| Efterrätter | Sommarmat |

Blåbärspaj

Blåbärspaj

Blåbärspaj, på bilden serverad med äkta vaniljsås är fantastiskt gott. Prova detta recept om du vill ha en god blåbärspaj!

Recept på en klassisk och mycket god blåbärspaj som är enkel att göra.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 1 timme
Portioner 4 portioner

Ingredienser:

Pajdeg:

Fyllning:

Servering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

    Pajdeg:

  1. Blanda vetemjöl, strösocker och bakpulver.
  2. Skär smöret i bitar och tillsätt det. Häll i vattnet.
  3. Arbeta snabbt samman degen. Låt den stå i kylskåp ca 15 min eller frysen 5 min.
  4. Tryck ut halva degen i en pajform ca 18-20 cm i diameter.
  5. Grädda pajbotten i mitten av ugnen i 175°C i ca 8 min.
  6. Fyllning:

  7. Fyll pajskalet med blåbär (går bra med både färska eller otinade frysta eller tinade frysta).
  8. Strö över socker.
  9. Resten av degen ska sedan tryckas ut till ett lock som täcker bären. För att göra det enkelt så brukar jag ta lite deg i taget och trycka ut den och sedan pussla ihop så gott det går.

    (Om man vill göra det "snyggt" så kan man kavla ut degen mellan två smörpapper och sedan skära några snitt för att ångan ska kunna dunsta.)

  10. Grädda pajen i 175°C i ca 20 minuter mitt i ugnen.
  11. Servera med vaniljsås, vispad grädde eller vaniljglass.

Beskrivande bilder

Blåbärspaj steg 1
1. Mjöl, socker, bakpulver.
Blåbärspaj steg 2
2. Tillsätt smör och vatten.
Blåbärspaj steg 3
3. Arbeta ihop.
Blåbärspaj steg 4
4. Tryck ut halva degen.
Blåbärspaj steg 5
5. Gräddad pajbotten.
Blåbärspaj steg 6
6. Häll på blåbär.
Blåbärspaj steg 7
7. Strö på socker.
Blåbärspaj steg 8
8. Tryck ut resten av degen som ett lock.
Blåbärspaj steg 9
9. Färdiggräddad blåbärspaj.
Blåbärspaj steg 10
10. Servera blåbärspajen.

servera Serveringstips:

Severa med vaniljsås eller glass.

glödlampa Tips:

Om man inte har smör eller margarin hemma kan man byta ut det mot 1 ½ dl flytande margarin. Uteslut då vattnet. Blir degen ändå kladdig, tillsätt lite mera mjöl.

GI GI Tips:

Ta mindre socker, det går att halvera sockermängden, den blir söt ändå. Ta gärna fullkornsvetemjöl istället för vanligt vetemjöl, men den blir godare med vanligt vetemjöl.

planera Planeringstips:

Om man låter pajskalet svalna efter att det gräddats så kan man förbereda resten och ställa in hela pajen i kylskåp och sedan grädda strax innan den ska serveras.

Kommentera receptet på Blåbärspaj

Skriv och läs alla 223 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  Panteha    kommentar  Skrivet av  Susanne  2014-03-10 18:16
Roligt att höra! :)
 svar  Svar till  Susanne    kommentar  Skrivet av  Panteha  2014-03-10 14:18
Jag kommer med stor sannolikhet att prova din smulpaj med blåbär vid tillfälle...nu hade jag köpt pajdeg sedan innan så jag tänkte använda den iaf. Men jag kommer gärna prova ditt fullständiga recept en annan gång. Har provat flera recept från dig och det har funkat jättebra, tack för det! :)
 svar  Svar till  Panteha    kommentar  Skrivet av  Susanne  2014-03-10 13:23
Man borde kunna använda färdig pajdeg, dock blir det inte lika gott eftersom färdig pajdeg sällan är bakad på smör, utan margarin av den billigaste sorten. Färdigköpta saker, mixer etc innehåller tyvärr nästan alltid råvaror av lägsta kvalité och diverse tillsatser.
Troligtvis räcker det med en förpackning men det är bara min gissning. Vill du spara tid skulle jag istället vilja rekommendera min smulpaj med blåbär.

Skriv och läs alla 223 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Blåbärspaj är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!

/Susanne