| Efterrätter | Muffins & Mjuka Kakor | Nyårsrecept |

Kokostoscakaka

Kokostoscakaka

Den goda kokostoscakakan med kladdkakebotten och kokostoscatäcke. Det är svårt att bara ta en kaka.

Seg chokladkaka med kokostoscatäcke som är fruktansvärt god samt enkel och rationell att baka i långpanna. Bottnen är som kladdkaka och ovanpå det ett kokoskolatäcke. När jag bjudit på dessa har de haft en strykande åtgång.
Timglas Tid: 1 timme
Portioner 30-40 kakor

Ingredienser:

Kaka:

Glasyr:

laktosfritt Laktosfritt - Välj laktosfritt smör och grädde.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

Sätt på ugnen på 200°C.

Smält smöret. Klä en långpanna eller en ugnsform, ca 25x35 cm med bakplåtspapper.

Vispa ägg och socker pösigt, använd gärna elvisp. Blanda i vaniljsocker, salt och kakao. Blanda i vetemjöl och det smälta smöret och rör till en jämn smet.

Bred ut kakan i långpannan med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 200°C i 15 minuter. Gör under tiden kokostoscaglasyren i en kastrull.

Häll kokosflingor, sirap, socker, grädde och smör i en kastrull och sätt på plattan på medelvärme och rör om när smöret smälter så det blir en jämn smet. Låt sedan koka upp och låt det sjuda ca 5 minuter.

När kakan är klar och uttagen från ugnen, bred på glasyren och grädda ytterligare 10 minuter i ugnen tills kakan fått fin gyllenbrun färg.

När kakan svalnat, skär kakan i fyrkanter med en vass kniv.

Ät och njut!

Kladdkakebotten steg 1-3

1. Klä en långpanna eller ugnsform, ca 25x35 cm med bakplåtspapper. 2. Knäck äggen och häll på sockret i en bunke och vispa till en ljus smet. 3. Tillsätt salt, vaniljsocker, kakao och vetemjöl.

Kladdkakebotten steg 4-5 och början på toscakokosglasyren

4. Vispa ner det smälta smöret till en jämn smet. 5. Bred ut smeten p bakplåtspappret och ställ in i ugnen. 6. Börja direkt med toscakokosglasyren. Lägg alla ingredienserna i en kastrull och blanda när smöret smälter.

Bred på kokostoscaglasyren

7. Låt kokostoscan småkoka ca 5 minuter. 8. Ta ut kladdkakebottnen efter 15 minuter. 9. Bred på kokostosca-glasyren på kladdkakebottnen och ställ in den i ugnen igen.

Färdiggräddad kokostoscakaka

10. När kokostoscakakan fått fin färg tar man ut den ur ugnen. På bilden kan man se att den har lite ljusare färg i mitten men eftersom den var mörkare på kanten och jag inte ville riskera att få den bränd där så tog jag ut den ändå. 11. Skär kokostosckakakan i fyrkantiga rutor med en vass kniv. 12. Lägg kokostoscarutorna i en burk med bakplåtspapper mellan lagren och frys gärna in de kakor du inte äter upp inom några dagar.

glödlampa Tips:

Kakan innehåller mycket socker, tänk dock på att detta är som en dubbel sats kladdkaka mängdmässigt. Vill man göra färre kakor kan man halvera receptet och ta en form som är ca 21x21 cm eller 18x25 cm.

byt ut Variationstips:

Man kan även göra muffins. En halv sats räcker till 12 stora muffins (amerikansk storlek).

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara kakorna i en plastburk med lock och lägg smörpapper mellan lagren så kladdar de inte ihop. Kakorna går bra att frysa. Hållbarhet 6 månader.

Kommentera receptet på Kokostoscakaka

Skriv och läs alla 280 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  Hemlig    kommentar  Skrivet av  Susanne  2015-01-26 23:42
Ja det kan man generellt göra i alla recept men det blir inte lika gott som smör och dessutom är margarin i alla dess former en ohälsosam skräpprodukt som jag inte vill rekommendera någon att äta. (Googla gärna på margarin och läs på och bilda dig en egen uppfattning.)
   kommentar  Skrivet av  Hemlig  2015-01-25 18:58
Hej! Kan man använda milda margarin??
   kommentar  Skrivet av  Sara  2014-12-11 11:16
Jag trodde att bottendelen skulle bli seg som kladdkaka? Jag följde receptet exakt med temperatur och tid i ugnen men får en torr mjuk chokladkaka med en visserligen god toscatopping på som tyvärr inte riktigt livar upp den tråkiga botten. Förstår ingenting. Vad gick fel? Varför blir den inte seg?

Skriv och läs alla 280 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Kokostoscakaka är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!

/Susanne