| Efterrätter | Muffins & Mjuka Kakor | Nyårsrecept |

Kokostoscakaka

Kokostoscakaka

Den goda kokostoscakakan med kladdkakebotten och kokostoscatäcke. Det är svårt att bara ta en kaka.

Seg chokladkaka med kokostoscatäcke som är fruktansvärt god samt enkel och rationell att baka i långpanna. Bottnen är som kladdkaka och ovanpå det ett kokoskolatäcke. När jag bjudit på dessa har de haft en strykande åtgång.
Timglas Tid: 1 timme
Portioner 30-40 kakor

Ingredienser:

Kaka:

Glasyr:

laktosfritt Laktosfritt - Välj laktosfritt smör och grädde.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

Sätt på ugnen på 200°C.

Smält smöret. Klä en långpanna eller en ugnsform, ca 25x35 cm med bakplåtspapper.

Vispa ägg och socker pösigt, använd gärna elvisp. Blanda i vaniljsocker, salt och kakao. Blanda i vetemjöl och det smälta smöret och rör till en jämn smet.

Bred ut kakan i långpannan med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 200°C i 15 minuter. Gör under tiden kokostoscaglasyren i en kastrull.

Häll kokosflingor, sirap, socker, grädde och smör i en kastrull och sätt på plattan på medelvärme och rör om när smöret smälter så det blir en jämn smet. Låt sedan koka upp och låt det sjuda ca 5 minuter.

När kakan är klar och uttagen från ugnen, bred på glasyren och grädda ytterligare 10 minuter i ugnen tills kakan fått fin gyllenbrun färg.

När kakan svalnat, skär kakan i fyrkanter med en vass kniv.

Ät och njut!

Kladdkakebotten steg 1-3

1. Klä en långpanna eller ugnsform, ca 25x35 cm med bakplåtspapper. 2. Knäck äggen och häll på sockret i en bunke och vispa till en ljus smet. 3. Tillsätt salt, vaniljsocker, kakao och vetemjöl.

Kladdkakebotten steg 4-5 och början på toscakokosglasyren

4. Vispa ner det smälta smöret till en jämn smet. 5. Bred ut smeten p bakplåtspappret och ställ in i ugnen. 6. Börja direkt med toscakokosglasyren. Lägg alla ingredienserna i en kastrull och blanda när smöret smälter.

Bred på kokostoscaglasyren

7. Låt kokostoscan småkoka ca 5 minuter. 8. Ta ut kladdkakebottnen efter 15 minuter. 9. Bred på kokostosca-glasyren på kladdkakebottnen och ställ in den i ugnen igen.

Färdiggräddad kokostoscakaka

10. När kokostoscakakan fått fin färg tar man ut den ur ugnen. På bilden kan man se att den har lite ljusare färg i mitten men eftersom den var mörkare på kanten och jag inte ville riskera att få den bränd där så tog jag ut den ändå. 11. Skär kokostosckakakan i fyrkantiga rutor med en vass kniv. 12. Lägg kokostoscarutorna i en burk med bakplåtspapper mellan lagren och frys gärna in de kakor du inte äter upp inom några dagar.

glödlampa Tips:

Kakan innehåller mycket socker, tänk dock på att detta är som en dubbel sats kladdkaka mängdmässigt. Vill man göra färre kakor kan man halvera receptet och ta en form som är ca 21x21 cm eller 18x25 cm.

byt ut Variationstips:

Man kan även göra muffins. En halv sats räcker till 12 stora muffins (amerikansk storlek).

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara kakorna i en plastburk med lock och lägg smörpapper mellan lagren så kladdar de inte ihop. Kakorna går bra att frysa. Hållbarhet 6 månader.

Kommentera receptet på Kokostoscakaka

Skriv och läs alla 317 kommentarer

De nyaste posterna

   kommentar  Skrivet av  Hediel  
Hej,

Undrar om ni har också stöt på att kokosröran fästs inte bra på kakan? Har ni nåt tips på hur jag kan göra för att den ska fästas?
   kommentar  Skrivet av  Ing-Mari  
Hej!
Denna underbara kaka går att göra på flera sätt. Jag har precis bakat den. Minska ner på både socker och sirap i glasyren och istället för grädde, tog jag creme fraiche. Den blev enligt min smak godare, för jag har alltid tyckt att den varit för söt.
Mvh
Ing-Mari
   kommentar  Skrivet av  Maja  
Samma Maja som i förra kommentaren.

Kollade kakan efter 4 timmar när den svalnat helt. Då var den jättehård, så mitt tips är - provbaka alltid innan du bjuder på det första gången! :) Eftersom jag gjorde 1,5 sats så kunde den säkert ha körts EN extra 10-minutersperiod, inte tre. Den stelnade ju betänkligt i efterhand, så ha lite is i magen, trots att den ser lös ut när den kommer ut från ugnen.

Själv vaknade jag i tid idag, så jag hann baka 2 "vanliga" kladdkakor nu på morgonen i stället (som jag la på krossad vit och mörk chokad på i efterhand).

Kokostoscakakan kommer jag att bjuda på här hemma i stället, lite värmd i micron... och så kommer jag garanterat att baka en ny snart igen... på "riktigt sätt"! :)

Skriv och läs alla 317 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Kokostoscakaka är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/Susanne
facebook instagram twitter Pinterest google plus