Kokostoscakaka
Ingredienser:
Kladdkaksbotten:
- 200 g smör
- 4 st ägg
- 5 dl (3 dl om du vill ta mindre socker) strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 krm salt
- 1 dl kakao
- 3 dl (180 g) vetemjöl
Kokostosca:
- 200 g (ca 5,5 dl) kokosflingor
- 1 dl ljus sirap
- 2 dl (1 dl om du vill ta mindre socker) strösocker
- 1,5 dl vispgrädde
- 75 g smör
Utrustning:
Ugn:
- 200 °C i mitten av ugnen i ca 15 minuter med över- och undervärme
- 200 °C i mitten av ugnen i ca 10 minuter med över- och undervärme
Baka kokostoscakaka så här:
-
Smält smöret på svag värme i en kastrull.
- 200 g smör
-
Klä en långpanna eller en ugnsform, ca 27x37 cm med bakplåtspapper.
-
Mät upp ägg och strösocker i en bunke.
Vispa till en ljus, pösig smet, använd gärna elvisp.
- 4 st ägg
- 5 dl (3 dl om du vill ta mindre socker) strösocker
-
Tillsätt vaniljsocker, salt och kakao. Vispa ihop till en jämn smet.
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 krm salt
- 1 dl kakao
-
Tillsätt vetemjöl och det smälta smöret.
Rör eller vispa snabbt ihop till en jämn smet (rör/vispa inte längre tid än att det är blandat).
(Tänk på när du mäter upp vetemjöl att inte gräva med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och det blir för mycket. Häll istället upp mjölet eller väg det.)
- 3 dl (180 g) vetemjöl
-
Bred ut kakan i långpannan med bakplåtspapper.
-
Grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 15 minuter. Kakan ska få lite färg, se bild.
(Observera att tiden kan behöva ökas om du använder en mindre form än jag respektive minskas om du använder en större form än jag. Kakan ska vara tillräckligt gräddad för att klara av att bära glasyren.)
Gör under tiden kokostoscaglasyren i en kastrull.
-
Häll kokosflingor, sirap, strösocker, grädde och smör i en kastrull och sätt på plattan på medelvärme och rör om när smöret smälter så det blir en jämn smet.
Låt sedan koka upp och låt det sjuda ca 5 minuter.
- 200 g (ca 5,5 dl) kokosflingor
- 1 dl ljus sirap
- 2 dl (1 dl om du vill ta mindre socker) strösocker
- 1,5 dl vispgrädde
- 75 g smör
-
När kakan är klar och uttagen från ugnen, bred på kokostoscan och grädda ytterligare ca 10 minuter i ugnen tills kakan fått fin gyllenbrun färg.
-
Låt kakan svalna. Skär sedan kakan i fyrkanter med en vass kniv.
Tips & tricks:
Variationstips:
Hållbarhet och förvaring:
| Efterrätter | Muffins & Mjuka kakor | Nyår |
Behöver kakan stelna innan glasyren läggs på för att sedan åka in i ugnen igen? :)