| Efterrätter | Sommarmat |

Blåbärspaj

Blåbärspaj

Blåbärspaj, på bilden serverad med äkta vaniljsås är fantastiskt gott. Prova detta recept om du vill ha en god blåbärspaj!

Recept på en klassisk och mycket god blåbärspaj som är enkel att göra.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 1 timme
Portioner 4 portioner

Ingredienser:

Pajdeg:

Fyllning:

Servering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

    Pajdeg:

  1. Blanda vetemjöl, strösocker och bakpulver.
  2. Skär smöret i bitar och tillsätt det. Häll i vattnet.
  3. Arbeta snabbt samman degen. Låt den stå i kylskåp ca 15 min eller frysen 5 min.
  4. Tryck ut halva degen i en pajform ca 18-20 cm i diameter.
  5. Grädda pajbotten i mitten av ugnen i 175°C i ca 8 min.
  6. Fyllning:

  7. Fyll pajskalet med blåbär (går bra med både färska eller otinade frysta eller tinade frysta).
  8. Strö över socker.
  9. Resten av degen ska sedan tryckas ut till ett lock som täcker bären. För att göra det enkelt så brukar jag ta lite deg i taget och trycka ut den och sedan pussla ihop så gott det går.

    (Om man vill göra det "snyggt" så kan man kavla ut degen mellan två smörpapper och sedan skära några snitt för att ångan ska kunna dunsta.)

  10. Grädda pajen i 175°C i ca 20 minuter mitt i ugnen.
  11. Servera med vaniljsås, vispad grädde eller vaniljglass.

Beskrivande bilder

Blåbärspaj steg 1
1. Mjöl, socker, bakpulver.
Blåbärspaj steg 2
2. Tillsätt smör och vatten.
Blåbärspaj steg 3
3. Arbeta ihop.
Blåbärspaj steg 4
4. Tryck ut halva degen.
Blåbärspaj steg 5
5. Gräddad pajbotten.
Blåbärspaj steg 6
6. Häll på blåbär.
Blåbärspaj steg 7
7. Strö på socker.
Blåbärspaj steg 8
8. Tryck ut resten av degen som ett lock.
Blåbärspaj steg 9
9. Färdiggräddad blåbärspaj.
Blåbärspaj steg 10
10. Servera blåbärspajen.

servera Serveringstips:

Severa med vaniljsås eller glass.

glödlampa Tips:

Om man inte har smör eller margarin hemma kan man byta ut det mot 1 ½ dl flytande margarin. Uteslut då vattnet. Blir degen ändå kladdig, tillsätt lite mera mjöl.

GI GI Tips:

Ta mindre socker, det går att halvera sockermängden, den blir söt ändå. Ta gärna fullkornsvetemjöl istället för vanligt vetemjöl, men den blir godare med vanligt vetemjöl.

planera Planeringstips:

Om man låter pajskalet svalna efter att det gräddats så kan man förbereda resten och ställa in hela pajen i kylskåp och sedan grädda strax innan den ska serveras.

Kommentera receptet på Blåbärspaj

Skriv och läs alla 228 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  Susanne    kommentar  Skrivet av  Ben Nilsson  2014-08-23 09:43
Tack! Ska först ut i blåbärsskogen.
 svar  Svar till  Ben Nilsson    kommentar  Skrivet av  Susanne  2014-08-22 22:56
Ja den kanske behöver lite längre tid i kylen, särskilt om du gjort dubbel sats så tar det ju längre tid för kylen att kyla ner en större degklump.
Ja en form som är 24 cm i diameter behöver mer pajdeg. En sådan form har ju en yta som är ca 40% större, då behövs mer deg.
Se gärna receptet på smulpaj med blåbär, du kan ta havregryn istället för kokosflingor vilket står i receptet.
 svar  Svar till  Susanne    kommentar  Skrivet av  Ben Nilsson  2014-08-20 22:43
Jo, i kyl 15 min. Kanske ska ha den lite längre i då?
Precis, hade lite större formar- 24 cm.
Skulle bli glad om Du har ett bra recept på
blåbärspaj med havregryn. (Gillar bärpaj m havregryn bättre.)
Tack!
Ps. Har sett på bakprogram när de gör pajer m lock på och blev inspirerad.

Skriv och läs alla 228 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Blåbärspaj är skrivet och fotat av Susanne Jarl.