i ugnsformen.

    (Tänk på att bara snabbt skölja laxen, den ska inte tvättas grundligt för vi vill ha lite salt- och pepparsmak kvar.)

  5. Blanda grädde, citronsaft, svartpeppar och dillen som du sköljer och klipper i mindre delar.

    Häll över laxen.

  6. Stek i mitten av ugnen i 175°C i ca 25 minuter.

  7. Riv under tiden pepparrot. Använd rivjärn och riv för hand eller använd en köksmaskin med rivtillsats.

    Klipp dillen till serveringen.

  8. Ta ut laxen ur ugnen och strö över riven pepparrot och dill. Servera!

servera Serveringstips:

Servera med kokt ris eller bulgur samt goda grönsaker, gärna kokta haricots verts och sockerärtor.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara i kylskåp, hållbarhet minst 5 dygn.

Se även dessa recept

| Fisk och skaldjur | Huvudrätter | Nyår |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Birgitta Sjö
Gjorde lättrimmad Lax i ung till gäster och det blev mycket uppskattat. Tog dock bara hälften av pepparroten och tog den då i såsen som hälldes på. Nu har jag samma i ugn till nya gäster i morgon dock på ryggbitar av torsk. Jag rimmade den inte innan utan torskbitarna ligger direkt i formen. Skall garnera med färska skalade räkor och dill. Hoppas det blir gott!
✏️ Skrivet av Selma
Mycket god mat som jag har lagat flera gånger till mina gäster.
✏️ Skrivet av Axel
Hej!
Menar du att man ska skölja av laxen över ugnsformen, eller att man bara häller av vattnet från laxen i formen?

Mvh Axel

Visa alla kommentarer